Hlavní obsah
Sport

Stane se Roman Staněk další „obětí české vlajky“?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Facebook Romana Staňka

Roman Staněk při VC Itálie

Roman Staněk, devatenáctiletý závodník, který v současné době bojuje v premiérové sezóně Formule 2 o možnost splnit si sen nejednoho kluka - závodit v královně motorsportu Formuli 1. Jenže výsledky nemusí hrát nejdůležitější roli…

Článek

Pokud alespoň trochu sledujete F1, o Romanovi už jste pravděpodobně slyšeli. Je to totiž další český jezdec, který se vydal na nelehkou cestu za vytouženou sedačkou formule 1. Posledním a jediným jezdcem, který stál na startu závodu byl Tomáš Enge v roce 2001, a to je už nějaký pátek. Jarek Janiš se zase účastnil testů s Jordanem v roce 2003. Závodního víkendu se účastnil i Jan Charouz, který dostal příležitost svést se za volantem HRT v pátečním tréninku na VC Brazílie 2011, o rok dříve byl testovacím jezdcem Renaultu. Nejblíže tak byl po Engem závodů v F1 Josef Král, který měl s HRT podepsáno na sezónu 2013, tým však ještě před startem sezóny zkrachoval. Proto tolik fanoušků upíná svůj zrak na Romana.

Foto: Facebook Romana Staňka

Roman Staněk ve voze Trident

Ten ve své první sezóně v F2 rozhodně nepředvádí špatné výkony. Když člověk vezme v potaz, že monopost Tridentu rozhodně nepatří pomalu ani k průměru startovního pole, dá se považovat Romanových 15 bodů jako úspěch. Jenže jako vždy a všude výsledky nejsou všechno. Roman už několikrát zmínil, že v podstatě celou jeho kariéru sponzoruje jeho otec ze svých podnikatelských činností. Lokální sponzoři se příliš do motorsportu na světové úrovni nehrnou a naopak pro zahraniční firmy není český (potažmo československý) trh velkým lákadlem, kvůli nevelké kupní síle.

Foto: Facebook Romana Staňka

Roman Staněk před závodem

Romanovým cílem byla, je a bude Formule 1. Jenže se může stát, že Trident v posledním závodním víkendu v Abu Dhabí upřednostní například úřadujícího mistra z Formule 3 - Gabriela Bortoleta. Tento brazilský závodník je chráněncem Fernanda Alonsa a v nižší sérii působí právě v Tridentu. V loňské sezóně se takto v F2 svezl poslední víkend vícemistr F3 z Tridentu Zane Maloney. Ten nahradil v závodě Calana Williamse, který byl v tu chvíli, horším z dvojice jezdců v týmu. Nutno podotknout že Williams nebyl úplný nováček v F2, byla to jeho třetí sezóna a období hájení tak měl dávno za sebou. Roman, jak bylo zmíněno výše, má na nováčka rozhodně dobré výkony…

Roman v posledních týdnech dělá vše proto, aby zlepšil svůj mediální obraz. Chodí do podcastů, na rozhovory, snaží se být mnohem aktivnější na sociálních sítích. Ale hlavně rozjel web, na kterém mu mohou fanoušci přispět na další kroky v jeho kariéře.

Foto: Češi v Motorsportu

Web Romana Staňka

Samozřejmě se strhla lavina komentářů o tom, že když na to nemá peníze, tak to má raději „zabalit a nežebrat“. Nikdo ovšem nikomu pistoli u hlavy nedrží, vše je čistě dobrovolné a navíc Roman nabízí každému podporovaného nějakou formu odměny. A jestli je tohle věc, která mu pomůže dostat se do vysněné F1, rozhodně mu tento krok nelze vyčítat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám