Hlavní obsah
Finance

SEC obviňuje společnost Binance z vytvoření „rozsáhlé sítě podvodů“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Obvinění společnosti Binance ze strany SEC by mohlo mít vážné důsledky pro všechny investory do kryptoměn. Zde je důvod.

Článek

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podnikla v uplynulém roce či dvou kroky proti tolika kryptoplatformám, že je lákavé považovat její poslední obvinění proti Binance a jejímu zakladateli Changpeng Zhaovi za součást širšího tažení proti kryptoměnám. To rozhodně říkají i někteří vysoce postavení představitelé kryptografického průmyslu. Nahlíženo v kontextu dalších kroků SEC, včetně jejích posledních obvinění proti Coinbase, má tento argument jistou logiku.

Obvinění SEC vůči Binance však mají dvě hlavní roviny. Jednou z nich je prodej neregistrovaných cenných papírů, což se podobá jejím krokům proti jiným platformám. Druhou je, že Zhao (alias CK) a různé subjekty spojené s Binance a Binance.US záměrně uváděly investory v omyl a zneužívaly prostředky zákazníků.

Binance tvrdí, že se bude „důrazně bránit proti jakýmkoli obviněním“ a že všechna aktiva uživatelů jsou v bezpečí. Nicméně vzhledem k tomu, co nyní víme o FTX a následných obviněních z podvodu, nemůžeme jako kryptoinvestoři obvinění SEC ignorovat.

„Rozsáhlá síť podvodů“

SEC vznesla proti Binance a Zhaovi 13 obvinění v podrobné 134stránkové stížnosti. „Tvrdíme, že společnosti Zhao a Binance se zapojily do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování informací a vypočítavého obcházení zákona,“ uvedl předseda SEC Gary Gensler. Zde jsou tři z obvinění, která se nejvíce týkají zákazníků Binance a Binance.US.

1. SEC tvrdí, že Binance záměrně vytvořila Binance.US, aby obešla americké zákony o cenných papírech

SEC tvrdí, že výsledný nedostatek dohledu znamenal, že „obžalovaní mohli volně převádět a převáděli kryptografická a fiat aktiva investorů, jak se jim zlíbilo, a někdy je kombinovali a přesměrovávali způsobem, který by řádně registrovaní makléři, dealeři, burzy a clearingové agentury nemohli dělat.“

2. SEC tvrdí, že vedení společnosti vědělo, že se obchodování "wash trading"se rozmáhá

SEC tvrdí, že kontroly, které by zabránily manipulativnímu obchodování, jako je wash trading - praktika, která mimo jiné uměle zvyšuje objem obchodů - na Binance.US „neexistovaly“. Stížnost také upozorňuje na několik případů, kdy vedení ujišťovalo veřejnost, že má zavedena důkladná opatření. Vrcholní manažeři například tvrdili, že platforma má zavedenu analýzu na řetězci a další monitorování, které chrání před manipulací s trhem a zneužívajícími praktikami. Podle SEC byla tato tvrzení zavádějící.

3. SEC tvrdí, že zákazníci Binance.US nemají dostatek informací o tom, kde jsou uložena jejich aktiva

SEC tvrdí, že Binance - mezinárodní společnost - je zapojena do úschovy aktiv patřících zákazníkům Binance.US. Tvrdí, že: „Toto ujednání poskytlo a nadále poskytuje společnostem Zhao a Binance volnou ruku při nakládání s kryptoměnovými aktivy v hodnotě miliard dolarů, která zákazníci uložili, drželi, obchodovali s nimi a/nebo je nashromáždili na platformě Binance.US, aniž by byl zajištěn dohled nebo kontrola, která by zajistila, že jsou tato aktiva řádně zabezpečena.“

Podle SEC byly dvě propojené společnosti - Sigma Chain a Merit Peak - použity k převodu desítek miliard amerických dolarů, včetně finančních prostředků zákazníků. Tento poslední bod je nejvíce znepokojující. Pokud si uložíte finanční prostředky do úschovné peněženky u kryptografické burzy, je více než znepokojující pomyšlení, že by tyto prostředky mohly být použity k jiným účelům, zejména po krachu FTX.

Co to znamená pro investory do kryptoměn

SEC tvrdí, že Binance, Binance.US a další zúčastněné subjekty se měly zaregistrovat jako burzy nebo makléři. Vzhledem k tomu, že tyto výše uvedené kryptoměny jsou k dispozici na mnoha špičkových kryptografických burzách, můžeme se brzy dočkat dalších donucovacích opatření. Obvinění jako taková by mohla mít důsledky pro způsob, jakým nakupujeme a prodáváme krypto.

Pokud máte kryptoměny v úschově na centralizované burze, je nyní vhodná doba dozvědět se více o kryptopeněženkách. Přesunutí aktiv do kryptoměnové peněženky, kterou nemáte pod kontrolou, vyžaduje trochu technického know-how a musíte si být jisti, že o svou počáteční fázi nepřijdete. Znamená to však, že máte svá aktiva pod kontrolou. V případě selhání platformy o ně nepřijdete a nelze je použít způsobem, se kterým jste nesouhlasili.

Pokud jste zákazníkem Binance nebo Binance.US, věnujte pozornost obviněním SEC ohledně toho, jak tyto společnosti nakládají s vklady. Jsou to vaše peníze a oprávněně byste měli chtít vědět, co se s nimi děje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz