Hlavní obsah
Finance

Rok 2022 byl jedním z nejhorších v posledních letech pro IPO. Bude rok 2023 lepší?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Charge Creative Commons Financial

Kalendář IPO byl po většinu roku 2022 skromný. Kvůli medvědímu trhu mnoho soukromých společností přehodnotilo své plány na vstup na burzu.

Článek

Vzhledem k tomu, že nálada investorů je v současné době negativní, IPO pravděpodobně vzbudí jen mírný zájem, což sníží objem hotovosti, kterou by soukromá společnost mohla získat prodejem akcií veřejnosti.

Výsledkem byl pro trh IPO nepříznivý rok. Podle společnosti Factset (NYSE:FDS), která se zabývá finančními průzkumy, se v první polovině roku 2022 uskutečnilo pouze 92 IPO, které vynesly pouze přibližně 9 miliard USD. Pro srovnání, rekordním rokem pro IPO byl rok 2021, kdy na burzu vstoupilo 1 073 společností a investoři získali více než 300 miliard dolarů.

Nicméně i když mnoho soukromých společností odkládá své plány na IPO, dokud medvědí trh nepoleví, v kalendáři je stále několik zajímavých nadcházejících IPO.

Kalendář IPO na rok 2023 a další roky

I když je většinou klid, v letošním roce proběhlo několik úspěšných IPO. Soukromá kapitálová společnost TPG (NASDAQ:TPG) vstoupila na burzu v lednu a získala 1,1 miliardy dolarů. Na rozdíl od rozmachu SPACs získala společnost Screaming Eagle Acquisition (NASDAQ:SCRM) v lednu 750 milionů dolarů od institucionálních a vysoce majetných investorů, ale stále hledá společnost, kterou by uvedla na burzu. A společnost Bausch + Lomb (NYSE:BLCO), která vyrábí spotřební zdravotnické produkty, vydělala při svém květnovém debutu 630 milionů dolarů.

Zde je několik dalších chystaných IPO, na které je třeba dávat pozor později v roce 2023:

1. Mobileye

Gigant v oblasti návrhu polovodičů a výroby čipů Intel odhalil své plány na IPO své dceřiné společnosti Mobileye, lídra v oblasti technologie samořízených automobilů, který vyvíjí výpočetní čipy a software pro plně autonomní vozidla. Pokročilé asistenční systémy řidiče (ADAS, mezi něž patří adaptivní tempomat a aktivní vedení v jízdním pruhu) jsou zatím hlavním trendem růstu moderních automobilů.

Ve druhém čtvrtletí roku 2022 se tržby společnosti Mobileye meziročně zvýšily o 41 % na 416 milionů dolarů. Společnost Mobileye zažívá rychlý růst od doby, kdy ji v roce 2017 koupila společnost Intel za 15 miliard dolarů. Společnost Intel plánuje zůstat majoritním akcionářem společnosti Mobileye po dokončení IPO na konci roku 2022, ačkoli odštěpení by se mohlo posunout až do roku 2023, pokud by Intel považoval trh za příliš nejistý.

2. Stripe

Společnost Stripe je předním poskytovatelem služeb zpracování plateb. Společnost tvrdí, že její platformu pro zpracování digitálních plateb používají miliony firem po celém světě. Stripe se integruje s platebními systémy pro elektronické obchody, jako je Shopify (NYSE:SHOP), pomáhá s přijímáním plateb z karetních sítí, jako je Visa (NYSE:V), a dokonce se integruje s řadou kryptoměnových tržišť. Společnost také poskytuje nástroje, které pomáhají obchodníkům a firmám odhalovat finanční podvody a předcházet jim, má software pro finanční a daňové výkaznictví a pomáhá bankám nabízet zákazníkům digitální produkty.

Společnost Stripe zaregistrovala u Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) svůj záměr uskutečnit v roce 2021 primární veřejnou nabídku akcií. Podrobnosti o IPO a datum však zatím nebyly stanoveny. Plány společnosti Stripe nepochybně ovlivňuje medvědí trh. Vzhledem k její velikosti někteří investoři spekulují, že by k IPO společnosti Stripe mohlo dojít spíše formou přímého uvedení na burzu (kdy se pro společnost nezískávají žádné nové peníze) než tradiční IPO. Odhady hovoří o tržní hodnotě společnosti Stripe přesahující 70 miliard USD.

3. Discord

Start-up pro chat a mobilní komunikaci Discord získal během pandemie miliony nových uživatelů. Discord je oblíbený mezi nadšenci do videoher, ale prosadil se i pro jiné účely. Společnost poskytuje chat, hlas a video prostřednictvím soukromých tematických kanálů. Na rozdíl od jiných komunikačních aplikací, které vydělávají na reklamě, generuje příjmy prostřednictvím prémiového předplatného.

Společnost Discord podala v roce 2021 žádost o vstup na burzu SEC, ale medvědí trh možná plány na IPO zpomalil. Nedávné kroky společnosti naznačují IPO koncem roku 2022 nebo začátkem roku 2023. Údajně odmítla několik nabídek na odkup, včetně nabídek společností Microsoft (NASDAQ:MSFT) a Amazon (NASDAQ:AMZN). Společnost také najala manažery, kteří v posledních letech uvedli na burzu jiné technologické společnosti. Poslední kolo soukromého financování společnosti Discord na konci roku 2021 ji ocenilo na více než 15 miliard dolarů, i když tato částka mohla klesnout, protože ocenění technologických společností pokořil medvědí trh.

4. Vinfast

Vinfast doufá, že se stane nejnovější začínající společností, která vydělá na trendu elektromobilů (EV). Společnost Vinfast je součástí největšího vietnamského obchodního konglomerátu Vingroup a její dceřiná společnost sídlí v Singapuru. Společnost usilovala o vstup na burzu na začátku roku 2022, který by ocenil Vinfast na více než 60 miliard dolarů. Start-upy v oblasti elektromobilů a související akcie však letos propadly, takže takové ocenění se v tuto chvíli jeví jako nepravděpodobné. IPO se pravděpodobně odloží nejméně do roku 2023.

Společnost Vinfast by výnosy z IPO použila na výstavbu továrny v USA. Společnost nabízí dvě plně elektrická SUV, která je v současné době možné rezervovat v USA. Výroba v továrně by nezačala dříve než v roce 2024. Mezitím již byly zahájeny dodávky v rámci Vietnamu a mezinárodní dodávky z vietnamské továrny by měly začít koncem roku 2022.

5. Instacart

Instacart se na počátku pandemie rychle stal špičkou mezi e-shopy. Společnost spolupracuje s obchody s potravinami, velkými maloobchodními prodejnami, lékárnami a dalšími kamennými obchody, aby spotřebitelům poskytla online nakupování a službu doručení domů.

Růst společnosti v posledních letech prudce vzrostl, ale otřesy na trhu údajně vedly ke snížení ocenění společnosti Instacart. Nedávný odhad odhadoval hodnotu společnosti na méně než 15 miliard USD. V důsledku toho společnost Instacart údajně snižuje výdaje v rámci příprav na IPO na konci roku 2022 nebo na začátku roku 2023.

6. Reddit

Koncem roku 2021 podala sociální média a veřejné fórum Reddit u Komise pro cenné papíry a burzy žádost o IPO. Ve svém úsilí o vstup na burzu údajně využívala služeb bankéře z Wall Street Goldman Sachs (NYSE:GS) a usilovala o celkové ocenění ve výši 15 miliard USD. Výprodej na trhu v roce 2022 však její plány na IPO zpomalil a pravděpodobně snížil ocenění společnosti Reddit. Datum vstupu na burzu zatím nebylo stanoveno.

Reddit hostí 130 000 aktivních subredditů a obsah vytvářejí a hlasují o něm uživatelé. Společnost vydělává peníze kombinací reklamy a prémiového předplatného bez reklam. V letech 2020 a 2021 Reddit nabral miliony nových uživatelů.

7. Databricks

Společnost Databricks možná promeškala boom technologických IPO v letech 2020 a 2021, ale na IPO se údajně stále pracuje. Společnost poskytuje cloudovou platformu pro datové vědce a analytiky, kteří mohou spolupracovat na digitálních informačních skladech a pracovat na aplikacích umělé inteligence.

V létě 2021 byla společnost Databricks oceněna na přibližně 38 miliard dolarů poté, co získala 1,6 miliardy dolarů během soukromého kola financování. Stejně jako u jiných technologických společností toto ocenění nepochybně vzalo za své. Přesto společnost v srpnu 2022 uvedla, že nyní přináší více než 1 miliardu USD ročních opakovaných příjmů od předplatitelů. Datum IPO zatím nebylo stanoveno a vzhledem k tomu, že akcie technologických společností dostávají zabrat, plány na vstup na burzu se pravděpodobně odkládají, dokud se nálada na trhu nezlepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz