Hlavní obsah
Finance

Visa: technologická akcie připravená na býčí růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Zjistěte, proč má tato společnost před sebou roky ziskového růstu

Článek

Je ekonomika z nejhoršího venku?

Páni! Jaký je to rozdíl za rok. A co teprve pár týdnů. V roce 2022 investoři vtrhli k východům z akciového trhu, přestože mnozí upozorňovali, že nejlepší je investovat do úžasných společností, když všichni ostatní utíkají. V roce 2023 pak řeči o inflaci a recesi udělaly obrat o 180 stupňů ve prospěch umělé inteligence a nového býčího trhu. Poslední zpráva o hrubém domácím produktu (HDP) překonala odhady, inflace klesla na 3 % (nejnižší od roku 2021) a míra nezaměstnanosti činí jen 3,6 %.

Úrokové sazby nadále rostou, aby potlačily inflaci, a generální ředitel banky JPMorgan Chase Jamie Dimon varuje, že stimulační úspory vysychají. Když k tomu připočteme, že více než 50 % Američanů žije od výplaty k výplatě, není těžké si představit, že nás čekají těžké časy. Proto je nezbytné investovat do vynikajících společností v žádaných odvětvích s dlouhodobým smýšlením. Obří společnost Visa (V), která se zabývá zpracováním plateb, do této situace dokonale zapadá.

Visa je odolná vůči recesi

Ve světě se stále častěji používá bezhotovostní platební styk. Tento trend urychlila pandemie, online prodej a technologie, jako jsou samoobslužné kiosky. I když kiosek přijímá hotovost, studie ukazují, že většina zákazníků používá debetní nebo kreditní kartu. Podle časopisu Forbes se v USA uskuteční pouze 9 % transakcí v hotovosti. To znamená, že podnikání společnosti Visa má obrovský, sekulární vítr v zádech: spotřebitelské výdaje.

Zpomalení výdajů poškodí tržby společnosti Visa, která je však odolná vůči inflaci. Protože Visa vydělává peníze tím, že si bere procenta z každé transakce, její příjmy se budou zvyšovat s růstem cen. Spotřebitelská nálada, která je předním ukazatelem spotřebitelských výdajů, také opět roste.

Sentiment dosáhl nejvyššího bodu od roku 2021, takže i když nejsem přesvědčen, že se ekonomika vyhne krátké recesi, spotřebitelé jsou optimističtí. Nadcházející zpomalení či nikoli, dlouhodobý trend je neuvěřitelně býčí. Statista odhaduje, že digitální platby se z letošního odvětví v hodnotě 9,5 bilionu dolarů dostanou do roku 2027 na 15 bilionů dolarů.

V roce 2022 Visa zpracovala 39 % celosvětových transakcí u obchodníků, z toho 242 miliard. Jedná se o nejpoužívanějšího zpracovatele plateb na světě.

Toto vedení znamená příjmy, volný peněžní tok a návratnost kapitálu akcionářům. Společnost Visa ve fiskálním roce 2022 dosáhla příjmů ve výši 29 miliard USD při 22% nárůstu, volného peněžního toku ve výši 18 miliard USD při 62% marži a vrátila akcionářům 15 miliard USD prostřednictvím zpětného odkupu akcií (12 miliard USD) a dividend (3 miliardy USD). Vynikající výsledky pokračují i ve fiskálním roce 2023, kdy tržby vzrostly o 12 % a do třetího čtvrtletí dosáhly 24 miliard dolarů a volný peněžní tok 13 miliard dolarů. Tento peněžní tok pokrývá 11 miliard dolarů rozdělených akcionářům. Lukrativnější obchodní model lze jen těžko najít.

Jsou akcie Visa dobrou koupí?

Zotavení z roku 2022 a vzrušení z umělé inteligence způsobilo, že některé akcie vyletěly na dosud nevídanou úroveň. Jen v roce 2023 vzrostly akcie společnosti Nvidia o 220 %. Některá ocenění se předbíhají, ale akcie mnoha společností, které nejsou v kurzu, se obchodují s přesvědčivým oceněním. Skvělým příkladem je společnost Visa.

Visa se obchoduje s poměrem ceny k zisku (P/E) a poměrem ceny k volným peněžním tokům ještě nižším než před pandemií, jak je uvedeno níže.

Akcie by musely vzrůst o 18 %, resp. 27 %, aby dosáhly svých pětiletých průměrů těchto ukazatelů. Zdá se, že Wall Street již počítá s recesí, která se možná nikdy nedostaví. Zpomalení ekonomiky je velmi pravděpodobné, ale lze s jistotou říci, že podnikání společnosti Visa by se mělo rozvíjet ještě dlouho poté, co jakékoli krátkodobé problémy pominou.

Akcie společnosti Visa jsou možná přesně tam, kde je investoři chtějí mít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz