Hlavní obsah
Finance

Přestože hospodářské poklesy mohou být děsivé, investoři mohou vždy lépe nastavit své finance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Mnozí investoři očekávají v blízké budoucnosti recesi

Článek

Úporně vysoká inflace, nejrychleji rostoucí úrokové sazby v historii a masivní propouštění v podnicích vedou mnohé k přesvědčení, že recese je na spadnutí. Kromě hospodářského poklesu způsobeného pandemií neměly Spojené státy oficiální recesi od finanční krize zhruba před 15 lety. Je možné, že se mnoho lidí jen obává, že nás čeká vážná recese, což je vzhledem k tomu, jak děsivé mohou být negativní finanční titulky, oprávněné.

Investoři nemohou ovlivnit, co se stane s širší ekonomikou, a to se týká i recese. Mají však možnost s tím něco udělat a zajistit si lepší pozici pro dlouhodobý finanční úspěch. Podívejme se blíže na to, co mám na mysli.

Získání lepší perspektivy

Ekonomika častěji expanduje než ne, ale jednou za čas dojde k poklesu. Problém je v tom, že ačkoli mnoho vzdělaných ekonomů a takzvaných finančních expertů tvrdí, že dokáží předpovědět, kdy dojde k recesi, pravdou je, že to nikdo netuší.

Ekonomika je ze své podstaty nepředvídatelná. V podstatě závisí na každodenním jednání miliard lidí na celém světě, které je samo o sobě závislé na jejich názorech na budoucnost. Co do toho všeho hází klacky pod nohy, je skutečnost, že vše je vzájemně propojené a jednotlivci i firmy se přizpůsobují okolnímu prostředí.

Například recese by mohla být sebenaplňujícím se proroctvím. Renomovaný zpravodajský server by mohl předpovědět, že se v blízké budoucnosti blíží. To by mohlo společnosti vyděsit, což by vedlo vedoucí pracovníky k omezení investic do růstu a k propouštění zaměstnanců. A ceny akcií by mohly klesnout.

Na druhou stranu průměrný spotřebitel začíná všude vidět pesimismus. Možná, že hodnota jejich domů klesá spolu s akciovým trhem. Někdo z jejich známých možná přišel o práci. Takže si opravdu začnou dávat pozor na své výdaje. A toto snížení výdajů má přímý dopad na podniky a jejich vyhlídky na příjmy.

Všechno je propojené, a proto je těžké to předvídat.

Péče o osobní finance

Pozitivní je, že investoři nemusí vědět, kdy přijde recese. Vždy můžeme udělat něco pro to, abychom se finančně posílili. To znamená zvýšit svou produktivitu v práci a najít způsoby, jak zvýšit svůj příjem. Kromě toho to znamená řešit dluhy s vysokým úrokem, jako jsou kreditní karty.

Pohotovostní spořicí fond může také zajistit flexibilitu a klid v duši, pokud dojde k nejhoršímu scénáři, jako je například lékařská pohotovost nebo ztráta zaměstnání. Péče o tyto důležité věci zvyšuje možnost, že recesi zvládnete.

Vlastnictví vysoce kvalitních podniků

Když si nejprve uvědomíme, že stav ekonomiky v daném okamžiku nemůžeme nijak ovlivnit, a zároveň se zaměříme na to, aby naše osobní finance byly zdravé, můžeme se nyní zaměřit na naše investiční portfolia.

Je nesmírně důležité zachovat si dlouhodobý přístup. Akciový trh je volatilní, ale v průběhu času jde nahoru. Vědomí této skutečnosti pomůže investorům udržet kurz, když se situace zkomplikuje.

Podle mého názoru je nejlepší vybírat kvalitní společnosti s trvalou poptávkou zákazníků a stálou silou. Ještě lepší je najít podniky, které jsou odolné vůči recesi.

Přední prodejce autodílů O'Reilly Automotive je dobrým příkladem akcie, kterou lze vlastnit. Vzhledem k tomu, že spotřebitelé mají tendenci odkládat nákupy nových automobilů a místo toho utrácejí peníze za prodloužení životnosti svých stávajících vozidel v období hospodářského poklesu, jsou tržby společnosti v těchto obdobích vysoké. I v době konjunktury se firmě daří.

Společnost O'Reilly je navíc trvale zisková a každé čtvrtletí produkuje spoustu volného peněžního toku, který pravidelně využívá k odkupu akcií v oběhu. A akcie společnosti jsou obrovským vítězem, když za posledních pět let vzrostly o 222 % a za posledních deset let o 722 %.

Recese jsou pro ekonomiku běžné a investoři se s nimi musí smířit. Umístění portfolia s ohledem na tuto skutečnost je chytrý krok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz