Hlavní obsah
Aktuální dění

Rozsudek nad Harveym Weinsteinem je dalším momentem zúčtování v rámci #MeToo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: NYT

Po měsíčním procesu a devíti dnech jednání porotci v Los Angeles uznali Harveyho Weinsteina vinným ze znásilnění a sexuálního napadení.

Článek

Tři obvinění italského herce zasadily ostudnému filmovému magnátovi velkou ránu a pět let poté, co se stal magnetem pro hnutí #MeToo, přinesla další okamžik zúčtování.

Sedmdesátiletý Weinstein, který si odpykává dva roky z 23letého trestu za znásilnění a sexuální obtěžování v New Yorku, proti němuž se odvolal, může v Kalifornii dostat až 24 let vězení.

Byl shledán vinným ze znásilnění, nucené orální kopulace a dalšího sexuálního zneužití ženy, která uvedla, že se v roce 2013 během filmového festivalu v Los Angeles objevil bez pozvání u dveří jejího hotelového pokoje.

„Harvey Weinstein tu noc v roce 2013 navždy zničil část mého já a už to nikdy nezískám zpět. Trestní proces byl brutální a Weinsteinovi právníci mi na svědecké lavici připravili peklo, ale věděla jsem, že to musím dotáhnout do konce, a to jsem udělala,“ uvedla žena v prohlášení po vynesení rozsudku. „Doufám, že Weinstein během svého života nikdy neopustí vězeňskou celu.“

Weinstein byl zproštěn obvinění z pohlavního zneužití, které vznesla masérka, jež ho v roce 2010 ošetřovala v jednom hotelu.

Porota nebyla schopna dospět k rozhodnutí v případě dvou obviněných, zejména v případě obvinění ze znásilnění a sexuálního napadení Jennifer Siebel Newsomové, dokumentaristky a manželky kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. V těchto případech bylo vyhlášeno zmatečné řízení.

Weinstein se podíval na stůl a zdálo se, že si při čtení prvních výroků o vině zabořil obličej do dlaní. Při čtení zbytku rozsudku se díval dopředu.

„Harvey je z rozsudku samozřejmě zklamaný. Ví, co se stalo a co se nikdy nestalo,“ uvedl Weinsteinův mluvčí Juda Engelmayer v e-mailu s tím, že existuje silný důvod pro odvolání proti rozsudku. „Harvey je vděčný za práci poroty v ostatních bodech obžaloby a je odhodlán pokračovat v právních výzvách, aby nakonec prokázal svou nevinu.“

Losangeleský okresní prokurátor George Gascón ocenil odvahu obviněných vypovídat v tomto případu a v prohlášení uvedl, že je zklamán nejednotným verdiktem, ale doufá, že přinese „určitou míru spravedlnosti pro oběti“.

„Harvey Weinstein už nikdy nebude moci znásilnit jinou ženu. Zbytek života stráví za mřížemi, kam patří,“ uvedl v prohlášení Siebel Newsom. „Během celého procesu Weinsteinovi právníci používali sexismus, misogynii a šikanózní taktiku, aby nás, přeživší, zastrašili, ponížili a zesměšnili. Soudní proces nám důrazně připomněl, že jako společnost máme před sebou ještě hodně práce.“

Nejdramatičtější okamžiky procesu přinesla intenzivní a dramatická výpověď Siebel Newsomové, která popsala, jak ji Weinstein v roce 2005 znásilnil v hotelovém pokoji. Pouze osm z dvanácti porotců se však shodlo na tom, že Weinsteina shledají vinným v těchto bodech obžaloby.

Porotci byli nerozhodní v poměru 10:2 v případě obvinění ze sexuálního násilí Lauren Youngové, jediné obviněné, která vypovídala v obou Weinsteinových procesech. Uvedla, že byla modelkou, která se chtěla stát herečkou a scénáristkou, a v roce 2013 se s Weinsteinem sešla kvůli scénáři, když ji uvěznil v hotelové koupelně, osahával ji a masturboval před ní.

Vzhledem k tomu, že chyběly jakékoli forenzní důkazy nebo očitá svědectví o léta starých obviněních, závisel případ do značné míry na příbězích a důvěryhodnosti čtyř žen, které byly v centru obvinění.

Příběhy těchto žen se shodují s obviněními desítek dalších žen, které se objevily od doby, kdy se Weinstein stal „jedničkou“ organizace #MeToo, počínaje články v New York Times v roce 2017. Během soudního procesu byl uveden film o těchto reportážích „She Said“ a porotci byli opakovaně varováni, aby na něj nebrali zřetel.

Všechny ženy, kterých se obvinění týkala, si u soudu říkaly Jane Doe. Agentura Associated Press obvykle neuvádí jména lidí, kteří tvrdí, že byli sexuálně zneužiti, pokud se nepřihlásí veřejně nebo pokud nesouhlasí se svým jménem prostřednictvím svého advokáta, jako to udělaly jmenované ženy.

Žalobci předvolali 40 dalších svědků, kteří se snažili tyto výpovědi uvést do souvislostí a potvrdit je. Čtyři z nich byly další ženy, které nebyly součástí obvinění, ale vypověděly, že je Weinstein znásilnil nebo sexuálně napadl. Byly předvolány, aby prokázaly vzorec sexuální predátorské činnosti.

Ještě před koncem procesu Weinstein ustál další čtyři obvinění z trestných činů, když prokuratura uvedla, že žena, kterou měl dvakrát znásilnit a dvakrát sexuálně napadnout, se nedostaví k soudu, aby vypovídala. Důvod proč je tomu tak odmítli uvést.

Weinsteinovo nejnovější odsouzení je vítězstvím obětí sexuálních deliktů slavných mužů v důsledku některých právních neúspěchů, včetně loňského zamítnutí obvinění Billa Cosbyho. Soudní proces se znásilněním herce ze seriálu That ’70s Show Dannyho Mastersona, který se konal současně a jen o chodbu dál než Weinsteinův proces, skončil zmatečným řízením. A herec Kevin Spacey minulý měsíc zvítězil v civilním procesu o sexuálním obtěžování v New Yorku.

Weinsteinovo odsouzení v New Yorku přežilo první odvolání, ale případem se bude příští rok zabývat nejvyšší soud státu. Odsouzení v Kalifornii, proti němuž se pravděpodobně také odvolá, znamená, že se nedostane na svobodu, ani když bude rozsudek na východním pobřeží zamítnut.

Harvey Weinstein je bývalý americký filmový producent. Spolu se svým bratrem Bobem Weinsteinem založil zábavní společnost Miramax, která produkovala několik úspěšných nezávislých filmů, například Sex, lži a videokazety (1989); Hra na pláč (1992); Pulp Fiction (1994); Nebeská stvoření (1994); Flirtování s katastrofou (1996) a Zamilovaný Shakespeare (1998).

Weinstein získal Oscara za produkci Zamilovaného Shakespeara a také sedm cen Tony za divadelní hry a muzikály.

V říjnu 2017 byl Weinstein po obvinění ze sexuálního zneužívání propuštěn ze své společnosti a vyloučen z Akademie filmového umění a věd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Harvey Weinstein

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz