Hlavní obsah
Finance

Tato společnost má oproti Meta velkou výhodu, pokud jde o metaverse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost Meta je v letošním roce nejžádanější akcií, ale investoři by neměli podceňovat potenciál společnosti Roblox

Článek

Společnost Meta Platforms (META) minulý měsíc spustila službu Threads, ale zaměřila se na velkou příležitost růstu v oblasti metaverza. Společnost dala jasně najevo, že od této příležitosti nehodlá ustoupit. Každé čtvrtletí utrácí miliardy za svůj segment Reality Labs a tento trend v dohledné době neskončí.

Existuje však společnost, která je na tom s metaverzemi mnohem lépe, a tou je Roblox (RBLX). Ta se může ukázat jako velká překážka pro budoucí možnosti růstu společnosti Meta.

Roblox má miliony uživatelů

Horizon Worlds je interaktivní online svět, který spojuje uživatele. Společnost Meta jej považuje za klíčovou součást svého metaverza. Je podobný hře Roblox, protože uživatelé si na něm mohou vytvářet avatary a hrát hry.

S méně než 200 000 aktivními uživateli měsíčně se jí však nedaří vzbudit zájem. Ve snaze to změnit se společnost hodlá zaměřit na tvorbu dalších her pro virtuální realitu prostřednictvím herního studia Ouro Interactive, které Meta nedávno založila.

Pro srovnání, Roblox má více než 200 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Jeho genialita spočívá v tom, že jeho uživatelé mohou sami snadno vytvářet obsah a hry přímo na platformě. Děti mohou efektivně vytvářet hry určené pro jiné děti a tvůrci mohou na hrách také vydělávat.

Na Robloxu je neuvěřitelných 40 milionů her a dvě třetiny uživatelů jsou mladší 16 let. To dává společnosti velkou výhodu nejen v tom, že dokáže přilákat uživatele, ale také v tom, že sami vytvářejí obsah. A tím, že je přiláká brzy, může pomoci vytvořit věrnost značce již v počátcích.

Podnik má stále potenciál růstu

Společnost Reality Labs dosáhla v minulém čtvrtletí za období končící 30. června příjmů ve výši 276 milionů dolarů. V meziročním srovnání to však bylo o 39 % méně. Bez populární platformy, o kterou by se mohla opřít, závisí růst tržeb společnosti z velké části na prodeji jejích náhlavních souprav pro virtuální realitu, které se používají ve hře Horizon Worlds.

I když se tempo růstu Robloxu zpomaluje, tržby v celkové výši 655,3 milionu dolarů vzrostly za první tři měsíce roku o solidních 22 % - což je mnohem působivější než výsledky Reality Labs.

Vzhledem k silné uživatelské základně by Roblox mohl růst mnohem více. Společnost spustila partnerský program, který umožní firmám inzerovat a vytvářet v rámci Robloxu prezentaci značky.

Je to významná příležitost, která může vést k většímu růstu prodeje a cestě k ziskovosti. Za první tři měsíce roku vykázal Roblox čistou ztrátu 268,3 milionu dolarů, což stále bledne ve srovnání se ztrátou 4 miliard dolarů, kterou za stejné období utrpěla společnost Reality Labs.

Roblox je lepší metaverse akcie

Meta je ve výhodě, protože má k dispozici větší zdroje, ale navzdory tomu, že utratila miliardy za vývoj Reality Labs a Horizon Worlds, je z hlediska popularity stále daleko za Robloxem. A v tuto chvíli je možná příliš pozadu na to, aby měla reálnou šanci ho dohnat.

Prozatím se však nezdá, že by tyto společnosti byly přímými rivaly. Společnost Meta 27. července oznámila, že její uživatelé Meta Quest 2 a Pro mohou přistupovat ke hře Roblox ze svých náhlavních souprav.

Metaverze je zatím v počátcích, ale Roblox se těžko může nelíbit jako lepší investice do online sféry. Jeho již masivní uživatelská základna a přitažlivost pro mladé lidi mu dávají značnou výhodu, která z něj může v dlouhodobém horizontu udělat velkého vítěze.

Využitím reklamy, které může v budoucnu vést k razantnějšímu růstu příjmů, může být firma teprve na začátku. Roblox je nejen lepší akcií metaverza, ale také může být z dlouhodobého hlediska lepší volbou pro růstové investory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz