Hlavní obsah
Finance

Wall Street si myslí, že Innovative Industrial Properties dosáhnou 109 dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Pokud budou podepsány určité právní předpisy, je velmi pravděpodobné, že se tyto akcie zvýší

Článek

Přestože celkový výnos akcií za posledních 12 měsíců klesl o 29 %, analytici na Wall Street vkládají do společnosti Innovative Industrial Properties (IIPR) velké naděje a jejich průměrná cílová cena 109 USD znamená do června 2024 nárůst o přibližně 50 %. Aby se tak ale stalo, bude muset tento pronajímatel konopí přečkat protivětry, které sužují jeho odvětví, nemluvě o tom, že bude muset přesvědčit potenciální investory, že jeho budoucnost bude pro akcionáře lepší než jeho minulost.

Je tedy souhrnná předpověď Wall Streetu pouhým snem, nebo dobře podloženou prognózou? Pojďme si projít některé důležité detaily a zjistit to.

Společnost Innovative Industrial je jako realitní investiční fond (REIT), který pronajímá prostory konopným společnostem, aby mohly pěstovat své plodiny ve vyhrazených zařízeních, neoddělitelně spjata s osudy konopného průmyslu. V poslední době se mu nedaří.

Vzhledem k tomu, že ceny marihuany v Severní Americe zůstávají nízké kvůli nadměrné nabídce legálního konopí, nájemci společnosti IIP se snaží udržet na trhu. V prvním čtvrtletí společnost oznámila, že se jí podařilo včas vybrat 98 % nájemného. Zároveň však zabavila kauce u tří svých nemovitostí, kde nájemci neplatili nájemné.

V uplynulém roce se takové případy vyskytly a je velmi pravděpodobné, že v budoucnu jich bude přibývat, protože taková je povaha podnikání pronajímatelů komerčních nemovitostí. Ale vzhledem k tomu, že každé oznámení o nesplácení se setká s výprodejem jeho akcií, budou chmurné podmínky konopného průmyslu nepochybně velkou překážkou pro to, aby společnost Innovative dosáhla cenové úrovně stanovené Wall Street.

K legalizaci konopí v USA navíc pravděpodobně nedojde v příštích 12 měsících, a i kdyby k ní došlo, není jasné, jak pozitivně by trh legalizaci interpretoval pro IIP. Neexistuje ani možnost jasného finančního katalyzátoru, který by vyvolal býčí run; příjmy z pronájmu jsou předvídatelné a investice do nových nemovitostí přinášejí v daném období pouze pramínek nových nájmů v poměru k jejich nákladům. Odhady Wall Street jsou tedy na první pohled nepravděpodobné.

Bez ohledu na výše uvedené skutečnosti existují stále dvě cesty, jak mohou akcie společnosti Innovative Industrial růst.

Zaprvé, americký Kongres znovu projednává zákon SAFE Banking Act, který by usnadnil přístup marihuanového průmyslu k institucionálním zdrojům kapitálu. Vůdce senátní většiny Chuck Schumer 21. června neformálně uvedl, že věří, že zákon bude schválen ještě před prázdninami na začátku července. Pokud projde, mohl by mít na inovační průmysl významný a pozitivní dopad.

Ačkoli snazší přístup k financování od velkých národních bank by technicky vzato dal potenciálním nájemcům méně důvodů, aby zvažovali přijetí zpětného leasingu od společnosti IIP za účelem získání kapitálu výměnou za své nemovitosti, obecně by to bylo vnímáno jako přínos pro marihuanový průmysl, což by v konečném důsledku mohlo vést k rozšíření příležitostí.

Druhou cestou k rozletu akcie je její nízké ocenění a stabilní růst v relativně pesimistickém a obtížném provozním prostředí. V posledních třech letech, z nichž poslední dva roky se konopný průmysl nacházel v těžké situaci, vzrostly čtvrtletní provozní prostředky společnosti (FFO) - důležitý ukazatel výkonnosti REIT - o impozantních 188 % na celkových 57,8 milionu USD. Ve stejném období vzrostla její dividenda o téměř 70 %.

Co se týče ocenění, poměr ceny k finančním prostředkům z provozní činnosti (P/FFO) činí 9,3, což je výrazně méně než průměrná hodnota P/FFO amerických REIT, která činí 17,7. Jinými slovy, ve srovnání s podobnými podniky začíná Innovative Industrial vypadat levně a je plně možné, že si trh nakonec tohoto rozdílu všimne a nabídne její akcie nahoru.

Pokud zákon o bezpečném bankovnictví neprojde, bude pro tuto akcii těžké vzrůst o tolik, kolik analytici požadují, a to i při dobrých ziscích a levných akciích. Pokud však zákon projde, Wall Street pravděpodobně dostane za pravdu a cílová cena může být dokonce překročena. Zdá se tedy, že analytici by nemuseli být příliš daleko od pravdy, i když z hlediska záruk, že se vše vyvine tak, jak doufají, toho moc nenabízí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz