Hlavní obsah
Finance

Tyto tři akcie v loňském roce v indexu Dow 30 zaostávaly. Nyní je ale nový rok!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tyto 3 akcie z indexu Dow mohou v roce 2024 a později prudce stoupat.

Článek

Společnost Disney (DIS) se v těchto dnech příliš nelíbí. S trhem prohrává již tři roky po sobě. Akcie společnosti Home Depot (HD) se v roce 2023 také propadly těsně pod výnos trhu, protože na problematickém trhu s nemovitostmi došlo k propadu tržeb. Ještě hůře se dařilo společnosti Verizon (VZ). Jedná se o jedinou akcii na tomto seznamu, která v loňském roce skutečně klesla, pokud odečteme objemnou dividendu telekomunikační společnosti.

Všechny tři akcie jsou členy indexu Dow Jones Industrial Average (DJI), což je problém, protože samotný index nedokázal v roce 2023 udržet krok s větším a sledovanějším indexem S&P 500. V letošním roce by se situace měla zlepšit pro společnosti Disney, Home Depot a Verizon. Podívejme se, proč jsou právě tyto tři akcie nastaveny na vzestup v roce 2024 a dále.

Akcie společnosti Disney, které v roce 2023 vzrostly o 4 %, blednou ve srovnání s velkými zisky trhu v loňském roce a následovaly po dvou letech dvouciferných procentních poklesů. Společnost Mickey Mouse přichází o miliardy na Disney+. Její historicky odolné kinematografické tituly zažily neuspokojivý rok a poprvé od roku 2015 nedosáhly na celkové celosvětové tržby konkurenční společnosti Comcast (CMCSA). Její tradiční podnikání v oblasti mediálních sítí také pocítilo dvojí úder v podobě odpojování kabelů a slabého reklamního trhu.

V letošním roce by se situace měla pro společnost Disney zlepšit na většině front. Generální ředitel Bob Iger nadále očekává, že streamovací operace společnosti Disney budou ziskové ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, které končí v září. Společnost Disney loni uvedla do kin méně filmů než Comcast, což vysvětluje, proč poprvé po osmi letech nebyla lídrem kasovního žebříčku. V roce 2024 se navíc chystají nové filmy ze sérií Inside Out, Deadpool a Lví král, což jí dává šanci získat zpět vedoucí postavení na trhu multiplexů. Problémem pro její mediální sítě bude i nadále stahování kabelů, ale pokud se trh s televizní reklamou zotaví a Disney+ se finančně vzpamatuje, bude mediální gigant v pohodě.

Trh se připravuje na pomalý, ale stabilní růst horní linie společnosti Disney v následujících dvou fiskálních letech. Skutečným příběhem akcií bude výsledek hospodaření, až Disney+, Hulu a ESPN+ přestanou ovlivňovat výkaz zisku a ztráty této zábavní společnosti.

Analytici předpokládají, že zisk na akcii společnosti Disney v tomto fiskálním roce vzroste o 16 % a v příštím roce se zvýší na 20 %. Vzhledem k tomu, že se akcie společnosti Disney obchodují za rozumný 17násobek zisku v příštím roce a mají jedny z nejsilnějších duševních vlastnictví v oboru, nelze Dům myší dlouho držet při zemi.

Oranžové zástěry se loni mohly zdát jako bílé vlajky. Jedinou kapsou odolnosti na trhu s bydlením byla nová výstavba: Developerům se dařilo, protože na trh se nedostávaly domy z druhé ruky, protože lidé se báli vyměnit nízké úrokové sazby hypoték za vyšší náklady na bydlení v nových domech.

Tržby společnosti Home Depot klesly ve všech třech čtvrtletích současného fiskálního roku. Nejde jen o nedostatek aktivit v oblasti nemovitostí. Majitelé domů, kteří byli zvyklí financovat rekonstrukce prostřednictvím refinancování za hotové, jsou vzhledem k vysokým nákladům na půjčky na vedlejší koleji. V roce 2024 by mělo být klima vlídnější. Mezi ekonomy panuje stále větší shoda v tom, že úrokové sazby se letos udrží na stejné úrovni, ne-li poklesnou, a pokud je to pravda, veškerá odložená poptávka po návštěvách Home Depot, která se nahromadila v podobě hypoték, pronikne jeho automatickými posuvnými dveřmi.

Stejně jako dlouholetý dům má i tato akcie dobrou kostru a tendenci přinášet dlouhodobým investorům monstrózní zisky. Wall Street vidí, že tržby a zisky společnosti Home Depot v novém fiskálním roce, který začíná příští měsíc, porostou. Pokud se v roce 2024 zlepší prostředí pro bytovou aktivitu, může se z tohoto pramínku stát tryskající voda.

Nakonec odpovíme na příchozí hovor společnosti Verizon. Na rozdíl od svého největšího konkurenta se tento bezdrátový operátor v průběhu let nenechal strhnout nákladnými kombinacemi s mediálními sítěmi a satelitními televizními společnostmi. Verizon se soustředil na telco, což sice není levný byznys, který by se dal rozlousknout díky velkým investicím do technologie 5G a dalším nákladům na infrastrukturu.

Verizon není vzrušující. Roční růst tržeb nepřekročil 6 % za posledních 14 let. Cenová elasticita, kterou býci očekávali po spojení dvou menších rivalů v roce 2020 nebo po revoluci 5G, se zatím nedostavila. Výnos 6,8 % společnosti Verizon však bude v roce 2024 vypadat ještě lépe, protože investoři do výnosů pravděpodobně letos zaznamenají pokles sazeb s pevným výnosem. Nižší sazby také pomohou zkrotit velkou dluhovou expozici společnosti Verizon. Verizon, který dosahuje pouze osminásobku klouzavého zisku, by mohl být pro hodnotové investory v roce 2024 tou správnou volbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz