Hlavní obsah
Finance

Proč není Microsoft v portfoliu Warrena Buffetta?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Tento technologický gigant vydělává spoustu peněz, vyplácí dividendy a zdá se, že mu nikdy nedojdou příležitosti k růstu

Článek

Společnost Microsoft (MSFT) by měla být jistou akcií Warrena Buffetta. Má široké portfolio, vynikající základní ukazatele a investoři od ní v průběhu let očekávají velkou konzistenci. Je to typ investice, kterou byste v portfoliu miliardáře očekávali.

Přes všechny tyto důvody se však stále nejedná o holding společnosti Berkshire Hathaway. Zde se blíže podíváme na to, proč tomu tak je.

Buffett přiznává, že v oblasti technologií udělal několik chyb

Buffett rád investuje do společností, které dobře zná. Ale na rozdíl od pojišťovnictví a bankovnictví nejsou technologie něčím, do čeho by se mu investovalo tak dobře, a to jednoduše kvůli jejich nepředvídatelnosti. Říká, že důvodem, proč před lety neinvestoval do Microsoftu, byla jednoduše „hloupost“.

Podobně zdůvodnil, proč nekoupil akcie Amazonu dříve, a uvedl, že byl „příliš hloupý na to, aby si uvědomil“ příležitost a podcenil Jeffa Bezose. A přestože byl zákazníkem Googlu, neinvestování do Alphabetu je další chybou, kterou přiznává.

Problém s technologiemi spočívá v tom, že vedle některých velkých vítězů je zde také mnoho poražených, což dokazuje bublina dot-com. Ale zatímco Amazon je nyní v portfoliu Berkshire (tvoří velmi skromných 0,4 %), Microsoft v něm stále není - a možná ani nebude, přinejmenším dokud bude Buffett ve vedení společnosti.

Proč Microsoft není v portfoliu společnosti Berkshire?

Microsoft je silná společnost, která má i nadále mnoho příležitostí k růstu a zůstává skvělou dlouhodobou koupí. Letos vzrostl o 38 %, a pokud se podaří dokončit připravovanou akvizici výrobce videoher Activision Blizzard, mohl by brzy získat další slibnou cestu růstu.

Buffettův problém nesouvisí s technologiemi ani s oceněním, ale s jeho přátelstvím se spoluzakladatelem Microsoftu Billem Gatesem. Oba spolu pracovali na několika projektech a Buffett již dříve uvedl, že by ho zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby společnost po investici do podniku měla dobrou zprávu o výsledcích.

„Byla by chyba, kdyby Berkshire koupila Microsoft,“ říká, protože vše závisí na zdání a na tom, aby se potenciální investice nestavěla do špatného světla. „Našlo by se hodně lidí, kteří by nám nevěřili, kdyby se ihned po koupi stalo něco dobrého.“

Přestože Gates již není generálním ředitelem Microsoftu a od roku 2020 ani členem jeho správní rady, společnost Berkshire nepřidala tuto technologickou akcii do svého portfolia.

Vzhledem k tomu, že Gates už v Microsoftu nepůsobí, nemělo by toto přátelství již představovat problém. Stojí však za zmínku, že existuje mnoho dalších kvalitních akcií Buffettova typu, které by mohly být vhodné pro portfolio Berkshire a které v něm také nejsou. A v tuto chvíli by mohlo jít jednoduše o ocenění, protože tyto špičkové technologické akcie mají neuvěřitelně vysoké ceny. Například Amazon je dnes v portfoliu Berkshire, ale je to relativně malý podíl.

Je na investici do Microsoftu pozdě?

Ostatní investoři mohou v těchto dnech také váhat s nákupem akcií společnosti Microsoft. Akcie Microsoftu v hodnotě přibližně 2,5 bilionu dolarů se obchodují za 34násobek zisku - to může být pro společnost, která ve své poslední zprávě o výsledcích hospodaření (za období končící 30. června) dosáhla 8% nárůstu tržeb, trochu málo.

A přestože v oblasti umělé inteligence i her stále existují příležitosti k růstu, pro investory, kteří se chtějí věnovat růstu, by se nyní mohly objevit lepší a atraktivnější možnosti.

Akcie Microsoftu se dnes mohou zdát předražené, ale vzhledem k širokému zázemí společnosti a možnostem dalšího růstu mohou být stále vynikající investicí, pokud je plánujete držet nejen roky, ale možná i desetiletí. Je to ideální akcie, kterou můžete koupit a zapomenout na ní, protože podnik zůstává pevný jako skála a je pravděpodobné, že to tak zůstane i v dohledné budoucnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz