Hlavní obsah
Finance

Tato akcie by mohla být vhodnou koupí i po dosavadních závratných ziscích v roce 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Tato akcie umělé inteligence je možná trochu předražená, ale myslíme, že hype je správný

Článek

Díky šílenství kolem umělé inteligence (AI) letos prudce vzrostly akcie několika společností. Společnost Nvidia (NVDA) je jedním z nejvýznamnějších příkladů tohoto trendu - akcie tohoto polovodičového giganta vyskočily v roce 2023 o neuvěřitelných 180 %.

Tato úžasná rally způsobila, že akcie Nvidie jsou velmi drahé, protože se nyní obchodují na 213násobku klouzavého zisku a 39násobku tržeb. Tyto násobky jsou výrazně vyšší než již tak drahý pětiletý průměr P/E 67 a násobek tržeb 18. Pro lepší představu, index S&P 500 má poměr ceny k tržbám 2,45 a násobek zisků 19.

Dá se tedy říci, že akcie společnosti Nvidia jsou s velkou rezervou drahé. Nicméně násobek budoucích zisků ve výši 52, který vychází z odhadů, naznačuje, že zisky společnosti porostou rychlým tempem. Ukazatel forwardových zisků společnosti Nvidia také naznačuje, že akcie jsou ve srovnání s pětiletým průměrným násobkem forwardových zisků ve výši 41 jen mírně předražené.

Pro investory, kteří chtějí využít boomu umělé inteligence, má proto smysl uvažovat o nákupu společnosti Nvidia i po jejím prudkém růstu. Při bližším pohledu na vyhlídky společnosti bude jasné, že skutečně stojí za ten humbuk.

Růst společnosti Nvidia založený na umělé inteligenci teprve začíná

Vliv umělé inteligence na finanční výsledky společnosti Nvidia se jasně projevil, když společnost minulý měsíc zveřejnila výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2024. Zatímco ve čtvrtletí, které skončilo 30. dubna, tržby meziročně klesly o 13 % na 7,2 miliardy dolarů, v aktuálním čtvrtletí společnost odhaduje meziroční skok tržeb o 64 % na 11 miliard dolarů, což je střed jejího výhledového rozpětí.

Společnost Nvidia očekává v aktuálním čtvrtletí výrazné zrychlení růstu především v oblasti datových center, protože tento segment silně těží ze zavádění generativní umělé inteligence.

Finanční ředitelka společnosti Nvidia Colette Kressová na posledním konferenčním hovoru s analytiky uvedla, že společnosti „závodí v nasazování“ grafických procesorů (GPU) Nvidia, aby uspokojily rostoucí poptávku po umělé inteligenci. Poptávka po grafických kartách Nvidia je tak silná, že se společnost údajně snaží držet krok. Problémy s dodávkami údajně vedly k prudkému nárůstu cen grafických procesorů Nvidia s podporou umělé inteligence, přičemž v Číně si společnost údajně připisuje až 40 %.

Působivou cenovou sílu, které se Nvidia těší, lze přičíst dominantnímu postavení polovodičového gigantu na trhu s čipy s umělou inteligencí. Společnost New Street Research odhaduje, že Nvidia ovládá neuvěřitelných 95 % trhu s grafickými procesory, které lze nasadit pro strojové učení v datových centrech. Banka HSBC mezitím odhaduje, že Nvidia má 90% podíl na procesorech používaných pro generativní aplikace AI.

To vše naznačuje, že společnost Nvidia na trhu s čipy s umělou inteligencí válcuje konkurenci a v dlouhodobém horizontu by z toho mohla vytěžit velké peníze, protože poptávka po těchto čipech se bude ještě více zvyšovat. Zdá se, že společnost Nvidia je díky umělé inteligenci na začátku obrovské růstové křivky, která by jí měla pomoci ospravedlnit její drahé ocenění tím, že jí pomůže dlouhodobě udržet vynikající růst.

Akcie mají předpoklady k dalšímu růstu

Analytici z Wall Street očekávají, že si Nvidia v příštích pěti letech udrží dynamiku, což není překvapivé vzhledem k obrovským příležitostem v oblasti čipů s umělou inteligencí, o nichž byla řeč výše.

Globální výzkumný analytik Bank of America Vivek Arya předpokládá, že zavádění generativních služeb AI by mohlo společnosti Nvidia pomoci zvyšovat její příjmy o 25 % ročně až do roku 2027. Očekává se, že společnost ukončí fiskální rok 2024 (který skončí v lednu 2024) s tržbami ve výši téměř 40 miliard USD. Za předpokladu, že do konce roku 2027 (který se bude shodovat s jejím fiskálním rokem 2028) skutečně dosáhne 25% ročního růstu tržeb, mohla by se její horní hranice na konci prognózovaného období vyšplhat na téměř 100 miliard USD.

Pro srovnání, společnost Nvidia dosáhla ve fiskálním roce 2023 příjmů ve výši 27 miliard dolarů, což naznačuje, že by se její příjmy mohly během pěti let téměř zečtyřnásobit. Průměrný pětiletý násobek tržeb této akcie je 18. To je sice bohatý násobek, ale vzhledem k obrovským příležitostem v oblasti umělé inteligence by nebylo překvapením, kdyby si Nvidia podobný násobek udržela i po pěti letech.

Pokud si tento násobek udrží a bude mít tržby 100 miliard dolarů, bude mít tržní kapitalizaci 1,8 bilionu dolarů. To by bylo o 80 % více než současná tržní hodnota společnosti Nvidia.

Investoři, kteří jsou ohledně společnosti Nvidia na vedlejší koleji a chtějí do svých portfolií přidat špičkovou akcii s umělou inteligencí, by měli zvážit nákup tohoto vysoce výkonného výrobce čipů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz