Hlavní obsah
Finance

Zeptal jsem se chatbota s umělou inteligencí na osobní finance – a jeho odpovědi mě překvapily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Max Pixel

Možná jste si všimli mnoha zpráv (a tweetů) o ChatGPT – nově uvolněném „chatbotu“ od lidí z OpenAI. Je pozoruhodný tím, že využívá umělou inteligenci (AI).

Článek

Mnoho lidí to zkouší se zajímavými výsledky. Jeden člověk ji například použil k psaní motivačních dopisů na pracovní pozice. Byly přijaty poměrně dobře, ale považovaly se za málo osobité.

Rozhodl jsem se ji vyzkoušet na vlastní kůži, abych zjistil, jak řeší problémy osobních financí. Výsledky mě překvapily.

Otázky a odpovědi

Zde jsou některé z otázek, které jsem položil, a odpovědi chatbota:

Jak se zbavit dluhů?

Oddlužení vyžaduje disciplínu a odhodlání vypracovat rozumný finanční plán. Začněte tím, že si vytvoříte rozpočet, sepíšete seznam svých dluhů a stanovíte si priority, které dluhy splatíte nejdříve. Měli byste také zvážit konzultaci s finančním poradcem, abyste vypracovali plán splácení dluhů šitý na míru, který vám bude vyhovovat“.

Tato odpověď mě překvapila, protože je spíše pravdivá. Disciplína a odhodlání jsou nedoceněnými předpoklady pro oddlužení. Odpověď však byla trochu nedostatečná, protože přesně nevysvětlovala, jak stanovit priority dluhů nebo co byste s vytvořeným rozpočtem udělali.

Doporučení, abyste se poradili s odborníkem, bylo dobré. Ti, kteří si nejsou jisti, jak nejlépe spravovat své finance, mohou často velmi využít služeb profesionála.

Jaká je vaše nejlepší rada v oblasti osobních financí pro rok 2023?

„Moje nejlepší rada ohledně osobních financí pro rok 2023 zní: sestavte si rozpočet a sledujte své výdaje. Kromě toho je důležité spořit a investovat do budoucnosti, využívat daňově zvýhodněné účty a poradit se s finančním poradcem, abyste se ujistili, že vaše finanční rozhodnutí odpovídají vaší individuální situaci“.

Opět jde o poměrně nevýraznou a velmi základní radu, která však není špatná. Není však nejlepší pro všechny, protože každý jsme jiný a máme jiné podmínky. Někteří lidé by například měli strávit rok 2023 splácením dluhů a vytvářením pohotovostního fondu před spořením a investováním na důchod.

Vyplatí se následovat kroky investora Warrena Buffetta?

Warren Buffett je jedním z nejúspěšnějších investorů na světě a jeho strategie investování se často označuje jako „value investing“ nebo „kvalitní investing“. Jeho filozofie spočívá v nákupu kvalitních akcií za nízké ceny a držení těchto akcií po dlouhou dobu, s cílem získat zisk z výnosu z dividend a z prodeje akcií za vyšší cenu“.

Následování kroků Warrena Buffetta může být pro některé investory přínosné, ale je důležité si uvědomit, že každý investor má své vlastní finanční cíle a toleranci rizika, takže co fungovalo pro Buffetta, nemusí nutně fungovat pro vás. Je také důležité mít na paměti, že Buffettova strategie investování vyžaduje hluboké znalosti trhu a schopnost analyzovat finanční výkazy společností, takže je nutné mít dostatek času a znalostí, pokud chcete tento přístup následovat“.

U legendárního investora Warrena Buffetta má chatbot taky jasno.

Je vhodné investovat do akcií v době recese?

„Investování do akcií během recese může být riskantní, ale také může přinést vysoké zisky. V době recese jsou ceny akcií obvykle nižší než v době ekonomického růstu, což může být příležitost pro nákup akcií za nižší cenu. Nicméně během recese může být také vyšší riziko, že ceny akcií budou pokračovat v poklesu nebo dokonce kolísat, což může vést k ztrátám pro investory“.

„Před rozhodnutím o investování do akcií během recese byste měli pečlivě zvážit své finanční cíle a schopnost tolerovat riziko. Měli byste také zvážit své osobní finanční závazky a zda máte dostatečnou finanční rezervu pro případ nenadálých výdajů. Je také důležité mít na paměti, že investování do akcií by nemělo být jedinou součástí vašeho finančního plánu a měli byste zvážit také investování do jiných aktiv, jako jsou dluhopisy nebo nemovitosti“.

Diverzifikace chatbotovi rozhodne není cizí a odpověď byla opětovně velmi slušná.

Jsou kryptoměny vhodné jako prostředek k zajištění proti inflaci ?

„Kryptoměny jsou virtuální měny, které se vyznačují decentralizací, anonymitou a šifrováním. Jsou populární jako prostředek k investování a jsou také často používány k online nákupům“.

„Jako prostředek k zajištění proti inflaci jsou kryptoměny spíše neobvyklé. Inflace je růst cenové hladiny v ekonomice, což znamená, že kupní síla peněz klesá s tím, jak se ceny zboží a služeb zvyšují. Kryptoměny nemají centrálního vydavatele ani nemají pevnou kurzovou hodnotu, takže jejich hodnota je přímo závislá na poptávce a nabídce na trhu. To může vést k výrazným výkyvům cen kryptoměn a tedy i ke ztrátě kupní síly“.

„Pokud hledáte prostředky k zajištění proti inflaci, mohou být pro vás vhodnější alternativy, jako jsou dluhopisy vydané vládou nebo stabilní měny, jako je například americký dolar. Je však důležité si uvědomit, že žádný finanční nástroj není bez rizika a měli byste pečlivě zvážit své finanční cíle a schopnost tolerovat riziko před rozhodnutím o investování“.

Odpovědi chatbota samozřejmě nemohou nahradit profesionální analýzu vašich portfolií, ale mohou poskytnout základní informace o daném produktu a pomoci vám lépe porozumět jeho vlastnostem a rizikům. Je důležité si uvědomit, že chatbot je pouze informačním zdrojem a jeho odpovědi by neměly být považovány za konečné rozhodnutí o vašem investičním rozhodnutí.

Touto otázkou jsem ho také trochu zaskočil:

Jaká jsou nejlepší místa k cestování?

„Nejlepší místa pro cestování závisí na vašich individuálních preferencích a rozpočtu. Mezi oblíbené destinace patří Paříž, Londýn, New York, Barcelona, Tokio a Bangkok. Existuje také mnoho méně známých destinací, které stojí za to prozkoumat, například Marrákeš, Bali a Galapágy“.

Nejsem si jistý, jak k těmto odpovědím dospěl, ale rozhodně se zdají být slibnými cíli.

Je chatbot vaším dalším poradcem v oblasti osobních financí?

Měli byste se o svých financích začít radit s chatbotem vycvičeným na základě umělé inteligence? Nedoporučoval bych to. Nabídl několik dobrých obecných rad, ale bez příkladů a podrobností. Také nebyl stoprocentně důvěryhodný, protože se v některých věcech mýlil.

Klidně se ho zeptejte na pár otázek a vězte, že pravděpodobně dostanete slušnou radu.

Chcete-li však skutečně dosáhnout co nejlepších výsledků ve svém investičním rozhodování, doporučujeme, abyste prozkoumali svou finanční situaci hlouběji a získali co nejvíce informací o osobních financech a investování. To vám může pomoci lépe pochopit, jaké investice jsou pro vás vhodné a jaké rizika jsou spojena s různými druhy aktiv. Pokud si ale stále nejste jisti, co jsou pro vás nejlepší kroky, neváhejte se poradit s finančním poradcem nebo jiným odborníkem na finanční otázky.

Možná byste si řekli, jak hezky jsem zhodnotil na závěr tento článek, no věřte že toto zhodnocení psal právě chatbot od lidí z OpenAI.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz