Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zaměření společnosti Meta Platforms na efektivitu zahrnuje další velké propouštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Needpix

Mark Zuckerberg, zakladatel a generální ředitel společnosti Meta Platforms (META), již dříve označil rok 2023 za „rok efektivity“.

Článek

Dne 14. března vydal Zuckerberg oficiální firemní novinku, v níž zaměstnance informoval o tom, jak přesně bude efektivita v budoucnu vypadat. A pro zhruba 10 000 jeho zaměstnanců to nejsou dobré zprávy.

Podle Zuckerberga se Meta Platforms chystá do konce roku propustit přibližně 10 000 svých zaměstnanců. Tento krok má důsledky pro akcionáře. Ale také přináší pořádnou dávku nejistoty.

Společnost Meta Platforms v listopadu propustila 11 000 svých zaměstnanců, což v té době představovalo přibližně 13 % všech jejích zaměstnanců. Nyní propouští dalších 10 000 zaměstnanců a zároveň ruší asi 5 000 volných pracovních míst ve společnosti.

Pro společnost Meta Platforms znamená efektivita více než jen propouštění pracovníků. Jde také o nápravu podniku, jehož struktura a vize jsou možná přebujelé. Pět tisíc zrušených volných pracovních míst není uvnitř zúženého zaměření společnosti do budoucna.

Vzhledem k tomu, že společnost Meta Platforms plánuje zaměstnávat méně lidí, nepotřebuje tolik náborářů. A právě tam se zítra začne propouštět. Společnost nepropouští najednou, ale ve vlnách. V dubnu dojde k propouštění v technologických skupinách a v květnu v obchodních skupinách. A někteří zaměstnanci možná nebudou propuštěni až do konce roku.

Zaměření na efektivitu se bude týkat nejen propouštění. Společnost Meta Platforms se navíc bude snažit zrušit zbytečné manažerské pozice, zajistit správný poměr technických inženýrů a netechnických pracovníků a zruší podniky s nižší prioritou.

Mnoho předchozích propouštění se týkalo těchto tzv. projektů s nižší prioritou a Meta Platforms se zřejmě již líbí, jak tato snížení zlepšila její podnikání. Jak napsal Zuckerberg: „Od té doby, co jsme v loňském roce snížili počet zaměstnanců, je jedním z překvapivých výsledků to, že mnoho věcí šlo rychleji. Zpětně vidím, že jsem podcenil nepřímé náklady na projekty s nižší prioritou.“

Důsledky pro akcionáře

Po listopadovém propouštění a oznámeném novém propouštění společnost Meta Platforms v podstatě vrací své mzdové náklady na historickou úroveň.

Je tu však jedna námitka: bude to chvíli trvat. S propouštěním bude spojeno nejen odstupné, ale pravděpodobně také jednorázové výdaje, včetně akciových opcí.

Společnost Meta Platforms se navíc odklání od projektů s nižší prioritou, ale je jasné, že její ambice v oblasti metaverza – které pro společnost znamenají ztrátu – stále patří mezi její nejvyšší priority.

V tiskové zprávě se uvádí: „Naše přední práce na budování metaverza a utváření nové generace počítačových platforem je i nadále klíčová pro definování budoucnosti sociálního připojení.“

Vezměte si, že divize Meta Platforms zaměřená na metaverza (nazvaná Reality Labs) vykázala za poslední dva roky kumulativní ztrátu z činnosti ve výši téměř 24 miliard dolarů. Kč a vedení očekává, že ztráty této divize budou v roce 2023 větší, než jaké byly v roce 2022.

Společnost Meta Platforms se proto zaměřuje na efektivitu. Svého nejdražšího podniku se však nevzdává, protože stále věří, že je to budoucnost společnosti.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Co se stane teď?

Podle mého názoru Zuckerberg tímto kolem propouštění hazarduje. V posledním kole propouštění již byla rozhodnutí přijata a zaměstnanci dostali výpověď v krátkém čase. Tentokrát Meta Platforms ruší pracovní místa v průběhu celého roku ve vlnách, což by to mohlo zbytečně ztížit.

Zuckerberg říká, že se snaží být transparentnější poté, co obdržel zpětnou vazbu ohledně náhlého listopadového propouštění. Je však možné, že přetrvávající stín budoucího propouštění může pracovníkům, kteří v podniku stále pracují, zatemnit náladu a způsobit neochotu plně se zapojit do práce, protože si nejsou jisti, kolik času jim ve společnosti zbývá.

Souhrnně lze říci, že společnost Meta Platforms čelí významným změnám v obchodní struktuře a prioritách. Tyto změny by mohly časem přinést zlepšení nákladů, ale přínosy nebudou okamžité. Kromě toho očekávejte pokračující ztráty z metaverze. A konečně, vedení stojí před velmi složitým úkolem pozvednout morálku zaměstnanců tak, aby hlavní činnost pokračovala i nadále, přestože tito pracovníci nyní mají oprávněné pochybnosti o jistotě zaměstnání.

Někteří investoři mohou v akciích Meta Platforms vidět výhodnou investici. Je však rozumné počkat, jak se bude situace vyvíjet v příštích několika měsících, a teprve poté se rozhodnout, zda jsou tyto akcie dobrou příležitostí k nákupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz