Hlavní obsah
Finance

Udělal Amazon společnosti Shopify obrovskou laskavost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Amazon uvaluje na prodejce nový poplatek

Článek

Společnosti Amazon (AMZN) a Shopify (SHOP) spolu již několik let svádějí boj o nadvládu v oblasti elektronického obchodování v Severní Americe.

Společnost Amazon byla průkopníkem elektronického obchodování v USA a spustila své webové stránky na úsvitu World Wide Webu, zatímco Shopify přišla na scénu později a využila příležitosti poskytnout snadno použitelnou platformu pro prodejce elektronického obchodu.

Společnost Shopify se nevyhýbá ani boji se společností Amazon.

V posledních letech se logistika dostala do popředí zájmu v souboji mezi oběma společnostmi zabývajícími se elektronickým obchodováním. Společnost Shopify loni uskutečnila velkolepou akvizici společnosti Deliverr v hodnotě 2,1 miliardy dolarů, aby o necelý rok později prodala tuto společnost zabývající se plněním e-commerce společnosti Flexport a uzavřela s ní strategické partnerství a zvýšila svůj podíl v této logistické společnosti.

Společnost Amazon mezitím na začátku loňského roku rozšířila svůj „Shopify killer“ na všechny obchodníky, kteří o něj mají zájem, a nabídla program Buy with Prime, který umožňuje prodejcům na jiných platformách než na platformě Amazon, jako je Shopify, využívat výhod bezplatné dopravy a vrácení zboží v rámci programu Prime a uspokojovat potřeby členů programu Prime.

Nyní se zdá, že společnost Shopify právě zaznamenala poslední úspěch v této bitvě.

Nové poplatky společnosti Amazon pro prodejce

Podle zprávy agentury Bloomberg se společnost Amazon chystá zpoplatnit některé své online prodejce, kteří nevyužívají službu Fulfillment by Amazon (FBA) a místo toho zboží odesílají sami.

V říjnu začne Amazon účtovat tisícům prodejců v programu Seller Fulfilled Prime poplatek ve výši 2 % za každý prodej. Tento krok je nejnovějším příkladem snižování nákladů a zvyšování ziskovosti tohoto giganta v oblasti elektronického obchodu.

Pod vedením generálního ředitele Andyho Jassyho Amazon propustil 27 000 firemních zaměstnanců, zavřel desítky obchodů, ukončil činnost zdravotnické služby Amazon Care a opustil robota Scout pro doručování do domu. Společnost údajně také kontroluje výdaje na Amazon Prime Video, kde ročně utratí zhruba 15 miliard dolarů, aby podpořila registraci a udržení členů Prime.

V tomto světle by mohl dávat smysl nový poplatek Amazonu pro prodejce s plněním Prime, kteří mohou mít své zboží označené odznakem Prime. Koneckonců doprava je jednou z největších nákladových položek společnosti, která ji ve druhém čtvrtletí stála více než 20 miliard dolarů.

Je však pravděpodobné, že pro tyto prodejce, z nichž mnozí již nyní pracují s nízkými maržemi a již nyní platí Amazonu provizi, obvykle 15 %, to bude překážkou. Tento krok je buď donutí zvýšit ceny, nebo prodávat na jiných platformách, jako je Shopify, kde mohou využít i program Buy with Prime, aniž by museli platit náklady nutné pro prodej na Amazonu.

Společnost Amazon mezitím vyjádřila spokojenost s prvními výsledky služby Buy with Prime a uvedla, že v prvních testech se u obchodníků zvýšila konverze nakupujících o 25 %, což znamená, že nakupující, kteří navštívili stránku, měli o 25 % vyšší pravděpodobnost, že si zboží koupí.

Co to znamená pro investory

Kromě přímých důsledků nových poplatků, včetně snížení konkurenceschopnosti cen Amazonu a možného přesunu prodejců Amazonu na jiné platformy, jako je Shopify, má tento krok také regulační důsledky, protože Federální obchodní komise (FTC) se již chystá podat proti Amazonu antimonopolní žalobu a zpoplatnění prodejců za nevyužívání služby se zdá být jednoznačně nátlakové.

Společnostem Shopify i Amazon se letos dařilo a od začátku roku dosáhly téměř stejných výnosů, a to 49 % a 56 %.

Společnost Shopify nadále překonává společnost Amazon, pokud jde o nejvyšší tržby, které ve druhém čtvrtletí vzrostly o 31 % oproti 11% růstu společnosti Amazon. Společnost Shopify však stále není zisková na základě obecně uznávaných účetních zásad (GAAP).

Jak Amazon, tak Shopify mohou být i nadále vítězi v oblasti elektronického obchodování, ale investoři by měli věnovat pozornost zavedení nového poplatku v říjnu, protože by to pro Shopify mohlo vytvořit příležitost převzít podíl na trhu od Amazonu.

Kromě toho vyšetřování FTC zůstává pro Amazon významným rizikem a regulační zásah by mohl prospět i společnosti Shopify.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz