Hlavní obsah

Prozkoumejte klíčové faktory o kryptoměne Ripple (XRP)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Coinmarketcap.com

Může kryptoměna Ripple (XRP) do roku 2025 dosáhnout 1 dolaru?

Článek

Ripple, celosvětově uznávaná kryptoměna, naplňuje pojem „volatilní“. V uplynulém roce cena Ripplu (XRP) divoce kolísala mezi 0,42 a 0,82 dolaru za minci. Nedávné trendy naznačují klesající trajektorii ceny, ale potenciální oživení digitální platební sítě je všechno, jen ne vytesané do kamene.

V době, kdy se přivítáme s rokem 2025, by měl každý token Ripplu dosáhnout alespoň hranice 1 USD, což je cena, kterou jsme naposledy zaznamenali na podzim roku 2011. Toto proroctví však závisí na řadě proměnných, které vyvolaly intenzivní volatilitu, s níž se Ripple v poslední době potýká.

1. Ripple efekt tržní nálady

Širší trh s kryptoměnami je nevyzpytatelné zvíře a Ripple není před jeho výkyvy nijak chráněn. Ačkoli změny ceny Ripplu neodrážejí změny ceny Bitcoinu (BTC 2,13 %), je náchylný k vlivu drastického vývoje Bitcoinu a dalších významných kryptosystémů.

Předpověď, že Bitcoin do konce letošního roku zahájí vzestupný trend, aby v roce 2025 a později zaznamenal nové historické maximum, je předzvěstí dobrých zpráv pro budoucnost Ripplu.

2. Orientace v regulačním prostředí

Na cenové cestě Ripplu nelze přehlédnout roli probíhajícího soudního sporu mezi Ripple Labs a americkou Komisí pro cenné papíry (SEC). Soudní rozhodnutí nebo urovnání vyplývající z tohoto případu mají na cenu Ripplu nebývalý vliv. Zatímco pozitivní zprávy pohánějí ceny na sever, negativní zprávy živí poklesy.

Klíčovým milníkem je očekávaný verdikt soudkyně Analisy Torresové v této žalobě SEC do konce července – událost, která by mohla vnést tolik potřebné jasno do regulace na trhu s kryptoměnami.

3. Strategická partnerství a pevné přijetí

Společnost Ripple pokračuje v uzavírání strategických aliancí s poskytovateli platebních služeb a finančními institucemi po celém světě. Přijetí technologie RippleNet pro přeshraniční transakce zvyšuje důvěru v Ripple a tím nepřímo zvyšuje jeho cenu.

Menší státy mezitím po Ripplu pokukují jako po technologické infrastruktuře pro své digitální měny; tento krok posiluje důvěryhodnost Ripplu a potenciál jeho reálného využití.

4. Žaloba SEC

Žaloba SEC byla Damoklovým mečem visícím nad oceněním Ripplu, zatímco ostatní kritické faktory včetně vlivu Bitcoinu, regulačních opatření a strategických partnerství zůstávají v pozadí.

Tato žaloba, zahájená v prosinci 2020, se točí kolem klasifikace XRP jako cenného papíru. Konečný verdikt překreslí hranice ceny Ripplu a jeho vnímání na trhu a zároveň vytvoří precedens pro ostatní kryptoměny.

Nepříznivý rozsudek by mohl vyústit ve značné výprodeje a zvýšenou kontrolu ze strany regulačních orgánů. Zdá se však, že soudce Torres je zatím nakloněn argumentům společnosti Ripple, což snižuje pravděpodobnost rychlého obratu.

5. Globální platební systém

Společnost Ripple s vlastním globálním platebním systémem působí na světové scéně prostřednictvím sítě RippleNet. Navzdory nejednotnému regulačnímu scénáři v různých zemích nabírá Ripple na síle.

K některým příkladům patří digitální měna centrální banky (CBDC), kterou vyvíjí Palau a která je založena na blockchainové účetní knize Ripple. Podobně o CBDC založené na Ripplu uvažuje také Bhútán.

Země jako Švýcarsko, kde jsou kryptoměny legálně klasifikovány jako aktiva, nabízejí úrodnou půdu pro růst Ripplu. Slibné vyhlídky vykazuje také Japonsko, kde Ripple navázal pokročilé partnerství s 80 % tamních bank.

Přesto je trh s kryptoměnami zřejmě ještě několik let vzdálen od globálně ucelené regulace. Bez ohledu na to se zdá, že Ripple má z hlediska mezinárodních regulací jen omezené negativní dopady.

Strategická partnerství, potenciální regulační jasnost a stupňující se přijetí dláždí ceně Ripplu cestu k oživení. Nedávné zdvojnásobení objemu plateb v síti Ripple totiž odráží zvýšené přijetí platformy a důvěru v přeshraniční transakce.

Verdikt SEC v soudním sporu, který se očekává do roku 2025, by mohl přinést novou vlnu institucionálních adopcí, čemuž napomůže i nadcházející snížení odměn Bitcoinu na polovinu a schválení ETF na počátku roku 2024, které by mohlo z dlouhodobého hlediska plodit býčí náladu na trhu.

Závěrem lze říci, že cesta Ripplu k milníku 1 USD do roku 2025 je dlážděna solidním vývojem a růstovými strategiemi, což z něj činí podhodnocené aktivum, které stojí za to sledovat. Současným investorům se tak může vyplatit přidat si do kapsy několik tokenů Ripple, dokud cena převládá ve výhodných cenách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz