Hlavní obsah
Finance

PayPal má konečně nového generálního ředitele. Tohle by měli investoři vědět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost by mohla v Chrissovi vidět vůdčí osobnost, která jí pomůže posunout její obchodní služby na vyšší úroveň

Článek

Za posledních 12 měsíců se akcie společnosti PayPal Holdings (PYPL) propadly o téměř 40 %, zatímco index S&P 500 vzrostl přibližně o 4 %. Průkopník finančních technologií (fintech) promeškal široké oživení trhu, protože investoři mají pochopitelně obavy: Dlouholetý generální ředitel Dan Schulman se chystá odejít do důchodu a budoucnost společnosti PayPal ležela na neznámém nástupci.

V pondělí jmenovala společnost PayPal Alexe Chrisse ze společnosti Intuit svým novým prezidentem a generálním ředitelem. Zde je to, co by měli investoři vědět.

Kdo je Alex Chriss?

Chriss přichází do společnosti PayPal po 19 letech práce ve společnosti Intuit, globální fintech společnosti zaměřené na software pro přípravu daní, software pro malé podniky a další. Obchodní segment, který Chriss v posledních čtyřech letech vedl, skupina malých podniků a samostatně výdělečně činných osob, se na celkových tržbách společnosti Intuit v posledním čtvrtletí podílel zhruba jednou třetinou.

Tisková zpráva společnosti PayPal zdůrazňuje, že v segmentu malých podniků a samostatně výdělečně činných osob rostly pod Chrissovým vedením tržby 23% složenou roční mírou růstu (CAGR). To je povzbudivé číslo vzhledem k tomu, že tempo růstu společnosti PayPal se v posledních letech pohybovalo hluboko pod touto hranicí.

Některé údaje o růstu společnosti Intuit je třeba brát s rezervou. V listopadu 2021 společnost dokončila akvizici společnosti Mailchimp v hodnotě 12 miliard dolarů, což přispělo k růstu obchodního segmentu, na který dohlíží Chriss. Ne všechen růst byl tedy organický.

Chriss si přesto zaslouží uznání za úspěchy ve společnosti Intuit. Jeho segment podnikání často přinášel společnosti Intuit nejvyšší růst. A správní rada společnosti PayPal doufá, že Chrissovo vedení a vize mohou znovu nastartovat růst stagnující obchodní činnosti společnosti PayPal, což nakonec povede k lepším časům pro akcie společnosti.

Společnost PayPal, která má v posledním čtvrtletí přibližně 400 milionů aktivních spotřebitelských účtů, je známá především díky svým fintech produktům pro spotřebitele. Mnoho lidí si však neuvědomuje, že společnost má také silný a rostoucí balík podnikových služeb.

Existuje dobrý důvod, proč mnoho lidí neví o podnikových produktech PayPal pro online obchodníky. Podniky sice mohou využívat značkové pokladní služby PayPal, ale mnoho z nich se rozhodne používat neznačkové pokladní služby. Jinými slovy, mohli jste si něco koupit online pomocí technologie PayPal, aniž byste o tom věděli.

Neznačkové pokladní služby pro PayPal zajišťuje společnost Braintree, kterou PayPal před deseti lety koupil za 800 milionů dolarů. A Braintree byla v posledních letech jednou z nejlepších částí podnikání společnosti PayPal. Ve skutečnosti dosáhl počet transakcí na jeden aktivní účet PayPal ve druhém čtvrtletí rekordní hodnoty 51,4. Podle vedení společnosti bylo tohoto rekordního výsledku dosaženo především díky finančním výsledkům společnosti Braintree.

Vzhledem k tomu, že se zavádění služby Braintree daří, dává smysl, aby společnost PayPal tuto část podnikání zdvojnásobila. A právě to může být důvodem, proč najala Chrisse ze společnosti Intuit. Koneckonců ve společnosti Intuit se Chriss zaměřoval na malé podniky, což je stejná klientela, na kterou se zaměřuje Braintree.

Vzhledem k tomu, že Chriss byl teprve nedávno jmenován novým generálním ředitelem společnosti PayPal, musí investoři ještě počkat, až se podělí o komplexnější dlouhodobou vizi společnosti. Aby bylo jasno, stále existuje spousta nezodpovězených otázek týkajících se budoucnosti společnosti PayPal.

Přesto se zdá, že se PayPal snaží opřít o to, co již dobře funguje. A to by mohla být vítězná strategie, která konečně obrátí klesající cenu akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz