Hlavní obsah
Finance

Společnost ExxonMobil získala pozemky pro průzkum ložisek lithia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Ropný gigant zakoupil pozemky pro průzkum klíčového nerostu, který se používá k výrobě baterií pro elektromobily.

Článek

Společnost ExxonMobil (XOM) má za sebou dlouhou historii prohledávání země při hledání nových zdrojů energie. Zaměřuje se především na hledání nových ložisek ropy a zemního plynu, aby udržela a zvýšila svou produkci fosilních paliv.

Společnost však nedávno zakoupila práva na vrty na pozemcích, kde by se mohl nacházet další důležitý zdroj energie: lithium. Tento minerál je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů. Z tohoto důvodu by mohl přispět k růstu ropné společnosti v době, kdy svět přechází na nízkouhlíkové zdroje energie.

Investice společnosti Exxon do lithia

Podle zprávy deníku Wall Street Journal koupila společnost Exxon od průzkumné společnosti Galvanic Energy 120 000 akrů v jižním Arkansasu za více než 100 milionů dolarů. Pozemky se nacházejí na vrcholu formace Smackover, která by mohla obsahovat značná ložiska lithia.

Společnost Galvanic Energy si najala externího konzultanta, který odhadl, že na pozemku se mohou nacházet 4 miliony tun ekvivalentu uhličitanu lithného. To by stačilo na napájení baterií asi 50 milionů elektromobilů.

Potenciál lithia ve formaci Smackover byl nedávno dále potvrzen společností Standard Lithium (SLI). Společnost oznámila, že práce na definici zdrojů ve vzorku jejího projektu South West Arkansas Project obsahují „nejvyšší potvrzenou solanku s obsahem lithia v Arkansasu“. Provozní ředitel společnosti Dr. Andy Robertson v tiskové zprávě, v níž byly výsledky odhaleny, uvedl, že „je i nadále velmi příjemně překvapen obsahem lithia ve vzorcích odebraných z našich projektů v Arkansasu a Texasu“.

Společnost Exxon očekává, že na svém pozemku brzy zahájí průzkumné vrty. Pokud nalezne komerčně využitelné ložisko, může začít s jeho těžbou.

Jak zapadá lithium do strategie společnosti Exxon?

Ropné společnosti, jako je Exxon, hledají způsoby, jak využít své stávající znalosti a profitovat z přechodu na nízkouhlíkovou energetiku. Společnost Exxon se zpočátku zaměřila na vodík, biopaliva a zachycování a ukládání uhlíku, protože do těchto nových technologií může vnést své odborné znalosti v oblasti rafinace a petrochemické výroby, podzemních ložisek, zvýšené těžby ropy (EOR) a vývoje projektů.

Podobný přístup uplatňují i další společnosti v tomto odvětví, které se snaží vytyčit cestu k růstu ve světě s nižšími emisemi uhlíku. Například společnost Devon Energy (DVN) nedávno investovala do geotermální energetické společnosti, která k výrobě této bezemisní energie využívá horizontální vrty. Pro společnost Devon, která je lídrem v oblasti horizontálních vrtů, je to potenciálně vhodný doplněk.

Společnost Occidental Petroleum (OXY) investuje velké prostředky do zachycování uhlíku, aby využila svého vedoucího postavení ve využívání tohoto skleníkového plynu při EOR a vyvinula řešení pro zachycování, sekvestraci a využití uhlíku. Společnost věří, že zachycování uhlíku by mohlo být hlavním motorem růstu.

Mezi těžbou lithia a těžbou ropy a zemního plynu existuje mnoho podobností. Výrobci lithia získávají tento minerál vrtáním do podzemních formací, kde se získává solanka, bohatá směs slané vody a minerálů. Solanku odvádějí potrubím do zpracovatelského zařízení, kde se lithium získává.

Je to podobné jako při těžbě ropy a zemního plynu, která zahrnuje vrty, potrubí a zpracování uhlovodíků ze směsi, která často obsahuje slanou vodu. To z něj činí pro společnost Exxon potenciálně vhodný strategický nástroj.

To neznamená, že se Exxon stane významným producentem lithia. Teprve nedávno koupila průzkumnou půdu, která nemusí obsahovat komerčně využitelné zdroje. Poskytuje však společnosti další potenciální motor růstu s nižšími emisemi uhlíku.

Zajímavá investice

Společnost Exxon věří, že fosilní paliva budou pohánět ekonomiku i v nadcházejících letech. Zároveň si však uvědomuje, že jsou součástí problému změny klimatu.

To ji vede k investicím do potenciálních nízkouhlíkových řešení, jako je zachycování uhlíku, vodík a nyní i lithium. Tyto investice umožňují společnosti přejít spolu s ekonomikou, aby nezanikla, pokud se svět nakonec zcela odkloní od fosilních paliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz