Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak dítěti pomoci zvládnout úzkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

I mimo okamžiky, kdy se vaše dítě cítí úzkostné nebo panické, můžete udělat věci, které mu pomohou cítit se lépe.

Článek

I mimo okamžiky, kdy se vaše dítě cítí úzkostné nebo panické, můžete udělat věci, které mu pomohou cítit se lépe. Čím více porozumí svým reakcím a pochopí, co potřebuje v těchto těžkých chvílích - tím více si důvěřuje, že má schopnost je zvládnout. A i to pomáhá v redukci pocitů paniky.

Ve chvílích klidu se svého dítěte detailně vyptejte na pocity úzkosti. Všimlo si něčeho, co mu stavy úzkosti spouští? Něco ve škole, doma, s kamarády, nebo možná kombinace různých faktorů? Jakými různými způsoby se úzkost projevuje? Na co většinou myslí? Jak se začíná cítit, nebo co se děje v jeho těle?

Do jakých oblastí života mu úzkost zasahuje? Čeho se hlavně obává, že by se mohlo stát? Je možné udělat nějaké změny doma, ve škole, mezi kamarády, co by mu situaci ulehčilo? Pokud se vaše dítě obává něčeho, co je mimo jeho kontrolu, je vhodné jasně vyjádřit, kdo je zodpovědný za řešení situace, např. „dělat si starosti ohledně peněz přísluší rodičům, ne dětem.“

Promluvte si o tom, jaké jsou znaky přicházející úzkosti. Je to bušení srdce, nebo špatně od žaludku? Schopnost včas rozeznat tyto příznaky a vědět, jak si pomoci nebo koho požádat o pomoc, zmenšuje pocit děsu a zahlcení, který úzkost provází.

Společně přemýšlejte, jaké aktivity dítěti pomáhají se zklidnit. Je to procházka, nějaký druh sportu, malování, psaní si do deníku, sledování oblíbeného filmu nebo zavolání přátelům? Která činnost mu pomáhá soustředit se pouze na přítomný okamžik? Hra na hudební nástroj nebo háčkování?

Pomozte dítěti pochopit širší souvislosti a začlenit do svého života věci, které jsou důležité pro naše duševní zdraví: fyzická aktivita, kvalitní spánek, zdravé jídlo, dostatečný pitný režim a dobré vztahy s lidmi kolem nás. Motivujte je omezit přísun stimulantů jako je káva, kofeinové nápoje a alkohol, které mohou spustit fyzické symptomy úzkosti.

Vytvořte si ve svém životě dostatek prostoru pro společně trávený čas a na chvíle k popovídání.

Pokud se věci ani nadále nezlepšují, vyhledejte odbornou pomoc.

Zdroj: https://youngminds.org.uk/find-help/for-parents/parents-guide-to-support-a-z/parents-guide-to-support-anxiety/

Foto: Centrum LOCIKA

Centrum LOCIKA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz