Hlavní obsah
Finance

Verizon: Nespadněte do této dividendové pasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Akcie ze světa telekomunikací to v posledním roce nemají právě dvakrát jednoduché…

Článek

Investoři do telekomunikací někdy hledají vysoké dividendové výnosy. Dividendy však nejsou příliš velkou cenou útěchy, pokud cena akcií klesá. To by se mohlo stát u akcií Verizon Communications (NYSE:VZ) v druhé polovině roku 2023. A upřímně řečeno, výplata dividend společnosti Verizon nemusí být ani dlouhodobě udržitelná.

Již dříve jsme se snažili varovat před dividendovou pastí společnosti Verizon.

Možná jste si všimli, že akcie společnosti Verizon od začátku roku do konce srpna ztratily na hodnotě.

Je možné, že nás čeká další pokles, takže si dvakrát rozmyslete, než vsadíte svůj těžce vydělaný kapitál na růstové vyhlídky společnosti Verizon.

Špatná reklama pro společnost Verizon

Pro případ, že by společnost Verizon neměla už tak dost problémů, přišla zpráva deníku Wall Street Journal, která vrhá na telekomunikační společnost negativní světlo. Údajně Verizon „a další telekomunikační giganti zanechali za sebou rozsáhlou síť kabelů pokrytých toxickým olovem, která se táhne napříč celými USA“.

Tyto kabely se údajně nacházejí „pod vodou, v půdě a na sloupech nad hlavou“. Verizon nebyl jediným jmenovaným viníkem, ale zřejmě není v hledáčku některých investigativních novinářů.

Verizon by se nakonec mohl stát terčem regulačního šetření kvůli obavám o veřejné zdraví v souvislosti s kontaminací kabelů olovem. Stačí zvážit finanční dopad, který by vládní zásah měl na společnost Verizon.

Analytik Citigroup Michael Rollins měl možná toto riziko na mysli, když vydal rating „vysoké riziko“ pro akcie VZ. O údajné kontaminaci olovem nedávno informovaly WSJ, Barron's i Kiplinger. Zůstaňte s námi, protože se jedná o rozvíjející se příběh, který by mohl společnosti Verizon způsobit další problémy.

Uvažujete o akciích VZ? Nejprve vezměte v úvahu toto

O velkém a rostoucím zadlužení společnosti Verizon jsme vás již informovali. Dále jsme upozornili na nedávný pokles zisku, ziskové marže a provozního příjmu společnosti Verizon.

Jinými slovy, Verizon je sice telekomunikační gigant, ale to neznamená, že je společnost v dobré finanční situaci, aby mohla pokračovat ve vyplácení vysokých dividend.

Situace se možná v dohledné době nezlepší, protože zpráva agentury Bloomberg poznamenala, že „zpomalující se růst počtu předplatitelů letos zatížil akcie operátorů“.

Výplata dividend společnosti Verizon bude některé finanční obchodníky lákat. Nezapomeňte však, že dividendový výnos společnosti může být vysoký jen proto, že cena akcií klesla.

Akcie VZ od konce roku 2020 výrazně klesly. Ale alespoň s těmi šťavnatými dividendami mohou akcionáři počítat, ne?

Nebuďte si tak jistí. Dividendový výplatní poměr společnosti Verizon je poměrně vysoký a pohybuje se kolem 53 %. Výplatní poměr měří podíl zisku společnosti, který je vyplácen ve formě dividend.

Když dividendový výplatní poměr přesáhne 50 %, je to varovný signál. Investoři by se měli ptát, zda může společnost Verizon i nadále vyplácet tak velkou část svých zisků ve formě dividend.

Pokud dojde ke snížení dividendy, lze pravděpodobně předpovědět, co se může okamžitě stát s cenou akcií VZ.

Akcie VZ nejsou vítězem v telekomunikačním sektoru

Verizon se možná bude muset vypořádat s finančními a reputačními důsledky skandálu s toxicitou olova. To je další problém pro společnost Verizon v roce 2023, která se již nyní potýká s obrovským dluhovým břemenem.

Proto znovu bijeme na poplach. Poslední, co bychom chtěli, je, aby se finanční obchodníci chytili do dividendové pasti společnosti Verizon.

V konečném důsledku je nejlepší známkou, kterou nyní můžeme akciím VZ udělit, „D“. Nejedná se o vysoce důvěryhodnou volbu, takže se klidně podívejte, ale nenechte se zlákat k tomu, abyste sáhli na tlačítko „koupit“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz