Hlavní obsah
Jídlo a pití

Rychlá česneková pomazánka: po téhle vám bude rodina trhat ruce

Foto: Freepik/freepik.com

Tahle česneková pomazánka je hotová za pár minut a zmizí ze stolu dřív, než stihnete namazat druhý krajíc. Rychlá, pikantní a neodolatelná.

Článek

Česneková klasika

Jsou dny, kdy potřebujete připravit něco rychlého a s minimem surovin, třeba když se nečekaně ohlásí návštěva, nebo když vás večer přepadne chuť na něco dobrého. Právě tehdy přichází ke slovu česneková pomazánka. Tato verze je extra jednoduchá, ale chuťově tak výrazná, že mizí ze stolu rychleji, než ji vůbec stihnete namazat. A právě to je důvod, proč ji tolik lidí miluje, příprava zabere sotva deset minut, ale výsledek působí dojmem, že jste si dali skutečně záležet.

Česneková pomazánka má v českých kuchyních pevné místo. Ať už se chystáte na oslavu, piknik nebo jen potřebujete rychlou večeři, tenhle recept je trefa do černého. Skvěle se hodí na čerstvý chléb, bagetky nebo jednohubky, a když k tomu přidáte plátek zeleniny nebo hroznu navrch, budete za mistra studené kuchyně.

Recept

Na menší misku (cca 4 porce) budete potřebovat:

  • 200 g pomazánkového másla (nejlépe bez příchuti)
  • 4–6 stroužků česneku (podle chuti)
  • 1 menší lžičku plnotučné hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • volitelně: 1 vařené vejce, nastrouhaný tvrdý sýr, nasekaná pažitka

Pomazánkové máslo vyndejte z lednice alespoň 10 minut předem, aby se lépe míchalo. Mezitím prolisujte česnek nebo ho nastrouhejte najemno. V míse smíchejte máslo s česnekem, hořčicí, špetkou soli a pepře. Pokud chcete pomazánku trochu ozvláštnit, přidejte najemno nastrouhané vařené vejce nebo trochu sýra, případně nasekané bylinky. Promíchejte do hladka a podávejte ideálně s čerstvým pečivem.

Vylepšení je na vás

Chcete jemnější verzi? Stačí ubrat česnek nebo ho na chvíli spařit horkou vodou, který ztratí ostrost, ale zachová aroma. Pro slavnostnější verzi přidejte do základu trochu uzené papriky nebo lžičku zakysané smetany, která pomazánku zjemní a dodá jí krémovější konzistenci. Vegetariáni si vystačí se základní verzí, ale milovníci masa do ní rádi přidají drobně nasekanou šunku nebo anglickou slaninu. A pokud vám doma zbyly kousky vařeného brokolice nebo červené papriky, klidně je nasekejte najemno a přimíchejte, výsledná pomazánka získá nejen barvu, ale i zajímavou strukturu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz