Hlavní obsah
Finance

Stačí vám index S&P 500 k tomu, abyste se stali milionáři?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Canva

Stát se milionářem v důchodu je snazší, než si myslíte.

Článek

Odchod do milionářského důchodu se může zdát jako něco, co je vyhrazeno jen pro velmi bohaté lidi. Ale se správnými investicemi můžete vydělat více, než si myslíte.

Spoření na důchod je náročné, zejména když je akciový trh nestabilní. Při poklesu cen akcií může být také obtížné rozlišit dobré investice od špatných a je lákavé se trhu úplně vyhnout.

Existuje však jeden typ investice, která je bezpečná, nevyžaduje velké úsilí a může vám pomoci odejít do důchodu jako milionář: ETF S&P 500.

Co je to ETF S&P 500?

Samotný index S&P 500 je burzovní index, který zahrnuje akcie 505 největších a nejsilnějších společností v USA.

Do samotného indexu investovat nemůžete, ale můžete investovat do burzovně obchodovaného fondu (ETF), který jej sleduje. K tomu slouží ETF S&P 500. Tento fond zahrnuje stejné akcie jako samotný index a jeho cílem je odrážet jeho výkonnost v čase.

Investice do fondu S&P 500 ETF má několik výhod, např:

  • Okamžitá diverzifikace: Každý ETF zahrnuje akcie 500 společností z nejrůznějších odvětví a tato diverzifikace může pomoci omezit vaše riziko. I když se několika akciím nebude dařit, nepotopí to celé vaše portfolio.
  • Ochrana proti volatilitě: Žádná investice není imunní vůči krátkodobým výkyvům, ale samotný index S&P 500 má perfektní výsledky, pokud jde o zotavení z poklesů. Bez ohledu na to, co si trh připraví, je velmi pravděpodobné, že se index S&P 500 (a ETF S&P 500) dokáže odrazit ode dna.
  • Pozitivní dlouhodobé výnosy: Přes všechny krátkodobé vzestupy a pády dosahuje index S&P 500 v minulosti kladných výnosů. Ve skutečnosti od roku 2000 vzrostl o více než 176 % – přestože zažil splasknutí dot-com bubliny, Velkou recesi, krach COVID-19, současný pokles a nespočet menších korekcí na své cestě.

Jaké akcie jsou součástí indexu S&P 500?

Index S&P 500 se skládá z 505 největších amerických veřejně obchodovaných akcií, měřeno podle tržní kapitalizace. Číslo je vyšší než 500, protože některé akcie v indexu se obchodují pod více než jedním obchodním symbolem.

Vzhledem k tomu, že akcie s nejvyšší tržní kapitalizací dostávají nejvyšší alokaci, pohyb cen indexu S&P 500 je z velké části ovlivňován jeho předními složkami.

Zde je 10 akcií s nejvyšší tržní váhou v indexu S&P 500:

  • Apple Inc (AAPL)
  • Microsoft Corp (MSFT)
  • Amazon.com Inc (AMZN)
  • Facebook Inc A (FB)
  • Alphabet Inc A (GOOGL)
  • Alphabet Inc C (GOOG)
  • Berkshire Hathaway B (BRK.B)
  • Tesla, Inc (TSLA)
  • Nvidia Corp (NVDA)
  • JPMorgan Chase & Co (JPM)

Jak se vypočítává index S&P 500?

Index S&P 500 se vypočítává podle metodiky vážené tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace společnosti se vypočítá vynásobením ceny akcií společnosti počtem akcií v oběhu. „Free-float“ se vztahuje pouze na akcie, které jsou veřejně obchodovatelné, a nezahrnuje tzv. omezené akcie, například akcie v držení zasvěcených osob.

Při investování na akciovém trhu nikdy neexistují žádné záruky, ale ETF S&P 500 jsou jednou z bezpečnějších možností. A se správnou strategií vám také mohou pomoci vydělat spoustu peněz.

3 akcie v indexu S&P 500 dnes dosáhly 52týdenních maxim, zatímco 1 zaznamenala nové minimum.

Navzdory tomu, že index S&P 500 se obchoduje s poklesem, více jeho akcií dosahuje nových 52týdenních maxim než minim.

Centene dosáhla minima, které nebylo zaznamenáno od prosince 2021, a jako jediná z indexu S&P 500 zaznamenala na začátku pondělí 52týdenní minimum.

Naopak tři společnosti se ocitly na maximech nevídaných déle než rok. Regeneron ON Semiconductor dosáhly úrovní, které nebyly k vidění od jejich primární veřejné nabídky akcií v únoru 1991 a květnu 2000. Ametek se mezitím obchodovala na úrovni, které nedosáhla od prosince 2001.

Mimo široký index se na burze objevily akcie společnosti Sirius XM se obchodovala na minimu, kterého se naposledy dotkla v září 2020.

Jak se stát milionářem v důchodu

Pokud budete investovat důsledně a dáte svým penězům dostatek času na růst, můžete nashromáždit milion dolarů nebo více.

Z historického hlediska dosahoval samotný index S&P 500 průměrného výnosu kolem 10 % ročně. To nutně neznamená, že budete rok co rok dosahovat 10% výnosů, ale spíše to, že všechny roční výnosy budou v dlouhodobém horizontu v průměru činit přibližně 10 % ročně.

Za předpokladu, že dosahujete průměrného ročního výnosu 10 %, snadno si dopočítáte, kolik byste museli každý měsíc investovat, abyste se stali milionářem v závislosti na tom, kolik let musíte spořit.

Nikdy není příliš brzy začít spořit na důchod, a čím dříve začnete, tím méně budete muset měsíčně investovat, abyste se stali milionáři.

Také, i když čekat desítky let na vytvoření milionového portfolia je těžké, mějte na paměti, že ETF S&P 500 jsou investice bez rukou. Nemusíte zkoumat společnosti, vybírat jednotlivé akcie ani sledovat pohyby na trhu. Jednoduše investujte tolik, kolik si můžete dovolit, a počkejte, až vaše peníze porostou.

Nevýhody, které je třeba zvážit

Fondy S&P 500 ETF mají spoustu výhod a pro mnoho investorů představují chytrou volbu. Mají však i své nevýhody.

Pokud se například chcete aktivněji podílet na svém portfoliu, nemusí být ETF S&P 500 tím nejlepším řešením. U této investice si nemůžete vybrat, které akcie nakoupíte, protože automaticky vlastníte podíl ve všech společnostech v rámci indexu S&P 500. V případě, že si vyberete, které akcie nakoupíte, budete mít automaticky podíl ve všech společnostech v rámci tohoto indexu. Pokud byste se některým akciím raději vyhnuli, u fondu S&P 500 ETF to není možné.

Kromě toho ETF S&P 500 nemohou překonat trh. Jsou navrženy tak, aby následovaly trh, takže to nejlepší, co mohou udělat, je dosáhnout průměrného výnosu. Pro mnoho lidí snadnost ETF S&P 500 převáží nad nižšími výnosy. Pokud však chcete maximalizovat své výnosy, mohou být individuální akcie tou správnou volbou.

Odejít do důchodu jako milionář není snadné a bude to vyžadovat správnou strategii a dlouhodobý výhled. ETF S&P 500 vám však mohou pomoci ochránit vaše úspory a zároveň vám vydělat spoustu peněz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz