Hlavní obsah
Finance

Stane se Ethereum do roku 2024 kryptoměnou s hodnotou bilion dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Ethereum letos vzrostlo o více než 40 %. Druhá největší kryptoměna po bitcoinu je již nyní miliardovým hráčem. Tato kryptoměna a blockchain je lídrem na trhu a láká vývojáře a uživatele na svou platformu - a investory k nákupu a sázení mincí.

Článek

Uplynulý rok však nebyl pro kryptoměny obecně jednoduchý. Její hodnota se loni propadla. Uprostřed ekonomických potíží se lidé od kryptoměn odvraceli a dávali přednost bezpečnějším investicím. V letošním roce trh s kryptoměnami roste - ale ze svého vrcholu z roku 2023 dosaženého v dubnu sklouzl. Mohlo by to Ethereum zbrzdit? Nebo by se tento lídr trhu mohl do roku 2024 stát kryptoměnou s bilionovou hodnotou? Pojďme to zjistit.

Vývojáři milují Ethereum

Když se vývojářů zeptáte, na jakém blockchainu staví, řada z nich odpoví, že na Ethereu. Podle nejnovější zprávy o vývojářích společnosti Electric Capital má tento blockchain ve skutečnosti nejvíce vývojářů ze všech ostatních hráčů. A jejich počet se oproti stavu před dvěma lety zvýšil o 52 % na více než 5 800.

Získání vývojářů je klíčové, protože právě oni vytvářejí obsah - a ten zase přispívá k případům použití daného blockchainu.

A to je také jeden z důvodů, proč je Ethereum lídrem v oblasti hostování decentralizovaných aplikací (dApps). Tento velký hráč je jedničkou i v prodeji NFT tokenů, jak ukazují data CryptoSlam.

Přesto si lidé na Ethereum stěžují už od jeho počátků. Tou je jeho pomalá rychlost transakcí a s tím spojené náklady. Dobrou zprávou však je, že Ethereum na tomto problému pracuje a díky řadě plánovaných aktualizací by měl být blockchain v budoucnu mnohem rychlejší a levnější.

Ethereum již tento proces zahájilo. Loňská aktualizace pomohla blockchainu snížit spotřebu energie o 99 %. To proto, že přešel na metodu ověřování proof-of-stake z proof of work. Zatímco proof of work se při ověřování bloků dat spoléhá na intenzivní výpočetní výkon, proof of stake nikoli. Místo toho uděluje právo na validaci těm, kteří drží významný podíl.

Úloha rollupů

Ethereum se také škáluje pomocí řešení vrstvy 2 známého jako rollup. Rollup zahrnuje zpracování transakcí v dávkách a následné odeslání výstupu zpět do mainnetu. Již nyní jsou rollupy až osmkrát levnější než používání mainnetu - a v budoucnu by poplatky mohly být nejméně 40krát levnější.

Blockchain také pracuje na zlepšení bezpečnosti a dokonce i na „budoucnosti“ systému. Například kvantové výpočty mohou časem představovat riziko pro kryptografie, která se dnes používá k zabezpečení Etherea. I když je tato hrozba pravděpodobně daleko v budoucnosti, v tuto chvíli Ethereum zkoumá dvě formy kvantově bezpečné kryptografie.

To vše znamená, že Ethereum zítřka bude pravděpodobně ještě lepší než Ethereum dneška. Nyní se zamysleme nad tím, zda by to mohlo posunout Ethereum z dnešní tržní hodnoty 208 miliard dolarů do bilionového teritoria. Pokud použijeme dnešní nabídku Etherea v oběhu - přibližně 120 milionů mincí - vidíme, že k dosažení tržní hodnoty 1 bilionu dolarů by Ethereum muselo oproti dnešní ceně více než zečtyřnásobit.

Ekonomické pozadí

V silném ekonomickém kontextu by k tomu mohlo dojít poměrně rychle. Ale nejsem přesvědčen, že jsme se toho ještě nedočkali. Federální rezervní systém modeluje recesi ještě v tomto roce. I když se očekává, že bude mírná, stále by to mohlo zatížit poptávku po kryptoměnách. Ethereum letos vzrostlo o více než 40 %. A stále může pokračovat v růstu - ale nemusí to být tempem, které by ho do příštího roku katapultovalo na hodnotu 1 bilionu dolarů.

Přesto to není špatná zpráva. Vyhlídky Etherea zůstávají jasné. A plánované upgrady by měly pomoci síti dlouhodobě vyniknout. A to je skvělá zpráva pro investory, kteří tuto přední kryptoměnu nakupují nyní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz