Hlavní obsah
Finance

Tato akcie čipů by mohla změnit definici revoluce v oblasti umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash

Zpráva o výsledcích společnosti Nvidia za 1. čtvrtletí byla tak dobrá, až je to děsivé.

Článek

V posledních několika letech se polovodičový průmysl potýkal s řadou problémů. Od narušení dodavatelského řetězce po nedostatek čipů, společnosti jako Nvidia (NVDA) zažily lepší časy. Lidé, situace se možná právě obrátila.

Společnost Nvidia oznámila finanční výsledky za první čtvrtletí a její akcie během jediného dne vyskočily o 24 %. Ze zprávy o výsledcích je toho hodně, co by se dalo vyčíst. Pojďme na to!

Přehled prvního čtvrtletí

V prvním čtvrtletí, které skončilo 30. dubna, společnost Nvidia vykázala celkové tržby ve výši 7,2 miliardy dolarů, což představuje meziroční pokles o 13 %. Zatímco tržby z datových center meziročně vzrostly o 14 % a dosáhly rekordní výše 4,3 miliardy dolarů, herní segment společnosti oproti předchozímu roku poklesl o neuvěřitelných 38 %. V souvislosti s historickým rekordem společnosti Nvidia v oblasti datových center je třeba upozornit na skutečnost, že její konkurence, konkrétně společnost Advanced Micro Devices, zaznamenala v 1. čtvrtletí v divizi datových center nulový růst.

Společnost Nvidia generuje příjmy také ze dvou dalších segmentů: profesionální vizualizace a automobilového průmyslu. Tyto dvě obchodní jednotky však představují méně než 10 % příjmů společnosti Nvidia.

Přestože příjmy meziročně poklesly, Nvidii se dařilo snižovat výdaje. Provozní náklady se snížily o 30 %, což výrazně předčilo pokles příjmů. Z tohoto důvodu se zisk meziročně zvýšil o 26 % a volný peněžní tok se zdvojnásobil na 2,6 miliardy dolarů.

Nakonec jsou tyto finanční výsledky poněkud všední. Zisky sice vzrostly, ale dalo by se namítnout, že je to způsobeno pouze extrémním snížením nákladů během čtvrtletí, kdy došlo k poklesu růstu nejvyššího obratu. Proč tedy akcie míří k Měsíci?

Umělá inteligence je silným motorem růstů

Pohled společnosti Nvidia na druhé čtvrtletí mě málem donutil vyplivnout pití. Podle Yahoo! Finance byl původní konsenzuální odhad tržeb za druhé čtvrtletí 7,2 miliardy dolarů. Během hovoru k výsledkům se investoři dozvěděli, že výhled společnosti na druhé čtvrtletí je 11 miliard dolarů. Ne, to není překlep.

Data se rychle stávají nedílnou součástí rozhodování podniků všech velikostí a poptávka po infrastruktuře cloud computingu a vývoji umělé inteligence roste. Jen v posledních několika měsících investovaly velké technologické společnosti, jako jsou Microsoft a Alphabet, do aplikací AI značný kapitál. Upřímně řečeno, zdá se, že každý týden nějaká technologická společnost oznámí nový případ využití generativní AI. A právě zde vstupuje do hry společnost Nvidia.

Společnost Nvidia stojí v jádru revoluce v oblasti umělé inteligence, protože s rostoucím počtem aplikací pro strojové učení a kvantové výpočty by se měla zvyšovat poptávka po jejích čipech a rostoucí knihovně produktů pro datová centra.

Už jen z tohoto důvodu by investoři měli společnosti Nvidia fandit. Umělá inteligence je zjevně hlavním tématem pro společnosti napříč různými odvětvími. Spoléhání se na Nvidii při pohonu těchto aplikací by mohlo být pro společnost v příštích letech hlavním větrem v zádech.

Oceňování je složité

Společnost Nvidia se v současné době obchoduje za 218násobek ceny vůči zisku (P/E). Použití tradičních měřítek ocenění u růstových akcií, jako je Nvidia, může být náročné. Ať už analyzujete poměr P/E, poměr ceny k tržbám (P/S) nebo poměr PEG, akcie Nvidia se podle tradičních měřítek zdají být nadhodnocené.

Někdy, když se akcie opravdu rozjede, začnou přicházet další a další kupci a cena se vyšplhá na úrovně, které neodpovídají fundamentální logice. Ačkoli nevlastním křišťálovou kouli, mohu celkem s jistotou říci, že akcie Nvidia v nepříliš vzdálené budoucnosti zažijí pokles. Proč? Protože momentoví obchodníci budou vystupovat. To je podle mě největší riziko.

Jako dlouhodobý investor se neupínám na přesný vstupní bod pro akcie. Investiční přísloví „čas na trhu je důležitější než načasování trhu“ je dobrým pravidlem, kterým je třeba se řídit. Ale i s ohledem na to je neuvěřitelně těžké ospravedlnit nákup akcie, která od začátku roku vzrostla o více než 100 % a po zisku stoupá o dalších 25 %.

Někdo by mohl namítnout, že akcie Nvidie příliš klesly a dostaly se do přeprodané oblasti, takže jejich návrat v roce 2023 je rozumný. Ale já tomu nevěřím. Loni touto dobou se akcie Nvidie obchodovaly na 45násobku P/E, což je téměř třikrát více než dlouhodobý průměr indexu S&P 500. V roce 2012 se akcie Nvidie obchodovaly na 45násobku P/E, což je téměř třikrát více než dlouhodobý průměr indexu S&P 500. Vzhledem k tomu, že současné P/E společnosti je nyní více než čtyřikrát vyšší, mohou investoři vidět, že kapitálové trhy na společnost Nvidia již delší dobu kladou prémii a nezdá se, že by to mělo přestat. Ve skutečnosti by se dalo tvrdit, že zadní vítr z umělé inteligence je již v ceně akcie.

I když může být náročné najít pohodlný vstupní bod, hlavní investiční teze pro společnost Nvidia by měla být spojena s umělou inteligencí. Pokud jste investorem, který hledá expozici na další technologické hranici, vězte, že Nvidia bude jistě hlavním hráčem pohánějícím aplikace AI po celém světě. Z tohoto důvodu by tato akcie měla být ve vašem hledáčku a ve správný čas by si mohla zasloužit místo ve vašem portfoliu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz