Hlavní obsah
Finance

Tři klíčová předsevzetí pro úspěšné investování v roce 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Investování a zajištění vaší finanční budoucnosti nemusí být složitý proces

Článek

Investování a zajištění vaší finanční budoucnosti nemusí být složitý proces. Profesionální nebo začínající investoři totiž nemusí být nutně specialisty na trhy nebo zkušenými obchodními guru, aby si vytvořili značné bohatství. Tajemství úspěchu spočívá ve třech základních, ale účinných investičních předsevzetích, která může v roce 2024 přijmout a dodržovat každý jednotlivec.

Dlouhodobé investování

Jedním z přísných zastánců dlouhodobé investiční strategie je celosvětově uznávaný investor Warren Buffett, který důsledně zdůrazňuje přednosti toho, že je třeba držet investici po neomezenou dobu. Známý je jeho výrok, že investoři by neměli nakupovat žádné aktivum, pokud by jim nevyhovovalo jeho udržení po dobu alespoň deseti let.

Buffettovo nabádání podporují i statistické údaje, které ukazují, že udržování dlouhodobých investic, zejména v podobě akcií, překonává téměř 99,8 % ostatních investičních strategií. Tyto protistrategie často zahrnují oscilaci mezi tržními investicemi a státními dluhopisy.

Rozpoznání správného okamžiku pro nákup nebo prodej akcií představuje obrovskou výzvu. Navíc sankce za nepřesné načasování trhu mohou být škodlivé, protože investoři mohou přijít o významné zisky. Pro ilustraci, pokud se v letech 1980 až 2022 vyhnete akciovému trhu jen v pěti nejúrodnějších dnech, může to mít za následek snížení celkových výnosů až o 38 %.

V době, kdy vplouváme do roku 2024, by doporučenou strategií bylo investovat do aktiv s prokazatelně úspěšnou historií v čase a následně umožnit těmto aktivům zvýšit hodnotu v rámci svého makléřského účtu.

Vyhněte se investicím, které jsou poháněny FOMO

Investování do nejnovějšího tržního trendu často poskytuje neodolatelné lákadlo, zejména proto, že vyprávění o rychlém nahromadění bohatství kolují prakticky po všech sociálních platformách. To je výjimečně důležité, pokud jde o nejnovější trendy, jako jsou například kryptoměny.

Bohužel, kapitulovat před tímto strachem z promeškání (FOMO) a přijímat investiční rozhodnutí zakořeněná v tom, co dělají ostatní, by se mohlo ukázat jako katastrofální. Zaprvé, bez hlubšího pochopení jejich investičních důvodů nebo dlouhodobých finančních cílů nelze určit, zda se jejich investiční strategie shoduje s vašimi zájmy.

Zadruhé, v době, kdy si uvědomíte novou slibnou investici, její cena již mohla stoupnout kvůli ostatním, kteří také podlehli FOMO. To by vás mohlo uvrhnout do nejisté pozice, kdy budete nakupovat vysoko a riskovat značnou ztrátu.

Aby se investoři v roce 2024 vyhnuli těmto potenciálním nástrahám, měli by se snažit vytvořit si jedinečnou, strukturovanou a rozumnou investiční strategii nezávislou na jednání ostatních lidí.

Udržujte investice jednoduché

Pro investory nemusí být cesta k vydělávání peněz příliš složitá. Index S&P 500, který sleduje výkonnost 500 hlavních amerických společností, dosahoval v uplynulém století průměrných ročních výnosů přibližně 10 %.

Přestože by mohlo být výhodné rozšířit své možnosti mimo nákup indexových fondů a začít si vybírat vlastní akcie, je důležité být informován o svých možnostech a mít cílený plán.

Trh je nasycen mnoha komplexními investičními produkty – od univerzálních životních pojistek až po výtvarné umění, drahé kovy a kryptoměny. Tyto investiční možnosti často zahrnují složité postupy a vysokou míru nejistoty. Pokud se tedy ve specifikách investice důkladně neorientujete, můžete finanční ztráty zmírnit tím, že se budete držet srozumitelnějších možností.

Vyhýbání se složitým investicím, které slibují extravagantní výnosy, ale často jich nedosáhnou, omezuje riziko, že budete podvedeni nebo utrpíte velké ztráty.

Závěrem lze říci, že nadcházející rok 2024 představuje pro investory – začátečníky i zkušené – lákavou příležitost přijmout tato tři investiční předsevzetí a zlepšit tak své investiční schopnosti.

Investování je sice ze své podstaty riskantní podnik, ale dlouhodobé plánování, vyhýbání se rozhodnutím vyvolaným FOMO a udržování investic v jednoduchosti mohou vytvořit solidní investiční strategii.

Osvojte si tyto zásady včas, držte se jich a vytyčte si cíl prosperující investiční budoucnosti po roce 2024. Můžete na nich začít pracovat již dnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz