Hlavní obsah
Finance

Zvýší toto rozhodnutí prodeje nejdůležitějšího vozu značky Ford?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Není pochyb o tom, že Ford potřebuje, aby se mu dařilo, aby investoři zůstali spokojeni.

Článek

Pokud investujete do automobilového průmyslu, pravděpodobně již víte, jak důležité jsou pro detroitské automobilky, jako je Ford Motor Company (F), nákladní automobily plné velikosti. Řada F byla jejím tahákem po mnoho desetiletí, ale nejdůležitějším vozidlem Fordu v budoucnu bude pravděpodobně jiná verze.

Je nedávný krok společnosti Ford ke snížení cen modelu F-150 Lightning, elektrické verze jeho předchůdce, známkou boje, nebo nastartuje prodeje jejího nesmírně důležitého elektromobilu (EV)? Podívejme se na to.

Koncem července Ford oznámil, že sníží ceny svých elektrických vozů F-150 Lightning o 6 000 až 10 000 dolarů - v závislosti na výbavě a stupni výbavy. Rozhodnutí vedení usnadnily nižší náklady na materiál a vyšší výrobní kapacita.

Mnozí investoři však toto oznámení přijali jinak a považovali ho za krok, který má kompenzovat oslabující poptávku. Tento názor nebere v úvahu, že i po nedávném snížení cen Fordem je F-150 Lightning stále zhruba o 10 000 dolarů dražší, než se původně plánovalo před dvěma lety. V podstatě jde jen o zmírnění nárůstu cen způsobeného nedostatkem mikročipů, který pociťuje celé odvětví.

Tato skutečnost je nesmírně důležitá, protože modelová řada F spolu s dalšími velkými vozy, jako jsou SUV, dlouhodobě tvoří obrovskou část zisku společnosti Ford. Ještě před několika lety napsal analytik společnosti Morgan Stanley Adam Jonas ve své poznámce klientům, že hodnota franšízy nákladních vozů F-150 by v té době mohla dosahovat 150 % hodnoty podniku Ford. Říci, že nákladní automobily Ford ovlivňovaly výsledky společnosti, je možná mírné.

Detroitské automobilky úspěšně ovládly americký trh s nákladními vozy a dlouho chránily své území před japonskými výrobci. Do budoucna bude muset F-150 Lightning dosahovat podobné ziskovosti v podobném objemu, protože světový vozový park se snaží stát plně elektrickým, jinak neočekávejte, že se investoři svezou.

Pokud se Lightning nestane pilířem zisku, podobně jako je tomu nyní u jeho předchůdce se spalovacím motorem, mohlo by to pro kultovní detroitskou automobilku znamenat katastrofu. Podaří se jí však úspěšně a rychle zvýšit prodeje modelu F-150 Lightning?

Ford sešlápl plynový pedál

Ford si zjevně uvědomuje, jak je to důležité, a je ochoten strpět šestitýdenní odstávku závodu, která v nejbližší době poškodí výrobu, ale do konce letošního roku ztrojnásobí produkci modelu F-150 Lightning. Podle Fordu již snížení cen způsobilo trojnásobný nárůst návštěvnosti webu a šestinásobný nárůst objednávek zákazníků.

Pro investory je ještě lepší, že s rostoucí výrobou a zkracujícími se dodacími lhůtami se na silnice dostanou nejprve nejžádanější výbavové stupně, jako je XLT, na který připadá více než 50 % nových objednávek, a ty mají „šťavnatější“ marže.

Na cestě je další konkurence. Na silnice už vyjel R1T společnosti Rivian Automotive, jehož dodávky rychle rostou, brzy se objeví kybernetický vůz Tesla a Chevrolet Silverado EV od General Motors a příští rok se k nim všem přidá Ram 1500 Revolution od Stellantisu.

Závěr

Pro investory detroitských automobilek znamenají velké nákladní vozy velké peníze. Kvůli přechodu na elektromobily se mnoho investorů obává, že automobilky, jako je Ford, nebudou moci pokračovat ve své desetileté dominanci nákladních vozidel. Nikdo si není zcela jistý, jak se změní loajalita zákazníků nebo zda bude pokušení vyzkoušet nové značky uprostřed přechodu na elektromobily lákavější.

Tyto vozy přinášejí Fordu vysoké marže a v jistém smyslu financují přechod na elektromobily, zatímco začínající výrobci elektromobilů - kromě Tesly - se snaží dosáhnout prvních zisků. Snížení cen, které jsou stále vyšší, než se původně předpokládalo, a rychlé navýšení výroby je známkou toho, jak důležitým se F-150 Lightning stane. Podnítí snížení cen prodeje ještě letos? Investoři by s tím pravděpodobně měli počítat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz