Hlavní obsah
Finance

Wall Street si myslí, že akcie Nvidie mohou díky umělé inteligenci do roka vzrůst o 46 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Pohled do prognóz analytiků Wall Street pro společnost Nvidia ukazuje rozhodně pozitivní směr.

Článek

Společnost Nvidia Corporation (NVDA) nadále prokazuje svůj pozoruhodný potenciál ve stále se rozvíjející oblasti umělé inteligence (AI). Tento gigant v oblasti technologií umělé inteligence se veze na vlně explozivního obchodního růstu a jeho akcie letos zaznamenaly téměř trojnásobný nárůst. Pozorovatelé v oboru však s napětím očekávají, zda tento trend bude pokračovat.

Pohled do prognóz analytiků Wall Street pro společnost Nvidia ukazuje rozhodně pozitivní směr. Průměrný analytik stanovuje pro akcie společnosti roční cílovou cenu 625 USD, což by odráželo ohromující 46% nárůst. Taková působivá čísla vzbudila zájem investorů, ale znamená to, že je čas se do společnosti Nvidia vrhnout? Jako u každého investičního scénáře je třeba zvážit různé faktory.

Významným faktorem, který pohání růstovou trajektorii společnosti Nvidia, jsou její grafické procesory (GPU). Poptávka po těchto vysoce výkonných jednotkách přesahuje výhradně herní a video aplikace. Grafické procesory Nvidia se totiž používají k pohonu náročných vědeckých aplikací, takže jsou nezbytné pro superpočítače umělé inteligence, které zpracovávají data vysokou rychlostí.

Společnost Nvidia si včas uvědomila potenciál umělé inteligence a přizpůsobila vývoj svých produktů tak, aby její GPU zaujaly vedoucí postavení v oblasti hardwaru pro umělou inteligenci. Navíc vzhledem k tomu, jak jsou GPU v superpočítačích seskupovány, aby se zvýšil výpočetní výkon, musí klienti často nakupovat stovky nebo dokonce tisíce těchto jednotek současně. Tato zvýšená poptávka po produktech Nvidia ve velkém množství se podepsala pod ohromující čtvrtletní zisky společnosti.

Za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2024 (končící 30. července) společnost vykázala 101% nárůst tržeb a rekordní 46% ziskovou marži. Předpokládané údaje ukazují na ještě dramatičtější 170% nárůst příjmů ve třetím čtvrtletí. Silná poptávka společnosti Nvidia umožňuje uvalit na své produkty vysokou přirážku, která výrazně navyšuje její hrubou ziskovou marži. Vzhledem k tomu, že tato poptávka přetrvává, budoucí čísla společnosti Nvidia pravděpodobně zaujmou.

Bude však tento úspěch trvat dlouho? Stále není jisté, jak udržitelný je apetit trhu po grafických procesorech Nvidia. Společnost je svědkem toho, že se kyvadlo poptávky poměrně často houpe, což dokládá propad v roce 2021 po krachu na trhu s kryptoměnami.

Pokud se poptávka po superpočítačích s umělou inteligencí ukáže jako značná, může se Nvidia těšit ze svých zisků delší dobu. Naopak nedostatek trvalé poptávky by mohl pro investory předznamenat bouřlivé časy. Situaci komplikují geopolitické faktory. Bidenova administrativa například omezila vývoz některých čipů umělé inteligence do Číny, včetně čipů A800 a H800 společnosti Nvidia.

Právě toto omezení přimělo analytiky Citi k revizi cílové ceny z 630 na 575 USD, i když stále slibuje výrazný růst. Kromě těchto obav jsou akcie společnosti Nvidia považovány za drahé a obchodují se za 103násobek klouzavého a 39násobek forwardového zisku. Analytici tedy sázejí na to, že Nvidia v příštím roce zvýší své zisky o 161 %.

Ačkoli je to ambiciózní cíl, kterého chce Nvidia dosáhnout, musí zajistit, aby si tyto zisky udržela po neomezenou dobu, aby si udržela své současné ocenění. Existují obavy, zda společnost dokáže naplnit předpokládané tří- až pětileté vyhlídky. Navzdory obavám existuje hmatatelná možnost, že by tyto zisky mohly být trvalé, což vede k návrhu, aby investoři alokovali malou část svého portfolia na akcie.

Případ společnosti Nvidia je důkazem toho, že pozoruhodná společnost se nemusí trvale rovnat vynikající výkonnosti akcií. Jak se bude Nvidia pohybovat v těchto očekáváních, čas ukáže, zda si i nadále udrží své prudké výšiny, nebo ji na její cestě čekají další turbulence. Ať už je to jakkoli, Nvidia je i nadále významným subjektem v oblasti investic do umělé inteligence a její současný růst ukazuje na společnost se značným potenciálem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz