Hlavní obsah
Finance

Stane se Tesla do roku 2025 bilionovou akcií?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Hippopx

Akcie této rychle rostoucí automobilky již dříve dosáhly třináctimístné hodnoty.

Článek

Tesla (TSLA) je v poslední době jednou z nejlepších investic. Za posledních pět let akcie vylétly o 1 000 % a za posledních deset let o 3 600 %. A v roce 2023, během prvních šesti měsíců roku, vzrostla o 114 %. Tento přední výrobce špičkových elektromobilů (EV) rozhodně dokázal, že dokáže akcelerovat portfolio kohokoli do nadsázky.

K 30. červnu měla Tesla tržní kapitalizaci 826 miliard dolarů, což z ní činí jednu z nejhodnotnějších společností na světě. Jaká je šance, že do roku 2025 ponese tato špičková automobilová akcie hodnotu 1 bilionu dolarů, čehož dosáhla již koncem roku 2021? Pojďme zjistit, zda je tento 21% nárůst v rámci možností.

Rychlý růst pokračuje

Navzdory nepříznivým makropředpokladům Tesla pokračuje ve strmém růstu. Tržby za první tři měsíce roku 2023 vzrostly meziročně o 24 % na 23,3 miliardy dolarů. To sice představuje výrazné zpomalení oproti předchozím čtvrtletím, ale i tak jde o zdravý růst. Společnost Tesla dokázala tímto údajem o nejvyšších příjmech překonat očekávání Wall Street.

Během tříměsíčního období vyrobila společnost 441 000 kusů elektromobilů a dodala 423 000 kusů, což je o více než 35 % více než v prvním čtvrtletí roku 2022.

Světlá budoucnost

I po fantastickém růstu v uplynulém desetiletí mají investoři při pohledu do budoucnosti důvod k radosti. Odhaduje se, že v roce 2022 budou elektromobily v USA představovat pouze méně než 10 % celkového prodeje automobilů, takže je před námi zjevně ještě obrovský náběh, protože toto odvětví pokračuje na své cestě k elektrifikaci. Společnost Tesla, která v 1. čtvrtletí 2023 generovala 48 % svých celkových tržeb ve své domovské zemi, je v nejlepší pozici, aby z tohoto posunu těžila, protože má na domácím trhu s velkým náskokem vedoucí podíl.

Pro některé akcionáře je možná zklamáním, že se Tesla v uplynulém roce rozhodla několikrát snížit ceny svých vozů. Elon Musk tvrdí, že je to plně v zájmu zvýšení objemu a růstu podílu na trhu. Navíc díky tomu, že Tesla neustále optimalizuje své výrobní kapacity a její nákladová struktura je stále efektivnější, je schopna snižovat výrobní náklady na jednotku - úspory, které se mohou přenést na spotřebitele.

Někteří kritici mohou být k těmto cenovým opatřením skeptičtí. Musk to však považuje za součást dlouhodobé vize Tesly, která směřuje k plně samořídícím vozům. Domnívá se, že pokud se autonomní technologie osvědčí, bude mít hodnota jedné Tesly pro společnost větší hodnotu než počáteční prodejní cena. Jde tedy o to, aby se flotila vozů Tesla, která je na světě, rozrostla.

Nebývale vysoké ocenění

Ačkoli má Tesla z fundamentálního hlediska některé příznivé vlastnosti, zejména vedoucí podíl na trhu a rychlý růst tržeb, investoři musí myslet na další faktor, který je pro potenciální výnosy akcií rozhodující: ocenění.

Současný poměr ceny k zisku (P/E) ve výši 77 je sice nižší než jeho historický průměr, ale v absolutním vyjádření se stále jeví jako drahý. Společnost Tesla stále rychle roste, ale lze předpokládat, že tento růst se bude v následujících letech postupně zpomalovat, protože se zmenšují její dostupné tržní příležitosti a zostřuje se konkurence. Měly by se akcie Tesly skutečně obchodovat za téměř čtyřnásobek P/E Fordu a téměř 13násobek P/E GM? Nejsem si jistý.

Na základě historických zkušeností společnosti Tesla lze tvrdit, že růst o 21 % za 24 měsíců se zdá být automatickým výsledkem. Ve skutečnosti, pokud akcie Tesly porostou průměrným minulým 10% ročním tempem indexu S&P 500, dosáhnou v roce 2025 bilionové hranice. Protože je však těžké vidět, že by se tak vysoce výkonný podnik vyvíjel pouze v souladu s dlouhodobým tempem širšího indexu, mohou akcie velmi dobře stoupat mnohem více.

Aby bylo jasno, nemám tušení, jak se bude cena Tesly, respektive jakýchkoli jiných akcií, vyvíjet v příštích několika letech. A bez ohledu na to, jak chytře může člověk znít, si nemyslím, že to někdo opravdu ví. Kdybych měl na základě výše uvedené diskuse hádat, řekl bych, že do roku 2025 dosáhne tržní kapitalizace bilionu dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz