Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vzestup dynastie Lakers: Jedinečný příběh o cestě z nuly až ke hvězdám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Los Angeles Lakers s hodnotou dosahující téměř 6 miliard USD právem patří mezi nejslavnější kluby v historii NBA. Pojďme si ale jejich příběh představit z tak trochu jiné stránky - té peněžní.

Článek

Pokud máte předplacenou službu HBO Max, nejspíš vás neminuly upoutávky na zbrusu novou výpravnou sérii Lakers: Vzestup dynastie. Ta si bere pod drobnohled legendární basketbalový tým Los Angeles Lakers, největší milníky v jeho historii a legendární sportovní velikány jako Magic Johnson nebo Kareem Abdul-Jabbar.

Pojďme se i my dnes tak trochu ponořit do historie tohoto klubu. A seznámíme se o něco blíže s mužem jménem Jerry Buss. Ten je bezesporu nejdůležitějším mužem v celé historii týmu – pokud tedy na chvíli odhlédneme od samotných hráčů.

Gerald Hatten Buss byl americký obchodník, investor, chemik a filantrop. Byl ale především právě většinovým vlastníkem Los Angeles Lakers. Jen za jeho působení vyhrál tento tým NBA 10 šampionátů. A jeho osobní příběh rozhodně stojí za přečtení.

Příběh jako snad žádný jiný

Dr. Jerry Buss zemřel v roce 2013 ve věku 80 let, už navždy ale bude připomínán pro svůj všudypřítomný vliv na profesionální sport, nebývalý úspěch, kterého dosáhl jako podnikatel a četné zásluhy ve filantropii. Především to však byl velikán, který se ke každému, s kým se setkal, choval důstojně a s respektem.

Foto: Burzovnisvet.cz

Skromné začátky

Jerry Buss, který se sám vypracoval doslova od nuly, prožil příběh, který je symbolem amerického snu. Gerald Hatten „Jerry“ Buss žil v době velké hospodářské krize na hranici chudoby ve Wyomingu, zažil těžkosti dělnického způsobu života a začal pracovat již ve velmi útlém věku.

Buss pracoval v instalatérské firmě svého nevlastního otce – vstával v půl páté ráno, aby tři hodiny před školou kopal příkopy ve zmrzlé zemi.

Později na střední škole Buss pracoval v místním hotelu a vydělával dva dolary denně. Brzy školu opustil, aby mohl pracovat pro železnici, a nakonec se vrátil, aby získal bakalářský titul na Wyomingské univerzitě a doktorát z fyzikální chemie na USC.

Buss ušetřil peníze ze svého prvního zaměstnání po ukončení studia na USC a v roce 1959 získal čtyři další investory, aby koupili nájemní byt o 14 jednotkách v západním Los Angeles za zálohu 6 000 dolarů a půjčku od banky ve výši 100 000 dolarů.

O osmnáct let později proměnil Buss tuto zálohu ve výši 6 000 dolarů v realitní impérium v hodnotě 350 milionů dolarů.

Vizionář a inovátor

V roce 1979 koupil Dr. Jerry Buss Lakers v rámci mnohostranného obchodu za 67,5 milionu dolarů, který zahrnoval Lakers, NHL Kings, Great Western Forum v Inglewoodu a ranč o rozloze 13 000 akrů v pohoří Sierra Nevada.

Buss měl od začátku vizi: udělat z návštěvy basketbalového zápasu zábavnou podívanou se vším všudy. A tak se zrodil koncept sportovní zábavy.

V nově vlastněném Great Western Forum přidal Buss k zábavě aspekty, na které dosud žádný majitel v jiném sportu nepomyslel.

Přidal roztleskávačky (dnes již světoznámé Laker girls), přidal hudbu a fanfáry během přestávek, zavedl domácí kapelu, která hrála živou hudbu (ta dodnes žije a vystupuje ve STAPLES Center během rozcvičky hráčů), a poskytl kompletní zábavní zážitek každému, kdo má vstupenku na zápas.

Foto: Burzovnisvet.cz

Dr. Jerry Buss také zavedl koncept prémiových míst k sezení. Nebyl sice první, kdo ve své aréně stanovil odstupňované ceny za místa, ale rozhodně v tom byl nejlepší.

Buss vytvořil Forum Club – exkluzivní VIP útočiště pro celebrity a obchodníky s deštěm z Los Angeles, kde se mohli před zápasem věnovat pití a veselí – a z míst u hřiště udělal hlavní místo pro hollywoodské celebrity, čímž změnil atmosféru sportovní události na ruby.

Sportovní spisovatel Vincent Bonsignore vzpomíná, že prostředí na zápasech Lakers v 80. letech bylo „směsicí Oscarů a Grammy s trochou Playboy Mansion a Studia 54“.

Před Bussem byla místa u hřiště vyhrazena pro tisk a média. Díky Bussově vizi se dnes místa u kurtů stala cennou atrakcí a důležitým zdrojem zisku pro týmy.

Člověk z lidu

Poté, co žil mezi obyčejnými lidmi, chodil Buss mezi krále a byl charismatickým, klidným a osobním majitelem, což je pro muže s jeho majetkem zcela neobvyklé.

Od nejnižších až po nejvyšší vrstvy společnosti jednal Buss se všemi se stejným upřímným zájmem a respektem.

O setkáních s Jerrym Bussem koluje spousta legendárních příběhů, ať už šlo o pořádání večírků pro kustody a ochranku v Great Western Forum nebo o to, že se rozhodl čekat s masami na pokerový stůl v kasinu Hollywood Park. Zdá se, že každý v oblasti Los Angeles má svůj vlastní příběh o Jerrym Bussovi.

V roztrhaných džínách, bílých ponožkách a rozepnuté košili sedával Dr. Buss pravidelně na místech, která jsou k dispozici široké veřejnosti, a s nadšením sledoval hru.

Foto: Burzovnisvet.cz

I poté, co vyhrál několik šampionátů a během svého vlastnictví Lakers se spřátelil s každou hollywoodskou celebritou, byl Dr. Jerry Buss stále stejně upřímný a přístupný.

Styl řízení

Dr. Jerry Buss řídil svou organizaci podle jednoduchého vzorce: najímat ty nejlepší a nejtalentovanější lidi a jít jim z cesty.

To byl velmi uvolněný přístup a ostrý kontrast ke stylu řízení předchozího majitele Lakers – kabelového magnáta a sériového sportovního podnikatele Jacka Kenta Cooka.

Přivést legendární basketbalové mozky, jako byli Bill Sharman, Jerry West, Phil Jackson a Mitch Kupchak, a obdařit je veškerými pravomocemi potřebnými k rozhodování, to byl Bussův klíč k úspěšnému řízení v posledních třech a půl desetiletích.

Díky televizní smlouvě s Time Warner Cable v hodnotě 3,6 miliardy dolarů – největší v historii klubu a poslední velké smlouvě před jeho odchodem – zanechal své vlastní jmění rodině a svůj tým finančně zabezpečil na další dvě desetiletí. Jeanie Bussová následně převzala funkci po svém otci. Lakers budou už asi navždy jedním z nejvýraznějších týmu z celé NBA, který vychoval celou řadu talentů. Představme si dnes v krátkosti ještě jeden jako takový bonus nakonec.

Magic Johnson: Zhoubná nemoc, vítězství nad ní a velké bohatství

K prosinci 2022 činilo čisté jmění Magica Johnsona přibližně 620 milionů dolarů a je jedním z nejbohatších sportovců na světě.

Earvin „Magic“ Johnson Jr. je americký profesionální basketbalista ve výslužbě a bývalý prezident týmu Los Angeles Lakers z NBA. V týmu Lakers hrál 13 sezón na pozici rozehrávače. Po zisku mistrovských titulů na střední a vysoké škole si Johnsona v roce 1979 vybrali Lakers jako prvního hráče v draftu NBA.

Earvin Johnson Jr. se narodil 14. srpna 1959 v Lansingu ve státě Michigan. Johnson je synem Earvina staršího a Christine Johnsonové.

Jeho matka trávila každý večer po práci mnoho hodin úklidem jejich domu a přípravou jídla na další den, zatímco jeho otec dělal údržbáře v autobazaru a sbíral odpadky, přičemž nikdy nevynechal jediný den ve společnosti General Motors.

Johnson byl v roce 1979 draftován jako první hráč v celkovém pořadí týmem Los Angeles Lakers. Nakonec s Lakers podepsal smlouvu na 25 let v hodnotě 25 milionů dolarů. V sezóně 1981-82 se Johnsonovi mimořádně dařilo a v průměru zaznamenal 18,6 bodu, 9,6 doskoku, 9,5 asistence a 2,7 zisku na zápas.

V základní části sezóny 1984-85 měl průměr 18,3 bodu, 12,6 asistence a 6,2 doskoku na zápas a dovedl Lakers do finále NBA 1985.

Jeho skvělá forma pokračovala i v dalších letech a v sezóně 1988-89 v NBA zaznamenal 22,5 bodu, 12,8 asistence a 7,9 doskoku na zápas.

V roce 1991 mu navždy změnila život událost, při níž mu byla diagnostikována infekce HIV. Veřejně oznámil svou diagnózu a rozhodl se ukončit kariéru. Navzdory odchodu do důchodu byl vybrán, aby se zúčastnil letních olympijských her 1992 za basketbalový tým USA.

V sezóně 1995-96 se vrátil jako hráč do týmu Lakers. V únoru zaznamenal 15 bodů spolu s 10 doskoky a 13 asistencemi při vítězství proti Atlantě Hawks. Ve 32 zápasech sezóny měl průměr 14,6 bodu, 6,9 asistence a 5,7 doskoku na zápas. Po sezóně pak nadobro ukončil kariéru.

„To, že se mohu prostřednictvím svého byznysu dotknout tolika lidí a vydělávat přitom peníze, je obrovské požehnání.“ – Magic Johnson.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz