Hlavní obsah
Finance

QuantumScape: Koupit, prodat nebo držet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Výrobce baterií pro elektromobily právě získal dobré zprávy o své polovodičové baterii. Je to výhodná koupě?

Článek

Elektromobily (EV) jsou inovativním krokem vpřed vdopravě, nicméně tato technologie má stále prostor pro rozvoj. Mezi technologickými pokroky, které byly u elektromobilů představeny, hraje ústřední roli technologie baterií. Právě na tuto oblast inovací se zaměřila společnost QuantumScape. Společnost QuantumScape neúnavně pracuje na překonání omezení současné technologie lithium-iontových baterií, která je v elektromobilech běžná, a přináší pokročilý produkt, který by mohl způsobit revoluci v odvětví elektromobilů.

Společnost QuantumScape nedávno dokončila první kolo testů odolnosti svých polovodičových bateriových článků s pozitivními výsledky. Tento milník vzbudil pozoruhodnou pozornost, protože signalizuje slibnou budoucnost snah společnosti QuantumScape. To však vede k otázce, zda bude investice do společnosti QuantumScape pro investory výhodná. Pro zodpovězení této otázky je vhodné prozkoumat pokrok a potenciál společnosti.

Hlavním cílem společnosti QuantumScape je rozvíjet technologii baterií, která může pomoci elektromobilům dosáhnout všeobecné obliby. Společnost pracuje na vývoji nové generace pevnolátkových lithium-metalových baterií pro elektromobily. Současné baterie rozšířené na trhu mají svá omezení; společnost QuantumScape věří, že její technologie pevných látek by mohla tyto baterie časem nahradit, protože by poskytovala větší hustotu energie, kratší dobu nabíjení a vyšší bezpečnost.

Jedním ze základních omezení současných elektromobilů je jejich dojezd. Aby elektromobily představovaly věrohodnou výzvu pro tradiční spalovací motory, měly by mít dojezd alespoň 300 mil, což je cíl, kterého se snaží dosáhnout společnost QuantumScape. Podle Mezinárodní agentury pro energii se průměrný dojezd elektromobilů v roce 2021 pohyboval kolem 217 mil. To je velký skok oproti průměrnému dojezdu 86 mil v roce 2011, nicméně nedosahuje průměrného dojezdu benzinového automobilu, který činí 413 mil.

Vedle delšího dojezdu je další klíčovou oblastí, na kterou se společnost QuantumScape zaměřuje, vývoj baterií, které nabízejí rychlé nabíjení – takové, které se dokáží dobít z 10 % na 80 % za přibližně 15 minut. Společnost QuantumScape si klade za cíl vyřešit tyto zásadní problémy pomocí své inovativní technologie baterií a pomoci tak elektromobilům získat širší oblibu u spotřebitelů.

Společnost QuantumScape dosáhla významného pokroku, jak ukázaly nedávné testy její baterie. Společnost QuantumScape těžila z partnerství s Volkswagenem – předním německým výrobcem automobilů a investorem společnosti QuantumScape. Volkswagen investoval do společnosti QuantumScape téměř 300 milionů dolarů a vytvořil společný podnik 50-50, jehož cílem je dosáhnout výroby baterií na průmyslové úrovni.

Testy provedené společností Volkswagen Power Co. přinesly slibné výsledky polovodičové baterie QuantumScape. Volkswagen v tiskové zprávě prohlásil, že baterie QuantumScape „výrazně překonala požadavky při testu vzorku A a úspěšně absolvovala více než 1 000 nabíjecích cyklů“. Společnost dodala, že baterie si zachovala 95 % své kapacity, a zdůraznila, že „elektromobil může ujet více než 500 000 kilometrů bez znatelné ztráty dojezdu“.

Navzdory těmto slibným pokrokům čelí QuantumScape také významným výzvám. Hrozí konkurence ze strany Toyoty a čínské automobilky Nio, které plánují uvést na trh vlastní vylepšené verze polovodičové baterie. Nelze opomenout ani finanční problémy. Společnost je před ziskem a za prvních devět měsíců loňského roku vykázala čistou ztrátu 332 milionů dolarů, což znamenalo téměř 10% nárůst oproti stejnému období předchozího roku.

Pokud jde o dosažení komerčního rozsahu, společnost QuantumScape plánuje zahájit výrobu v roce 2024 a generovat příjmy ve výši přibližně 14 milionů dolarů. Kladného provozního zisku EBITDA by však mělo být dosaženo až v roce 2027 a kladného volného peněžního toku v roce 2028, a to za podmínky, že v roce 2028 bude dosaženo cílových tržeb ve výši 6,4 miliardy USD.

Financování provozu je pro přežití společnosti QuantumScape zásadní a v tomto ohledu společnost QuantumScape podnikla několik rozhodných kroků. V srpnu společnost vydala 37,5 milionu akcií, což přineslo přibližně 300 milionů dolarů. Vedle toho má společnost ve své rozvaze více než 1,1 miliardy dolarů, což je částka, která by měla zajistit její provoz až do roku 2026.

QuantumScape je bezesporu pro investory možností s vysokým rizikem a vysokým ziskem vzhledem k tomu, že působí na rostoucím a rozvíjejícím se trhu s elektromobily. Pokud jsou investoři schopni akceptovat vyšší riziko a jsou dlouhodobě trpěliví, může QuantumScape potenciálně nabídnout dostatečné výnosy. Doporučuje se však investovat s rozvahou a neinvestovat více, než si lze dovolit ztratit.

Vzhledem k současné situaci společnosti by se však většina investorů pravděpodobně od akcií vyhnula. Vývojová fáze společnosti QuantumScape je stále v počátečních fázích a držení akcií v tomto klíčovém období by mohlo být riskantní kvůli potenciální volatilitě. Účastníci trhu budou skutečně pozorně sledovat, jak se společnost QuantumScape vydá na cestu ke komerční životaschopnosti a jak její inovace v oblasti baterií pro elektromobily potenciálně způsobí revoluci v tomto odvětví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz