Hlavní obsah
Internet a technologie

Pokračování videa najdete na Herohero: Oškubávání sledujících, nebo obživa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Věta „Pokračování videa najdete na Herohero.co“ se v posledních měsících nachází na konci videí téměř všech tvůrců. Může to být cesta, jak se zbavit závislosti na sponzorech a speněžit vlastní tvorbu. Mnoho fanoušků to ale nevítá s otevřenou náručí.

Článek

Trend YouTube a Instagramu se už ustálil a trh těchto platforem se dá říct, že je nasycený. Videa, tutoriály a příspěvky najdeme o všem, o hororových povídkách, o tom, jak zapojit pračku, nebo o životech influencerů.

Tvořený obsah na YouTube je monetizován reklamou před videem nebo během něj. Z Instagramu jako takového pak tvůrci žádné peníze nezískávají. Přesto jsou obě platformy pro sledující zdarma.

To, co influencery v obou případech živí, je placená reklama, kdy si firma může zaplatit prostor na účtu vybraného influencera. Jedná se o poměrně složitý proces, kdy si značka musí tvůrce vytipovat, spojit se s nimi a obě strany s domluvenou spolupráci musejí souhlasit.

Influenceři jsou tak tlačeni do neustálého zveřejňování obsahu a závislosti na nejistém typu příjmu. Navíc často za účelem tučnějšího zisku přijímají velký počet spoluprací a jejich profily jsou spíše jak reklamní nástěnka.

Co je Herohero.co?

Herohero.co je česká předplatitelská platforma, která funguje od začátku roku 2021. Vymysleli ji 3 Češi, kteří stojí také za platformou GoOut. V posledních měsících ale zažívá masivní boom, kdy její služby využívá téměř každý známý tvůrce. Větou „Pokračování videa najdete na Herohero.co“ je ukončena spousta videí přesně v tom pro sledující nejzajímavějším bodě.

Tvůrci pak kromě pokračování videa na platformu vkládají bonusový obsah, který je často osobnější a více zabředává do jejich soukromí. Z YouTube a Instagramu se tak často stal pouze reklamní kanál, který odkazuje na platební bránu.

Všechny účty na platformě jsou schovány za poplatkem, který si každý nastaví, jak chce. Po jeho zaplacení získává uživatel měsíční členství, pod kterým najde veškerou autorovu tvorbu, kterou do té doby zveřejnil. Platforma je napojená na podcastové aplikace, umožňuje nahrání videí nebo i souborů.

Lidi platí raději svými údaji než penězi

Na sociálních sítích se pod každým takto ukončeným videem nachází značná řada negativních komentářů. Odpůrci poukazují na to, že kdyby měli platit za každého tvůrce, kterého sledují, stala by se předplatná nezanedbatelnou částí jejich výdajů. Je to pravda.

Jeden profil je nejčastěji možné koupit za 5 - 7 €, což je v přepočtu kolem 125 - 175 Kč. Sledování více účtů tedy velice rychle naskáče do tisíců. V porovnání s Netflixem, který stojí 199 Kč v nejnižším předplatném, jde o vysokou částku. Zkrátka se z videí stává produkt a z platformy takový online supermarket.

Musíme si ale uvědomit, že do teď dostávali influenceři zaplaceno za to, že měli sledující a prodali jejich pozornost. Obchodovali s našim časem a mentální kapacitou, kterou jsme chtěli dát jim. A náš čas je většině případů cennější než 1měsíční předplatné.

Influenceři jsou jen podnikatelé

Influenceři dělají tvorbu pouze pro českou scénu a objem sledujících je omezený. Oni se potřebují uživit stejně jako my všichni. Dříve si lidé stěžovali, že jsou v každém příspěvku reklamy. Teď pořád vypisují, že si odběr nemohou dovolit, že to nechápou a kňourají, že by jim moc pomohlo, kdyby video mohli vidět, ale bohužel si ho nemůžou koupit. Trošku mi to připadá, jako psychické vydírání „bohatších“.

Častokrát si přitom informace mohou zdarma zjistit sami. To, že jim je někdo hezky a přehledně zpracuje je bonus, který býval dlouho zdarma, teď se ale doba mění. Zároveň je platforma bez reklam a jiných doporučení, takže se nemusíte bát, že si jako vedlejší produkt videa shlédnete reklamu na něco, co nepotřebujete a utratíte za to tisíce zbytečně.

Šance pro nové tváře

S přechodem na předplatitelskou platformu si budou creatoři víc cenit hodnotných informací, které publiku nabízejí. Na ty pak budou lákat předplatitele. To je šance pro nováčky, kteří je mohou nabídnout zdarma. Nebojím se, že by to mělo výrazně ovlivnit a zhoršit naše životy.

Ceňte si svých oblíbených tvůrců a podpořte je. Nemusíte odebírat všechny, stejně k životu nepotřebujete být zahlceni tím, co dělají jiní. Určete si, kdo vám přináší největší přidanou hodnotu a zaplaťte mu za jeho/její služby. O zbytek se smiřte, že přijdete. Nemůže se někdo snažit a tvořit na úkor někoho, kdo chce konzumovat a ležet na gauči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám