Hlavní obsah
Finance

Rozluští tato miliardová dohoda největší problém společnosti Pfizer?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: ccnull.de

Společnost Pfizer (PFE) dosáhla v loňském roce rekordních tržeb přes 100 miliard dolarů. Investoři však vědí, že pro farmaceutického giganta může být obtížné této úrovně v dohledné době znovu dosáhnout.

Článek

Je to proto, že příjmy společnosti Pfizer byly dány vakcínou proti koronavirům a jejich léčbou – a nyní poptávka po vakcínách klesá.

Společnost Pfizer zároveň čelí patentovému problému. To znamená, že několik špičkových léků brzy ztratí exkluzivitu. Největším problémem společnosti je tedy dnes zpomalující se růst. Společnost Pfizer mezitím investovala do svého výrobního programu a v posledních několika letech koupila několik společností. A nyní společnost Pfizer provádí svou největší akvizici v poslední době. Společnost plánuje koupit za 43 miliard dolarů firmu Seagen, která se specializuje na onkologii. Vyřeší tato transakce problém růstu společnosti ? A je to důvod k nákupu akcií společnosti Pfizer? Pojďme to zjistit.

Situace v oblasti růstu

Nejprve se blíže podívejme na situaci společnosti v oblasti růstu. Začneme vakcínou proti koronavirům, Comirnaty, a léčbou, Paxlovid. V loňském roce přinesly tržby ve výši více než 37 miliard dolarů a 18 miliard dolarů.

Společnost Pfizer předpokládá, že v letošním roce vygeneruje Comirnaty 13,5 miliardy dolarů a Paxlovid 8 miliard dolarů. Vlády mají stále dostatek zásob produktů, které je třeba využít – to bude mít vliv na prodej obou produktů. A s ústupem pandemie si může pro vakcíny chodit méně lidí.

To však neznamená, že růst prodeje těchto produktů skončil. Společnost Pfizer očekává, že rok 2023 bude rokem přechodným, a to v souvislosti s poklesem poptávky po vakcínách a s přechodem na soukromý trh. Na soukromém trhu farmaceutické společnosti prodávají produkty přímo poskytovatelům zdravotní péče namísto vládám. V této době chce společnost Pfizer zčtyřnásobit cenu vakcíny Comirnaty.

Společnost Pfizer loni na podzim uvedla, že její produkty proti koronavirům budou v dohledné budoucnosti „generovat mnohamiliardové příjmy“.

Přesto je zřejmé, že u produktů s koronaviry pravděpodobně dojde k velkému poklesu příjmů oproti dnešní úrovni.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Ztráta exkluzivity u špičkových léků

Společnost také ztratí exkluzivitu na několik špičkových léků z důvodu vypršení platnosti patentu. To by mělo vést ke ztrátě příjmů ve výši 17 miliard dolarů v letech 2025 až 2030.

Nyní se podívejte na nedávné kroky společnosti k vyřešení tohoto problému s růstem. Pomoci by měla akviziční horečka společnosti v posledních několika letech – mimo jiné nákupy společností Arena Pharmaceuticals a Biohaven Pharmaceuticals. Společnost Pfizer předpokládá, že tyto nedávné transakce by měly v roce 2030 zvýšit tržby o 10,5 miliardy dolarů.

A samotná společnost Seagen může v roce 2030 přinést příjmy ve výši 10 miliard dolarů. Společnost Seagen prodává čtyři léky proti rakovině – tři z nich jsou konjugáty protilátek a léků (ADC). Ty kombinují monoklonální protilátky – pro jejich schopnost cílení – s látkami, které ničí rakovinné buňky. Společnost Seagen je v této oblasti odborníkem. A jeho platforma ADC nové generace by mohla v budoucnu přinést společnosti Pfizer další ADC. Seagen přináší společnosti Pfizer celkem 11 klinických programů.

Snaha společnosti Pfizer rozšířit své onkologické portfolio prostřednictvím akvizice společnosti Seagen je dobrým strategickým krokem. Je to proto, že největšímu současnému onkologickému léku společnosti – Ibrance – hrozí v tomto desetiletí ztráta exkluzivity.

5 miliard dolarů

Koupí společnosti Seagen se společnost Pfizer dostala na pouhých 5 miliard dolarů od svého cíle dosáhnout tržeb ve výši 25 miliard dolarů.

Současně by k růstu měla významným způsobem přispět vlastní síť. Společnost Pfizer očekává, že během 18 měsíců uvede na trh 19 nových produktů a/nebo indikací. A podle společnosti Pfizer 15 z nich více než vykompenzuje pokles příjmů spojený se ztrátou exkluzivity.

Investoři by tedy měli očekávat, že růst společnosti se v nejbližší době zpomalí. Společnost však již zavedla mnoho prvků potřebných k růstu tržeb v horizontu několika let a dále. Samotná akvizice společnosti Seagen problém růstu společnosti Pfizer nevyřeší. Je však jedním z těchto klíčových prvků, takže je to rozhodně dobrá zpráva.

Měli byste si vzhledem k tomu koupit akcie společnosti Pfizer? Dnes se akcie Pfizeru obchodují za 11násobek odhadovaného budoucího zisku. To je velmi rozumná cena za společnost, která slibuje tak velký růst, a to jak z interních zdrojů, tak prostřednictvím akvizic.

Nemůžeme očekávat, že prodej vakcín po pandemii bude vypadat přesně jako prodej vakcín po pandemii – a že na této úrovni zůstane navždy. A ani nemusí. Pfizer nám ukazuje, že díky souboru produktů a potenciálních produktů může vyřešit svůj problém s růstem. A to by mělo časem akcie posílit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz