Hlavní obsah
Internet a technologie

Společnost Intel získává nové partnery pro grafické karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Grafické karty Arc společnosti se nyní dodávají ve více variantách.

Článek

Grafické karty Arc společnosti Intel (INTC) se donedávna těšily jen malému zájmu partnerů. Intel prodává své vlastní verze „Limited Edition“ a k dispozici jsou i některé modely od společností AsRock a Acer. Při uvedení na trh byla společnost AsRock jediným partnerem, který desky prodával ve Spojených státech.

V minulosti se giganti v oblasti grafických karet, společnosti Nvidia a AMD, spoléhali na partnery na deskách, kteří uváděli na trh grafické karty postavené na jejich GPU. Výsledkem je široká škála modelů, které se liší řešením chlazení, potenciálem pro přetaktování, velikostí, vizuálními prvky a dalšími faktory. Na uvedení grafické karty se často podílí mnoho partnerů z řad desek, kteří uvádějí na trh více verzí, takže zákazníci mají na výběr z mnoha možností.

Společnost Intel je v oblasti diskrétních grafických karet nováčkem, a tak není příliš překvapivé, že se partneři desek staví ke vstupu do jejího tábora opatrně. Pravděpodobně tomu nepomohlo ani drsné uvedení na trh. Zpočátku se Intel potýkal s velkými problémy se softwarovými ovladači, které snižovaly výkon a přinášely frustrující chyby.

Získávání podpory

Dobrou zprávou pro společnost Intel je, že tyto problémy s ovladači jsou již z velké části za námi. Společnost od uvedení na trh vydává aktualizace ovladačů, které odstraňují nedostatky a výrazně zlepšují výkon v postižených hrách. I když situace není dokonalá, grafické karty Intel Arc jsou nyní životaschopnou volbou pro hráče, kteří hledají alternativu střední třídy k Nvidii a AMD.

Společnost Intel v poslední době získala několik nových partnerů pro výrobu desek, což je pozitivní známka toho, že se její grafické karty prodávají dostatečně dobře na to, aby o ně byl zájem. Společnost Sparkle, která dříve vyráběla grafické karty, ale po zostření konkurence trh opustila, se vrací s grafickými kartami Intel Arc. Společnost na Computexu vystavovala pět různých modelů, od low-endových až po modely zaměřené na potenciál přetaktování. Některé z nich jsou již dostupné v maloobchodě.

Společnost Intel také získala společnost Biostar jako partnera pro výrobu desek. Biostar je také partnerem společností Nvidia a AMD, takže je pozoruhodné, že se společnost rozhodla prodávat také grafické karty Intel. Biostar se prozatím zaměřuje na grafické karty nižší třídy Arc A380.

Příležitost v hodnotě několika miliard dolarů

Společnost Intel hraje na trhu grafických karet roli narušitele. Může zvítězit tím, že nabídne lepší hodnotu než Nvidia a AMD.

Ačkoli ceny grafických karet od pandemického boomu kryptoměn v posledních několika letech výrazně klesly, teprve nedávno se staly běžné karty dostupné za ceny, které se podobají běžným cenám. Kolem nedávného uvedení karet Nvidia a AMD na trh se rozpoutala tak trochu cenová válka, kdy AMD náhle snížilo zaváděcí cenu RX 7600 na 269 dolarů, aby podrazilo cenu RTX 4060 od Nvidie.

I když se Intel nově zaměřil na ceny, má obrovskou příležitost zaujmout pozici nejvýhodnějšího výrobce v segmentu střední třídy. Společnost několikrát snížila cenu svého modelu Arc A750 a nyní se prodává v maloobchodě za cenu kolem 239 dolarů. Díky všem aktualizacím ovladačů nyní tato karta za tuto cenu podává působivý výkon. V recenzi AMD RX 7600, kterou provedl Tom's Hardware, se ukázalo, že Intel Arc 750 za ní příliš nezaostává, zejména ve vyšších rozlišeních.

Příští rok se očekává uvedení nové generace grafických karet Intel Battlemage. V druhém kole by mělo být mnohem méně softwarových problémů a díky většímu počtu partnerů v oblasti desek budou mít zákazníci širší výběr. Pokud Intel správně nastaví ceny, mohl by přesvědčit hráče, kteří chtějí přejít ze starších karet střední třídy, aby dali šanci jeho grafickým kartám.

I když bude trvat nějakou dobu, než Intel překoná v myslích potenciálních zákazníků hrubky spojené s uvedením svých grafických karet na trh, získání nových partnerů je solidním vyjádřením důvěry ve snahu společnosti stát se významným hráčem na trhu grafických karet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz