Hlavní obsah
Finance

Podle analytika z Wall Street jsou akcie Applu na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Slabá poptávka po iPhonech a pomalý růst služeb ztíží technologickému gigantu růst v roce 2024

Článek

Dlouhodobým investorům mohou každodenní výkyvy na akciovém trhu, které podporují zprávy finančních analytiků, připadat jako prchavé záblesky v jejich investičních strategiích trvajících roky nebo desetiletí. Tato doporučení analytiků však často mohou nabídnout vhled do budoucího růstového potenciálu společnosti tím, že dešifrují důvody, které stojí za výraznými změnami v hodnocení akcií.

Ve výjimečně vzácných případech, kdy se objeví hodnocení „prodat“ – což je výsledek, který se objevuje u nejvýše 10 % akcií i v období vážné recese – by investoři mohli zpozornět. Jedním z takových nedávných případů je snížení ratingu akcií společnosti Apple z „equal-weight“ na „underweight“ – v podstatě změna z „hold“ na „sell“ – analytik společnosti Barclays Timothy Long.

Slabost hardwaru a pomalé služby

Akcie společnosti Apple v průběhu roku 2023 stouply zhruba o 50 %, ale finanční robustnost společnosti vykreslovala rozporuplný obrázek. Absence výrazné poptávky po osobních počítačích a chytrých telefonech brzdila růst tržeb společnosti Apple. Ve fiskálním roce 2023 společnost skutečně zaznamenala 3% pokles tržeb.

Prodej celosvětově uznávaných iPhonů a iPadů zaznamenal ve zmíněném časovém horizontu menší pokles, zatímco prodej počítačů Mac čelil drastickému propadu – ve fiskálním roce 2023 o prudkých 27 % a ve čtvrtletní zprávě končící 30. září o ohromujících 34 %. Celosvětové dodávky PC ve stejném období klesly o pouhých 9 %.

Dlouhodobý výhled společnosti Apple na rok 2024

Long předpovídá společnosti Apple v nadcházejícím roce negativní vývoj. Prorokuje, že iPhone 15 pravděpodobně nepřinese významné zvýšení prodejů, a předpovídá podobný důsledek i pro další model iPhonu, který by měl být uveden na trh v září 2024. Long navíc nepředpokládá oživení prodejů počítačů Mac, iPadů ani nositelné elektroniky.

Předpokládá, že ve 4. čtvrtletí roku 2023 dojde k hospodářskému oživení na globálním trhu s osobními počítači, a v roce 2024 očekává mírný růst. Dražší MacBooky společnosti Apple by však mohly nadále trpět kvůli současným napjatějším rozpočtům domácností a eskalovaným úrokovým sazbám.

Pokud jde o podnikání společnosti Apple v oblasti služeb, Long očekává, že tempo růstu se v roce 2024 udrží pod 10 %, přestože segment služeb ve fiskálním roce 2023 vygeneroval tržby ve výši 85,2 miliardy USD – což je o 9 % více než v předchozím roce.

S ohledem na všechny tyto hrozící překážky Long snížil cílovou cenu akcií společnosti Apple na 160 USD, což je výrazné omezení. Pro srovnání, akcie technologického giganta se na konci roku 2023 obchodovaly nad 192 dolary.

Akcie společnosti Apple se potýkají s možností delšího období stagnace kvůli překážkám v jejích dvou hlavních oblastech podnikání – iPhonu a segmentu služeb. První z nich je již masivním podnikem s drobnými změnami v každé iteraci a druhý – ačkoli je stále motorem růstu – slibuje pouze jednociferný procentuální růst.

Podle průměrných odhadů analytiků pro fiskální rok 2024 se akcie společnosti Apple obchodují za přibližně 28násobek zisku. Tento vysoký násobek spolu se zaostávajícím tempem růstu snižuje atraktivitu investice do akcií společnosti Apple.

Společnost Apple sází na brzké uvedení náhlavní soupravy Vision Pro na trh v letošním roce, jejíž cena je 3 500 USD. Zdá se však nepravděpodobné, že by tento produkt při svém debutu zaznamenal významné prodeje, a v roce 2024 by nemusel přispět k významným tržbám.

Navzdory působivě loajální zákaznické základně společnosti Apple a vysokým ziskovým maržím se obavy, které vyjádřil Long z Barclays, zdají být značné. Vzhledem k tomu, že růst představuje značnou výzvu, může se technologický juggernaut setkat s tím, že rok 2024 bude pro jeho investory zklamáním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz