Hlavní obsah
Finance

Společnost PepsiCo opět zvýšila svůj výhled: Je čas na nákup akcií?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Akcie dnes vypadají ještě atraktivněji.

Článek

Společnost PepsiCo (PEP) právě oznámila další silnou zprávu o výsledcích, kterou Wall Street okamžitě přešla bez povšimnutí. Společnost vyrábějící občerstvení a nápoje překonala očekávání ohledně tržeb a podruhé v řadě zvýšila svůj výhled, přičemž zvýšila ziskovost. I přesto akcie zatím zůstávají v roce 2023 nevýkonné.

Má Wall Street pravdu, když se této firmě vyhýbá, nebo je PepsiCo za tyto ceny přesvědčivou koupí? Pojďme se do toho ponořit.

Nejnovější růst

V polovině července si společnost Pepsi neměla na co stěžovat. Organické tržby vzrostly o překvapivě silných 13 %, což znamenalo jen mírné zpomalení oproti 14% nárůstu v předchozím čtvrtletí. V první polovině roku se tento ukazatel pohybuje na úrovni 14 %. „Jsme spokojeni s našimi výsledky za druhé čtvrtletí, protože naše obchodní dynamika zůstává silná,“ uvedl generální ředitel Ramon Laguarta v tiskové zprávě.

Při hlubším pohledu na výsledky zjistíme, že Pepsi opět spoléhala hlavně na zvýšení cen. Objem klesl o 3 % v rámci celosvětového obchodu s potravinami a o 1 % v oblasti nápojů. Některé části portfolia však vynikly jako velcí vítězové. Například segment občerstvení Frito-Lay v USA zaznamenal 14% organický nárůst tržeb, když objem vzrostl o 1 %.

Zisky a výnosy

Také ziskovost společnosti PepsiCo se zlepšuje, i když investoři budou muset být v tomto ohledu trpěliví. Růst nákladů se v posledních týdnech zpomalil a zvyšování cen pomáhá zvyšovat hospodářský výsledek. Díky těmto výhrám se hrubý zisk ve druhém čtvrtletí zlepšil na 12,2 miliardy USD z 10,8 miliardy USD před rokem. Provozní zisk rostl ještě rychleji a vyskočil na 3,6 miliardy dolarů z 2,1 miliardy dolarů.

Celkově se zdá, že provozní marže se po několika čtvrtletích poklesu stabilizovala. Společnosti Pepsi v této oblasti navíc pomáhá její podnikání v oblasti občerstvení a její snaha o pronikání do netradičních nápojových nik, jako jsou energetické nápoje. Investoři doufají, že všechny tyto trendy pomohou zvýšit provozní marži ze současných 14 % tržeb zpět k 16 %.

Závěr

Společnost Pepsi podruhé za sebou zvýšila výhled tržeb a nyní hodlá dosáhnout 10% organického růstu oproti 8 % v minulém čtvrtletí a předpokládaným 6 % na začátku fiskálního roku. Zlepšuje se i situace v oblasti zisků, kdy jádrový zisk pravděpodobně vzroste o 12 % oproti předchozímu cíli 9 %.

Je těžké srovnat tyto zlepšující se výsledky s oceněním akcií Pepsi. Akcie v roce 2023 zatím dosahují horších výsledků než trh a jejich ocenění se drží na úrovni přibližně trojnásobku tržeb. Pro srovnání, specialista na koření a koření McCormick je oceněn na 3,5násobek tržeb.

Akcie společnosti PepsiCo vypadaly atraktivně i před touto aktualizací výsledků, ale její rychlejší růstový profil ještě více usnadňuje rozhodnutí o koupi. Vždy je možné, že se společnost bude po určitou dobu potýkat s problémy, pokud nastane recese. Ale gigant v oblasti občerstvení a nápojů získává podíl na trhu a neustále zvyšuje ziskovost. Tyto úspěchy by měly pomoci dosáhnout dobrých výnosů pro investory, kteří drží akcie v diverzifikovaném portfoliu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz