Hlavní obsah
Umění a zábava

Spin-off seriálu Stranger Things: Odvážná sázka Netflixu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Pixabay

Připravte se, fanoušci seriálu Stranger Things – je na čase dát si Eggos a převrátit svůj svět naruby. Netflix (NFLX) právě oznámil objednávku nového animovaného seriálu.

Článek

Příběh se bude odehrávat ve světě Stranger Things. Streamovací gigant doufá, že se mu podaří udržet kouzlo Hawkinsu v Indianě při životě a převezme štafetu v době, kdy původní seriál končí svou nadcházející pátou a poslední sérií.

Může se však tento animovaný spin-off vyrovnat původnímu hranému seriálu? Řeknu vám, proč si myslím, že tento projekt má šanci uspět jak na konkurenčním mediálním trhu, tak v těch nejdémoničtějších zákoutích Wall Street.

Od hraného filmu k animovanému: Moudrý krok?

Tvůrci Matt a Ross Dufferovi chtějí, aby animovaný seriál působil dojmem „sobotních kreslených filmů“ a vzdal poctu klasikám jako Masters of the Universe, Teenage Mutant Ninja Turtles nebo G.I. Joe. Děj zůstává přísně střeženým tajemstvím, Dufferovi však slibují svěží napínavou jízdu nadpřirozeným sci-fi světem Stranger Things.

Za prvé, tvůrčí mozky, které stojí za původním retro-tastickým seriálem Stranger Things – bratři Dufferovi – jsou stále na palubě, což by mělo fanoušky potěšit. Fiktivní světy se často rozpadají, když se géniové, kteří je vymysleli, přesunou k jiným projektům. To se v tomto případě neděje, a to je dobré znamení pro budoucnost spin-off projektu.

Historie animovaných adaptací hraných seriálů navíc dává větší naději. Oceněné a fanoušky oblíbené animované seriály jako Batman: The Animated Series, Star Wars: The Clone Wars a Teen Titans zaznamenaly úspěch a nadšené recenze, což dokazuje, že animovaný blesk může skutečně udeřit dvakrát ve světě, který začal s hraným obsahem.

Animovaný seriál Stranger Things by tedy mohl být víc než pouhým zábleskem. Šance na získání dalšího hitu s tímto projektem by měla být nepochybně větší než vybudování dalšího divácky atraktivního megahitu od nuly bez pomoci oddaných fanoušků Stranger Things a osvědčeného tvůrčího týmu.

Netflix je samozřejmě známý svou ochotou ukončit neúspěšné seriály a zkusit něco nového – obvykle za nářku zklamaných fanoušků. V tomto případě to není na škodu – je to stejné flexibilní myšlení, které Netflixu umožnilo přejít od služby zasílání DVD k digitálnímu streamování. Děti z původního seriálu už nejsou na střední škole a nejsem si jistý, jestli chci v rádiu v Hawkinsu slyšet grunge a chlapecké kapely. Je čas zkusit v tomto vzkvétajícím světě příběhů něco nového. A pokud se animovaný spin-off Stranger Things netrefí do černého, Netflix nebude váhat jít dál a prozkoumat jiné příležitosti.

Může Netflix vybudovat konglomerát založený na Hawkinsovi?

Jako dlouholetý akcionář Netflixu jsem z tohoto animovaného seriálu spíše nadšený než nervózní. Tento nápad umožňuje Netflixu rozšířit ultrapopulární vesmír Stranger Things a udržet fanoušky v napětí, ale je to také chytrý obchodní tah z jiných důvodů. Animované seriály mají díky své opakovatelnosti a potenciálu merchandisingu tendenci dosahovat na streamovacích platformách dobrých výsledků.

Děti potřebují krabičky na svačinu, víte – a trička a akční figurky a… no, znáte to. Postavičky z kreslených seriálů vypadají na mikinách s kapucí moc dobře.

Pokud se seriál stane hitem, mohl by se stát významným motorem růstu počtu předplatitelů Netflixu a upevnit Stranger Things jako stěžejní franšízu. V dlouhodobém horizontu by se ze světa Stranger Things mohl dokonce stát udržitelný zdroj dětského zboží a dalších produktů.

Neříkám nutně, že si budoucí generace budou pamatovat Eleven jako Mickey Mouse této generace – postavičku, která založila stoleté mediální impérium s příběhovými zábavními parky a licencovaným spotřebním zbožím – ale Netflix by skutečně mohl vytrhnout jednu nebo dvě stránky z příručky Walta Disneyho. Člověk nikdy neví.

Zisk z kouzel kreslených filmů

Netflix má samozřejmě před sebou ještě dlouhou cestu, než si bude moci připsat vítězství ve stylu Disneyho. Bratři Dufferové mají s chystaným animovaným seriálem co dokazovat. Mně ale nevadí vzít si do jedné ruky tělnatý kýbl popcornu, do druhé akcie Netflixu a v klidu si odpočinout, zatímco si Dufferovi budou dělat, co chtějí.

Doufejme tedy, že tento animovaný seriál obrátí náš svět naruby a nebude nás nutit schovávat se do polštářových pevností. Se správným týmem tvůrčích talentů a historií přizpůsobivosti Netflixu jsem optimista a věřím, že se vesmíru Stranger Things bude dařit i v této nové animované podobě.

A i v tom nejhorším případě – kdy Dufferovi uspořádají v sobotu ráno večírek a nikdo nepřijde – si Netflix může dovolit několik špatných filmů. Je to tedy nápad s nízkým rizikem a vysokou odměnou a nadprůměrnou šancí na úspěch. Takové šance beru kdykoli v týdnu a v sobotu ráno dvojnásob.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz