Hlavní obsah
Finance

Tři nejlepší metaverse akcie k nákupu v roce 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Podle některých odhadů by hodnota odvětví metaversa mohla do roku 2030 dosáhnout 13 bilionů dolarů.

Článek

Metaverze je digitální říše, která přesahuje naše chápání reality. V tomto trojrozměrném vesmíru se lidé ponořují do virtuálního prostředí a spojují se s ostatními lidmi v digitálním světě. Tato technologie zaujala představivost mnoha technologických společností, které usilují o to, aby se metaverza stala skutečností.

Investování do akcií metaverse vyžaduje trpělivost. Její vývoj může trvat roky, než dosáhne svého plného potenciálu. Podle společnosti McKinsey má metaverze potenciál vytvořit do roku 2030 hodnotu 5 bilionů dolarů. Citigroup se domnívá, že do téhož roku by tato příležitost mohla mít ohromující hodnotu 13 bilionů dolarů.

V této oblasti dělají pokroky společnosti, které by mohly stát v čele obrovské příležitosti metaverza. Zde jsou tři akcie, jejichž nákup byste měli zvážit ještě dnes, abyste využili obrovského potenciálu tohoto odvětví.

Společnost Meta Platforms (META) se výrazně angažovala v oblasti metaverza a před dvěma lety se přejmenovala z Facebooku. Prostřednictvím svého segmentu Reality Labs vložila do honby za metaverzemi miliardy dolarů.

Společnost nabízí svá zařízení a software pro virtuální realitu Meta Quest a obsah související s metaverzemi prostřednictvím obchodu Meta Quest Store. Nabízí platformu pro virtuální zážitky od her přes fitness až po zábavu.

Segment Reality Labs pracuje na zajímavých technologiích, ale pro společnost Meta je významnou brzdou zisku. V loňském roce tento segment prodělal 14 miliard dolarů a v prvním čtvrtletí další 4 miliardy dolarů.

Investice do metaverza si vyžádá značné kapitálové investice a nemusí být ziskové po několik let. Rodina aplikací Meta, včetně aplikací Facebook, Instagram a WhatsApp, však poskytuje značný peněžní tok. V loňském roce tyto segmenty vykázaly zisk 43 miliard dolarů, spolu s dalšími 11 miliardami dolarů v prvním čtvrtletí.

Společnost Meta Platforms se zavázala významně investovat do metaverza a její další podniky zajišťují, že v tom bude moci pokračovat - což z ní dělá solidní akcii metaverza, kterou lze dnes koupit.

2. Software Unity

Společnost Unity Software (U) poskytuje tvůrcům platformu pro tvorbu 3D vývojových nástrojů, která jim umožňuje vytvářet interaktivní 3D zážitky, rozšířenou a virtuální realitu. Očekává, že v příštích letech bude hrát významnou roli v rozšiřování metaverzálního obsahu. Společnost odhaduje, že polovina světových mobilních, konzolových a počítačových her je vytvořena pomocí jejího vývojového enginu.

Tvůrcům obsahu, kteří teprve začínají, nabízí zdarma dva produkty Unity Personal a Unity Student. Společnost generuje příjmy prostřednictvím předplatného své platformy, podpory a služeb a propojuje inzerenty s tvůrci, aby zpeněžila jejich obsah.

Příjmy společnosti Unity v loňském roce dosáhly 1,4 miliardy dolarů a oproti předchozímu roku vzrostly o 25 %. Společnost se však potýkala se ziskem a během roku prodělala 919 milionů dolarů. V prvním čtvrtletí vzrostly příjmy oproti loňsku o 56 %, ale čistá ztráta se zvýšila na 254 milionů dolarů.

Společnost Unity je v režimu růstu a v blízké budoucnosti se potýká se ztrátami. Akcie mají slibnou budoucnost jako klíčový hráč v metaverzi a představují atraktivní investiční příležitost pro ty, kteří mají dlouhý časový horizont. Díky vysokému ocenění a nedostatku zisků je nejvhodnější pro investory, kteří jsou ochotni přečkat její krátkodobé růstové bolesti za potenciálně vynikající dlouhodobé výnosy.

3. Apple

Poslední metaverse akcií k nákupu je Apple (AAPL). Analytici očekávají, že Apple oznámí svou náhlavní soupravu pro virtuální realitu během své Worldwide Developers Conference, která začne 5. června. Pokud se tak stane, byl by tento produkt pro Apple obrovským krokem, kterým by rozšířil svou již tak působivou řadu produktů.

Podle serveru Gizmodo by se náhlavní souprava pro virtuální realitu od společnosti Apple výrazně lišila od ostatních nabídek na současném trhu, pokud jde o funkčnost, dostupné aplikace a cenu. Zařízení by využívalo smíšenou realitu nebo kombinaci rozšířené a virtuální reality a mělo by stát kolem 3 000 dolarů. Tento krok by byl významný pro společnost Apple, která je se svou tržní kapitalizací ve výši 2,7 bilionu dolarů již nyní gigantem.

Stejně jako Meta má Apple několik dalších vysoce ziskových podniků, které mu zajišťují vynikající peněžní toky, takže může investovat do budování VR a souvisejících aplikací. Apple je již nyní hvězdnou společností a jeho potenciální role při utváření metaverza pomocí jeho produktů je dalším důvodem, proč je dobré akcie dlouhodobě kupovat a držet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz