Hlavní obsah
Internet a technologie

Seznamte se s Bardem, odpovědí Googlu na ChatGPT. Pomůže společnosti k lepším výsledkům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Google nechce nechat Microsoft ani nikoho jiného, aby se bez boje ucházel o jeho vyhledávací trůn. Společnost včera oznámila, že „v příštích týdnech“ uvede na trh chatbota jménem Bard.

Článek

Spuštění je zřejmě odpovědí na ChatGPT, senzačně populárního chatbota s umělou inteligencí, kterého vyvinul startup OpenAI s finanční podporou Microsoftu.

Sundar Pichai, generální ředitel společnosti Google, v příspěvku na blogu napsal, že Bard je již k dispozici „důvěryhodným testovačům“ a je navržen tak, aby za konverzační rozhraní vložil „šíři světových znalostí“. Využívá menší verzi výkonného modelu umělé inteligence s názvem LaMDA, který Google poprvé oznámil v květnu 2021 a který je založen na podobné technologii jako ChatGPT. Podle společnosti Google to umožní nabídnout chatbota většímu počtu uživatelů a shromažďovat zpětnou vazbu, která pomůže řešit problémy týkající se kvality a přesnosti odpovědí „chatbota“.

Google i OpenAI staví své roboty na softwaru pro generování textu, který je sice výmluvnější, ale je náchylný k výmyslům a může kopírovat nevhodné styly řeči zachycené na internetu. Potřeba zmírnit tyto nedostatky a skutečnost, že tento typ softwaru nelze snadno aktualizovat o nové informace, představuje výzvu pro naděje na vytvoření nových výkonných a lukrativních produktů na bázi této technologie, včetně návrhu, že by chatboti mohli znovu objevit webové vyhledávání.

Je pozoruhodné, že Pichai neoznámil plány na integraci Barda do vyhledávacího pole, které pohání zisky společnosti Google. Místo toho předvedl neotřelé a opatrné využití základní technologie umělé inteligence k vylepšení běžného vyhledávání. Na otázky, na které neexistuje jednotná shodná odpověď, Google uzpůsobuje odpověď, která odráží rozdílné názory.

Například na dotaz „Je snazší naučit se hrát na klavír, nebo na kytaru?“ by Google odpověděl: „Někteří tvrdí, že na klavír je snazší se naučit hrát, protože pohyby prstů a rukou jsou přirozenější … Jiní tvrdí, že na kytaru je snazší naučit se akordy“. Pichai také uvedl, že Google plánuje zpřístupnit základní technologii vývojářům prostřednictvím rozhraní API, jako to dělá OpenAI s ChatGPT, ale nenabídl žádný časový plán.

Opojné vzrušení, které ChatGPT vzbudil, vedlo ke spekulacím, že Google poprvé po letech čelí vážné výzvě, pokud jde o dominanci jeho webového vyhledávání. Společnost Microsoft, která nedávno investovala přibližně 10 miliard dolarů do OpenAI, dnes pořádá mediální akci související s její spoluprací s tvůrcem ChatGPT, která se pravděpodobně bude týkat nových funkcí pro druhý vyhledávač společnosti, Bing. Generální ředitel OpenAI Sam Altman krátce po oznámení společnosti Google zveřejnil na Twitteru svou fotografii s generálním ředitelem společnosti Microsoft Satyou Nadellou.

ChatGPT, který společnost OpenAI v tichosti spustila loni v listopadu, se stal internetovou senzací. Jeho schopnost odpovídat na složité otázky se zjevnou uceleností a jasností přiměla mnoho uživatelů snít o revoluci ve vzdělávání, podnikání i každodenním životě. Někteří odborníci na umělou inteligenci však doporučují opatrnost a upozorňují, že nástroj nerozumí informacím, které podává, a je ze své podstaty náchylný k vymýšlení.

Situace může být pro některé odborníky na umělou inteligenci společnosti Google obzvláště nepříjemná, protože výzkumníci této společnosti vyvinuli některé technologie, které stojí za ChatGPT – na tuto skutečnost Pichai v příspěvku na blogu společnosti Google narážel. „Před šesti lety jsme společnost přeorientovali na umělou inteligenci,“ napsal Pichai. „Od té doby jsme pokračovali v investicích do AI ve všech oblastech.“ Jmenoval jak výzkumnou divizi AI společnosti Google, tak práci ve společnosti DeepMind, britském startupu zabývajícím se umělou inteligencí, který Google koupil v roce 2014.

ChatGPT je postaven na GPT, modelu AI známém jako transformátor, který byl poprvé vynalezen ve společnosti Google a který bere řetězec textu a předpovídá, co bude následovat. Společnost OpenAI se proslavila tím, že veřejně demonstrovala, jak vkládání obrovského množství dat do modelů transformátorů a zvyšování výkonu počítačů, které je používají, může vytvořit systémy schopné generovat jazyk nebo obrazy. ChatGPT vylepšuje GPT tím, že lidé poskytují zpětnou vazbu k různým odpovědím jinému modelu umělé inteligence, který dolaďuje výstup.

Společnost Google se podle vlastního přiznání rozhodla postupovat opatrně, pokud jde o přidávání technologie LaMDA do produktů. Kromě toho, že modely umělé inteligence vycvičené na základě textů získaných z webu mají tendenci vykazovat rasové a genderové předsudky a opakovat nenávistné výrazy.

Na tato omezení upozornili výzkumní pracovníci společnosti Google v návrhu výzkumné zprávy z roku 2020, v níž se vyslovili pro opatrnost při používání technologie generování textu, což popudilo některé vedoucí pracovníky a vedlo k tomu, že společnost propustila dva významné výzkumníky v oblasti etické umělé inteligence, Timnita Gebru a Margaret Mitchellovou.

Další výzkumníci společnosti Google, kteří pracovali na technologii LaMDA, byli váhavostí Googlu frustrováni a opustili společnost, aby vytvořili startupy využívající stejnou technologii. Zdá se, že příchod ChatGPT inspiroval společnost k urychlení časového harmonogramu prosazování možností generování textu do svých produktů.

Analytici přehlížejí neuspokojivé čtvrtletí společnosti Alphabet a věří v rozvoj umělé inteligence

Analytici jsou ochotni přehlédnout neuspokojivé čtvrtletí společnosti Alphabet (GOOGL) a vyzdvihují její úsilí v oblasti umělé inteligence.

Společnost v minulém týdnu ve čtvrtek zveřejnila výsledky za čtvrté čtvrtletí, které nedosáhly ani horní, ani dolní hranice.

Analytici však chválili zaměření společnosti na umělou inteligenci, protože čelí rostoucímu tlaku ze strany zpopularizovaného chatbota ChatGPT podporovaného společností Microsoft. Eric Sheridan ze společnosti Goldman Sachs označil společnost Alphabet za lídra v oblasti AI, který se nachází v pozici, aby v příštím desetiletí využil trendu umělé inteligence. Brian Fitzgerald z Wells Fargo v páteční poznámce uvedl, že nás čeká „nová éra“.

„V dlouhodobějším horizontu potvrzujeme náš pozitivní výhled na GOOGL – Alphabet nadále považujeme za vedoucí soubor podniků založených na umělé inteligence v našem pokrytí a považujeme společnost za jedinečnou pozici pro to, aby v nadcházejících letech využila stírání hranic mezi obchodními modely reklamy, obchodu a spotřeby médií,“ napsal Sheridan.

„Celkově se domníváme, že technologie umělé inteligence společnosti Google jsou pravděpodobně nejlepší ve své třídě, ale zároveň si uvědomujeme, že Google musí opatrně prosazovat inovace a zároveň si udržet pověst společnosti poskytující vysoce kvalitní služby a přesné informace,“ napsal Doug Anmuth z JPMorgan.

„Domníváme se, že dlouhodobá teze o GOOGL je dobře zachována, ale nepřekvapilo by nás, kdyby akcie zůstaly do 1. pololetí 23. roku rozkolísané,“ napsal ve svém komentáři Mark Mahaney z Evercore ISI s tím, že nová uvedení umělé inteligence by měla ukázat vedoucí postavení společnosti v této oblasti.

Na webu Burzovnisvet.cz můžete každý den nalézt investiční názory analytiků a zajímavé články z investičního světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz