Hlavní obsah
Finance

Výběr nejlepší akcie umělé inteligence pro vaše investiční portfolio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Taiwan Semiconductor je základem téměř každého produktu umělé inteligence.

Článek

Všechny technologie umělé inteligence lze vysledovat až k hardwaru, ze kterého vzešly. Tento hardware pohání mikroskopické čipy, které často vyrábí jedna společnost: Taiwan Semiconductor (TSM). Taiwan Semiconductor je předním smluvním výrobcem čipů na světě, což znamená, že spolupracuje se svými klienty na výrobě požadovaného produktu, ale je na něm, aby konkuroval ostatním na trhu.

Díky této klíčové pozici je společnost Taiwan Semiconductor zajímavou investicí. Je to však právě teď skvělá koupě? Pojďme to zjistit.

Nové produkty

Mezi zákazníky společnosti Taiwan Semiconductor patří Apple, Nvidia, Advanced Micro Devices a mnoho dalších předních hardwarových společností. Ačkoli má každý klient jiné požadavky, často má zájem o nejvýkonnější dostupné čipy.

V současné době se jedná o 5nm (nanometrové) a 7nm varianty. Ale nová technologie na obzoru by mohla změnit pravidla hry. Nová generace 3nm čipů nabízí výrazné zlepšení oproti již výkonným 5nm produktům společnosti TSMC. 3nm čip nabízí 70% nárůst logické hustoty a 15% zvýšení rychlosti při stejné spotřebě energie jako 5nm čip. Lze jej také provozovat stejnou rychlostí, ale spotřebovává méně energie než 5nm varianta.

Pokud vás zajímá, jak se zrychlují chytré telefony s delší výdrží baterie, podívejte se na vylepšení, která ve svých čipech provedla společnost Taiwan Semiconductor.

Přestože se 3nm produkt společnosti TSMC ještě nedostal do rukou spotřebitelů, pracuje se již na další iteraci: 2nm čipech. Tento produkt by měl být uveden na trh v roce 2025 a nabídne 30% zlepšení oproti již tak působivému 3nm čipu. Přestože společnost Taiwan Semiconductor již má na trhu silnou pozici, neusíná na vavřínech a pracuje na neustálém upevňování svého špičkového postavení.

Ovlivnění spotřebitelského trhu je však oboustranné, protože společnost TSMC se v současné době potýká se silným protivětrem.

Ekonomická nejistota táhne společnost TSMC

Ve druhém čtvrtletí klesly tržby společnosti TSMC meziročně o 14 %. Zisk na akcii se rovněž snížil z loňských 1,55 USD na letošních 1,14 USD.

Vedení společnosti z tohoto poklesu viní „globální ekonomické podmínky, které utlumily poptávku na koncovém trhu a vedly k pokračující úpravě zásob ze strany zákazníků“. Vzhledem k tomu, že spotřebitelé kupují méně špičkových výrobků (jako jsou chytré telefony a notebooky), má to na společnost TSMC vliv.

Přesto má TSMC dobrou pozici k rychlému růstu, jakmile se poptávka po těchto produktech vrátí. Analytici z Wall Street se domnívají, že se tak stane v příštím roce, neboť se předpokládá, že tržby v roce 2024 vzrostou o 23 %.

V důsledku její slabosti musí investoři při posuzování ocenění akcií společnosti TSMC zvážit více faktorů. Zaprvé je třeba zkoumat budoucí zisky, protože klouzavé zisky společnosti TSMC zahrnují období, kdy zisky ještě rostly, nikoliv klesaly. Pokud však patříte mezi dlouhodobé investory, můžete sledované zisky stále využít, protože ukazují, jak budou akcie oceněny za další rok, protože se předpokládá, že v roce 2024 zisky výrazně porostou.

I s ohledem na oba tyto faktory se akcie Taiwan Semiconductor stále nezdají být tak drahé.

Její forwardové zisky se obchodují na přibližně stejné úrovni jako její historický průměr, takže je její cena přiměřená. Vzhledem k tomu, že se investoři nemusí obávat, že by přeplatili jednu z nejdůležitějších společností v oblasti infrastruktury umělé inteligence, se tedy zdá, že Taiwan Semiconductor je jednou z nejlepších koupí. Pokud budou mít investoři dostatečně dlouhou dobu držení, aby se společnost dostala z útlumu, pak je Taiwan Semiconductor v současné době vynikajícím nákupem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz