Hlavní obsah
Finance

Wall Street očekává, že tyto akcie vzrostou o 175 % a 545 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Tyto společnosti se trhu s vakcínami proti koronaviru nevzdaly.

Článek

Wall Street vkládá do některých akcií v nadcházejících 12 měsících velké naděje. Dvě z nich jsou biotechnologické společnosti, které se dostaly do popředí zájmu v dřívějších dnech pandemie. Mám na mysli společnosti Novavax (NVAX) a Ocugen (OCGN). Obě společnosti se předháněly v uvádění vakcíny proti koronaviru na trh.

Ukázalo se, že Novavax dosáhl uvedení na trh - ale později než dnešní lídři trhu, společnosti Pfizer a Moderna. A společnost Ocugen upustila od svého stěžejního programu vakcín a nahradila jej prací na inhalačních vakcínách v dřívější fázi.

Obě akcie letos klesají dvouciferným tempem, a to po špatných výsledcích v loňském roce. Mohou však směřovat k výraznému oživení, jak předpovídá Wall Street? A měli byste do těchto příběhů o oživení vstoupit?

Rok za soupeři

Společnost Novavax uvedla svou vakcínu na trh o rok až rok a půl později než konkurence (Časový rámec závisí na regulačním procesu v jednotlivých zemích.). V každém případě společnost propásla největší příležitost pro příjmy z vakcín.

Přesto loni dosáhl prodeje produktů v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. A nedávno oznámila, že pro letošní rok získala potenciální předběžné kupní smlouvy na prodej vakcín mimo USA v hodnotě 800 milionů dolarů.

Přesto byly náklady na podporu komerční struktury příliš vysoké vzhledem k potenciálu příjmů vakcíny v současnosti i v budoucnosti. Společnost Novavax proto nedávno oznámila velké kroky k novému uspořádání. Společnost oznámila, že sníží počet svých zaměstnanců o 25 % a zkonsoliduje svá zařízení.

Společnost Novavax tvrdí, že její úsilí by mělo v roce 2024 snížit náklady o 40 až 50 % ve srovnání s loňským rokem. To se týká nákladů na výzkum a vývoj a prodejních, všeobecných a administrativních nákladů.

Společnost Novavax se zároveň připravuje na aktualizaci své vakcíny pro podzimní očkovací sezónu. Regulační orgány oznámí konkrétní kmen, na který se zaměří, příští měsíc.

Hlavní překážkou společnosti je, že její technologie vyžaduje více času než mRNA vakcíny - ty, které prodávají společnosti ModernaPfizer. Přesto může být schopna vybojovat určitý podíl na trhu s podzimním očkováním.

Kombinovaná vakcína proti koronavirům a chřipce společnosti Novavax mezitím získala pozitivní údaje ve fázi 2 studie. Společnost však možná bude muset hledat spolupráci nebo jiné možnosti financování, aby mohla tuto vakcínu dále vyvíjet.

Projekt na skalnaté půdě

Nyní se podívejme na Ocugen. Akcie této společnosti prudce vzrostly, když oznámila, že získala práva na společnou komercializaci přípravku Covaxin společnosti Bharat Biotech v USA - a později tuto dohodu rozšířila i na Severní Ameriku.

Projekt začal na skalnaté půdě. V USA již bylo k dispozici dostatek dávek vakcíny a údaje společnosti Ocugen pocházely z klinických studií Covaxinu v Indii. Americké regulační orgány požadovaly další údaje z nových studií, což prodloužilo časový rámec a prohloubilo náklady na vývoj.

Nedávné rozhodnutí amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv technicky znamenalo konec programu Covaxin společnosti Ocugen. Úřad FDA uvedl, že monovalentní vakcíny - neboli vakcíny zaměřené pouze na původní kmen koronaviru - se již v USA nebudou používat. Společnost Ocugen ve své poslední zprávě o výsledcích hospodaření uvedla, že program Covaxin ukončí, protože kvůli tomuto rozhodnutí není „komerčně životaschopný“.

Místo toho se společnost Ocugen zaměřila na inhalační vakcíny pro očkování proti koronavirům a chřipce. Společnost se snaží získat vládní financování a doufá, že příští rok zahájí klinické zkoušky.

Společnost Ocugen připravuje další dvě speciality: Neocart, kandidát na buněčnou terapii lézí kolenních chrupavek, a portfolio kandidátů v rané fázi léčby očních onemocnění.

Společnost Neocart představuje jejího nejbližšího kandidáta na trhu, a tedy první možnost, jak získat příjmy. Jedná se o aktivum, které společnost získala, a nyní musí Novavax provést potvrzující studii fáze 3, než požádá o schválení regulačními orgány. Cílem společnosti je zahájit tuto studii v letošním roce.

Je čas na nákup akcií?

Přejděme k hlavní otázce: Měli byste si koupit akcie těchto dvou biotechnologických společností?

Akcie společnosti Novavax po loňské výrazné ztrátě letos klesly o 22 %. Společnost podniká velké kroky ke změně situace a každá dobrá zpráva by mohla vyvolat růst.

Vzhledem k nepříznivým podmínkám, kterým Novavax v současné době čelí, si však myslím, že 175% nárůst za pouhých 12 měsíců může být trochu optimistický. Agresivní investoři mohou zvážit nákup několika akcií, ale většina investorů by měla raději sledovat pokrok v příběhu zotavení společnosti Novavax.

U Ocugenu jsem ještě opatrnější. Společnost se před pandemií zaměřila zejména na oční choroby a poté se zaměřila na aktiva, která jsou blíže trhu, aby pomohla financovat vývoj. To je dobrý nápad. Ale podle mého názoru byl Covaxin od samého počátku špatně zvoleným produktem. Společnosti PfizerModerna již dominovaly americkému trhu s vakcínami, takže pro nováčky nezbylo mnoho prostoru.

Neocart může být lepší volbou z hlediska potenciálních příjmů. A vítězství v této oblasti by mohlo akcie pozvednout. A co je důležité, mohlo by to společnosti Ocugen pomoci prosadit i ostatní kandidáty.

Podle předpovědí Wall Street je možné, že v příštím roce dojde k nárůstu. Ocugen je známý tím, že při každé dobré zprávě prudce stoupá, ale nejsem přesvědčen, že by tento nárůst byl trvalý. Proto bych tuto vysoce rizikovou akcii dlouhodobým investorům nyní nedoporučoval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz