Hlavní obsah
Finance

Znamená umělá inteligence zkázu pro Amazon a Google? Bill Gates si to myslí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Amazon a Google počítají s rozmachem umělé inteligence, ale spoluzakladatel Microsoftu předpovídá jinou budoucnost

Článek

Amazon (AMZN) a mateřská společnost Googlu Alphabet (GOOG) (GOOGL) se objevují téměř na každém seznamu lídrů v oblasti umělé inteligence. A to právem.

Obvykle se předpokládá, že obě tyto společnosti budou díky rozmachu umělé inteligence obrovskými vítězi. Znamená však AI pro Amazon a Google zkázu? Bill Gates si to myslí.

Sbohem, online vyhledávání a nakupování

Gates vystoupil na akci AI Forward 23 společností Goldman Sachs a SV Angel v San Francisku. Spoluzakladatel společnosti Microsoft (MSFT) předpověděl, že budoucnost AI je v osobních digitálních agentech.

Tito osobní digitální agenti budou podle Gatese schopni za lidi vykonávat nejrůznější úkoly. Dokonce si myslí, že připravované nástroje umělé inteligence by nakonec mohly pochopit, jak lidé myslí a cítí a co chtějí.

Pokud má Gates pravdu, může být potenciální dopad obrovský. Řekl: „Je to velká věc, protože už nikdy nepůjdete na vyhledávací stránky, nikdy nepůjdete na stránky o produktivitě, nikdy nepůjdete na Amazon.“

Gates není sám, kdo si představuje budoucnost, která by mohla narušit obchodní modely některých současných technologických gigantů. Také generální ředitelka společnosti Ark Invest Cathie Woodová nedávno předpověděla, že společnost Google by se mohla dostat do velkých problémů v důsledku nových aplikací umělé inteligence, jako je ChatGPT.

Žádné obavy?

Nezdá se, že by investory chmurné předpovědi Gatese a dalších znepokojovaly. Akcie Amazonu v roce 2023 zatím vzrostly o téměř 40 %. Velký nárůst byl z velké části podpořen nadšením z dopadu umělé inteligence na podnikání společnosti.

Ještě větším vítězem se mezitím staly akcie společnosti Alphabet. Někteří se zpočátku obávali, že Google byl spuštěním ChatGPT zaskočen, ale společnost rychle zareagovala. Její akcie od začátku roku prudce vzrostly o více než 40 %.

Gatesovy předpovědi by však neměly být bez dalšího odmítány. V roce 1995 psal o pravděpodobném vývoji mobilního zařízení, které by uživatelům umožnilo posílat e-maily, hrát hry a další. To bylo několik let před uvedením prvního chytrého telefonu na trh.

V roce 1994 Gates hovořil o budoucnosti, kdy se lidé budou moci dívat na filmy, kdykoli budou chtít, a počítačové algoritmy jim budou doporučovat, na co se mají dívat, na základě jejich preferencí. Netflix začal nabízet svou streamovací službu o 13 let později.

Tento multimiliardář také předpověděl digitální hudbu, chytré domácnosti, sociální média a telezdravotnictví mnohem dříve, než se tyto technologie rozšířily. Na druhou stranu se ale také několikrát výrazně netrefil, včetně toho, že zpočátku viděl „malý komerční potenciál“ internetu.

Jsou Amazon a Google odsouzeni k zániku, pokud má Gates pravdu, že osobní digitální asistenti naruší vyhledávání a nakupování na internetu?

Ne nutně.

Jedna nebo obě tyto společnosti by se mohly stát lídrem v budoucnosti umělé inteligence, kterou si představuje Gates. Amazon i Google již virtuální asistenty na trhu nabízejí. Obě investují velké prostředky do vývoje technologií AI.

Sám Gates připustil, že existuje 50% šance, že největším vítězem v oblasti umělé inteligence bude technologický gigant. Doufá, že by jím mohl být Microsoft. Uvedl však také, že na něj „udělalo dojem několik začínajících firem“.

Samozřejmě, že každý začínající podnik, který dosáhne obzvláště významného pokroku, by se mohl stát cílem akvizice některou z velkých technologických společností. Amazon, Google, Microsoft a některé další mají dostatek finančních prostředků, aby slibnému začínajícímu podnikateli učinily lákavou nabídku.

Je také možné, že asistenti s umělou inteligencí, které Gates předpovídá, by mohli spíše doplnit než nahradit e-commerce Amazonu a vyhledávání Google. Tyto obchodní modely by se mohly přizpůsobovat a vyvíjet s tím, jak budou zaváděny nové technologie AI. Nezapomínejte také, že pravděpodobně největší příležitostí pro Amazon a Google v oblasti AI jsou jejich cloudové jednotky.

Gatesova předpověď budoucnosti, kdy nikdo nebude používat nákupy přes Amazon a vyhledávání Google, by se mohla naplnit. Sázka na tyto dvě akcie AI - místo proti nim - se však nyní jeví jako chytřejší strategie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz