Hlavní obsah
Lidé a společnost

Selena Gomez: Jak bývalá dětská hvězda vydělala své miliardy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Dětské hvězdy to mívají těžké. Jasně, peníze jsou fajn – ale nároky na ještě ne úplně vyvinutou psychiku? To může být už docela jiná písnička. Vstoupit v mladém věku do povědomí veřejnosti je málokdy snadné.

Článek

Selena Gomez, která se poprvé proslavila jako Disneyho hvězdička v seriálu Wizards of Waverley Place (v češtině jako Kouzelníci z Waverly) si za svůj život v záři reflektorů rozhodně prožila vzestupy i pády.

Navzdory kariérním úspěchům, které sahají od hitových popových alb, vyprodaných stadionových turné, přes kritikou oceňované účinkování v drsné detektivce Jen vraždy v budově od Hulu až po úspěšné kosmetické výrobky, to Selena neměla vždy jednoduché. Nemoc, tlak a stres. Selena je ale odolná – a vypadá to, že ze všeho nakonec vzejde jako vítěz … Tohle je její příběh.

Počátky: Disneyho hvězdička

Selena Gomez se narodila v americkém Texasu 22. července 1992. Svou kariéru započala už v 7 letech, kdy získala roli ve slavném dětském pořadu Barney & Friends. Podle magazínu Money Inc. tehdy dostávala 3 000 dolarů za jednu epizodu a nakonec se objevila v celkem 13 pokračováních.

Její herecký úspěch pokračoval několika epizodními rolemi na kanálu Disney Channel, než získala hlavní roli v Disneyho seriálu Wizards of Waverley Place. Tento nesmírně populární seriál pro mládež se vysílal šest let a nejenže nastartoval její kariéru, ale také údajně vynášel 30 000 dolarů za epizodu.

Když seriál skončil, znamenalo to pro Gomezovou konec jedné éry. „Ukončení pořadu byla jedna z nejtěžších věcí, které jsem kdy musela udělat,“ řekla v roce 2012 deníku Evening Standard. „Mám ráda všechny, kdo se na Čarodějích podíleli. Mám ráda všechny v obsazení i ve štábu. Všichni mi pomohli vyrůst a stát se tím, kým jsem dnes. Ta záchranná síť mi bude opravdu chybět.“

Pokud jste si ale mysleli, že kariéra Disneyho hvězdiček záhy skončí, jste na omylu. Jak už víte – Selena se posunula ještě k větším věcem a projektům. A proto ostatně čtete i tento článek.

Průnik do Hollywoodu: Spring Breakers, Sázka na nejistotu a Deštivý den v New Yorku

Poté, co se Gomezová díky kanálu Disney Channel dostala do povědomí mileniálů po celém světě, pokračovala v hereckém rozvoji a zahrála si ve více než 100 projektech.

Krátce po již zmíněném Wizards of Waverley Place se začala skutečně prosazovat v Hollywoodu, kde získala řadu filmových rolí. V roce 2012 si zahrála roli Faith v temném filmu o dospívání Spring Breakers. Tato role jí dala šanci vymanit se z image disneyovské dívky ze sousedství. „Mám pocit, že je to evoluce,“ řekla v roce 2013 deníku The Guardian. „Jako herec se musíte posouvat, pokud chcete růst, a to je to, co děláme, posouváme se dopředu, neustále se učíme.“

Není přesně jasné, kolik si Gomezová za svou roli ve filmu vydělala, podle její kolegyně z Pretty Little Liars Ashely Bensonové si nikdo z herců moc nevydělal, protože šlo o nezávislý projekt s nízkým rozpočtem pouhých 5 milionů dolarů. „Jeden [film], za který jsem nedostala zaplaceno – opravdu vůbec – jako Spring Breakers, který se ukázal být jedním z mých nejoblíbenějších projektů, na kterých jsem kdy dělala,“ řekla pro InStyle. „Ve světě nezávislých filmů bych raději nedostala zaplaceno [téměř] nic, abych mohla pracovat s někým, jako je Harmony Korine, a mít úžasnou zkušenost a výsledkem by byl neuvěřitelný film, na který jsem opravdu hrdá.“ (podle ET Online).

Gomezová dále propůjčila svůj hlas filmu Hotel Transylvánie a poté se objevila ve filmech Aftershock, Getaway, Rudderless, Behaving Badly a The Fundamentals. Zahrála si také ve filmu The Big Short (Sázka na nejistotu). V roce 2019 získala roli v prestižním projektu Woodyho Allena Deštivý den v New Yorku. Poté, co byl Allen obviněn ze sexuálního zneužívání, však Gomezová údajně věnovala fondu Time’s Up Legal Defense Fund částku, která „vysoce převyšovala její plat za film“.

Hvězda ze streamovacích služeb: Jen vraždy v budově

V roce 2021 se Gomezová ujala pravděpodobně další role, která definuje její kariéru, a to v seriálu Only Murders in the Building (Jen vraždy v budově) od Hulu, stylové a vtipné detektivce. Variety uvedl, že Gomezové kolegové Martin Short a Steve Martin vydělávali 600 000 dolarů za epizodu. Plat Gomezové sice nebyl oznámen, ale je pravděpodobné, že jako třetí hlavní postava seriálu shrábne podobnou částku.

Druhá série oblíbeného seriálu se ukázala být stejně populární jako první a třetí série již byla potvrzena. Je velmi pravděpodobné, že Gomezová bude i v příštích letech vydělávat na seriálu pěkné sumy.

Selena jako producentka: Jen vraždy a Proč? 13× proto: Nic se neděje jen tak

Herectví ostatně není jediným zdrojem příjmů Gomezové ve filmovém a televizním průmyslu – vlastní také vlastní produkční společnost July Moon Productions a aktuálně je výkonnou producentkou 11 projektů, včetně Jen vraždy v budově a Proč? 13× proto: Nic se neděje jen tak od Netflixu.

Na několik projektů však herečka údajně dávala část nebo celý svůj plat. Podle US Weekly Gomezová soukromě věnovala „více, než vydělala“ poté, co byl Woody Allen, režisér filmu Deštivý den v New Yorku, obviněn ze sexuálního zneužívání. V roce 2021 Gomezová spustila svou domácí kuchařskou show Selena+Chef, která údajně během prvních dvou sezón vybrala 360 000 dolarů pro 23 neziskových organizací.

Popová hvězda: Selena jako muzikantka

Gomezová se od herectví ke zpěvu dostala v roce 2009 díky singlu „Tell Me Something I Don’t Know“, který vyšel na soundtracku k filmu Another Cinderella Story. Poté vydala tři desky se svou skupinou Selena and the Scene. V roce 2013 uvedla na trh své debutové sólové album Stars Dance. Album údajně zahájilo prodej na vrcholu žebříčku Billboard 200 a během prvního týdne se ho prodalo 97 000 kopií. Poté vydala další dvě studiová alba, Revival a Rare, která rovněž otevřela na prvním místě. Vydala také španělské album, které získalo nominaci na cenu Grammy za nejlepší latinskoamerické popové album.

I přes nepopiratelný úspěch ve světě popu se zdá, že Gomezová zvažuje, že se zaměří na něco jiného. „Myslím, že je spousta lidí, kterým se moje hudba líbí, a za to jsem moc vděčná, za to pokračuji, ale myslím, že až budu příště dělat album, bude to jiné,“ řekla Vogue v roce 2021. „Chci to zkusit naposledy, než možná odejdu do hudebního důchodu.“

Kolik peněz si Gomezová za svou dlouhou hudební kariéru vydělala? Podle serveru MoneyNation dosáhl její celkový prodej hudby v roce 2016 něco přes 16 milionů dolarů. Kromě prodeje hudby Gomezová pravděpodobně vydělala miliony také na svých turné. Podle časopisu Seventeen vydělala na svém turné Stars Dance zhruba 20,3 milionu dolarů a na turné Revival 35,6 milionu dolarů.

Selena jako podnikatelka

Kromě svých tvůrčích projektů se Gomezová projevila také jako zdatná podnikatelka. V posledních několika letech hvězda založila kosmetickou společnost, vytvořila aplikaci pro duševní zdraví, spolupracovala s několika velkými značkami a investovala do několika začínajících podniků.

V roce 2021 Gomezová uvedla na trh řadu veganských make-upů bez krutosti Rare Beauty, které se prodávají po celém světě prostřednictvím partnerů, jako jsou Sephora a SpaceNK. Podle serveru TooFab dosáhla společnost za pouhý rok zisku 60 milionů dolarů. Ačkoli Gomezová na úspěšné společnosti nepochybně vydělává, jejím cílem, jak řekla časopisu Bustle, je během příštích deseti let získat 100 milionů dolarů na podporu duševního zdraví v znevýhodněných komunitách.

V roce 2022 Gomezová založila společnost Wondermind společně se svou matkou Mandy Teefeyovou a Daniellou Piersonovou, zakladatelkou a generální ředitelkou časopisu The Newsette. Wondermind, platforma pro duševní zdraví, měla za cíl „demokratizovat a destigmatizovat duševní zdraví“.

Přestože je společnost stále mladá, získala již několik velkých investorů. „Velké značky už projevily zájem o reklamu a partnerství,“ řekl Pierson v rozhovoru pro Entrepreneur. „Jsme nadšeni, že můžeme vybudovat lukrativní podnik. Protože nejlepší způsob, jak zajistit, aby společnost věnovala pozornost nějakému problému, je vydělat na něm peníze. Tak vznikají skutečná hnutí.“

V posledních letech Gomezová také sama investovala. Podle časopisu Fortune je podílnicí ve startupu Serendipity, který se zabývá výrobou zmrzliny, a ve společnosti Gopuff, která se zabývá rozvozem potravin.

Gomezová, stejně jako mnoho dalších celebrit, si také vydělává stálý příjem díky spolupráci se svými značkami. V roce 2016 jí například údajně bylo vyplaceno 10 milionů dolarů za spolupráci s návrhářem kabelek a kožených výrobků Coach na speciální řadě tašek. O rok později měla její smlouva se značkou Puma údajně hodnotu přes 30 milionů dolarů.

Miliardy …

Jaký je tedy čistý majetek Seleny Gomez? 95 MILIONŮ DOLARŮ!

Díky stále rostoucímu úspěchu v mnoha odvětvích má Gomezová od roku 2022 údajně čisté jmění ve výši 95 milionů dolarů (2 167 315 750 Kč). A podle všeho se mladá hvězda ještě ani zdaleka nepřiblížila k dosažení všech svých cílů. „Ještě jsem se ani nedotkla povrchu toho, co chci dělat,“ řekla v roce 2021 časopisu Vogue. „Nemůžu se dočkat chvíle, kdy nějaký režisér uvidí, že jsem schopná udělat něco, co ještě nikdo neviděl.“ Je jasné, že Gomezová je teprve na začátku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz