Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se dcera Karla IV. stala královnou Anglie, která si ji zamilovala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hans Memling, Public domain, via Wikimedia Commons

Pohřeb Anny české, anglické královny

Obraz padlého Jana Lucemburského, nad nímž stojí syn anglického krále Edward přezdívaný Černý princ, je proslulý. Karel IV. v té chvíli asi netušil, jak se osudy jejich dvou rodin znovu propletou.

Článek

Richard II.

Proč jsme začali úvodem, v němž vystupoval Černý princ? Je dobře známo, že on i jeho otec, král Edward III., si Jana Lucemburského velmi považovali a jeho tělo předali se všemi poctami Karlu IV. Černému princi však osud nevyměřil příliš dlouhý život, zemřel ve věku 46 let, tedy rok před smrtí svého dlouhověkého otce.

Černý princ měl ale syna, Richarda II. Když jeho děd zemřel a on se stal králem, bylo mu pouhých deset let. Místo něj proto zprvu vládla regentská rada, ale nakonec se mladý král vlády ujal.

Foto: Julian Russell Story, Public domain, via Wikimedia Commons

Černý princ nad tělem padlého Jana Lucemburského

Princezna Anna

Princezna Anna byla dcerou římského císaře a českého krále Karla IV. a jeho čtvrté manželky Alžběty Pomořanské. Karel byl velice obratný v mnoha aspektech tehdejší politiky a sňatky byly s nadsázkou jeho „specializací“. Jeden z nich domluvil právě pro svoji dceru, která se měla stát právě manželkou Richarda II. Plantangeneta.

Vlastního sňatku se sice Karel IV. nedočkal, neboť v roce 1378 zemřel. To ale na domluveném sňatku nic nezměnilo. Princeznu Annu tak v roce 1382 provdal její bratr, nový král Václav IV. Vnučka Jana Lucemburského si brala syna jeho přemožitele. Je proto důležité zdůraznit, že sňatek je mimo jiné značným předělem v zahraničně-politické orientaci Lucemburků. Do té doby byli silně orientovaní na Francii, to se ale změnilo již za života Karla IV. Není příliš překvapivé, že Francie nebyla ze sňatku příliš nadšená a cesta Anny do Anglie byla tudíž poměrně dobrodružná.

Dobrá královna Anna

V Anglii se sestra českého krále uvedla velmi dobře a brzy si jí zamiloval jak Richard II., tak anglický lid. Svědčí o tom i její přezdívka „Good Queen Anna“, tedy „Dobrá královna Anna“. Její manželství s králem Richardem II. bylo na rozdíl o mnohých středověkých královských manželství velmi šťastné a oba se měli upřímně rádi.

Foto: James William Edmund Doyle, Public domain, via Wikimedia Commons

Anna česká a její manžel Richard II.

Přesto ale příběh o české princezně, která se stala anglickou královnou, nemá happy end. Za dvanáct let manželství se páru nepoštěstilo mít dítě. Dobrá královna Anna navíc v roce 1394 zemřela na mor. Richard II. nesl její ztrátu velmi těžce a stal se z něj dosti krutý a tyranský král. Jeden z jeho bratranců poté vyzval jeho moc, zajal jej a donutil abdikovat. Richard II. zemřel za nejasných okolností ve svém vězení, buď byl přímo zavražděn, anebo byla jeho smrt důsledkem krutých podmínek ve vězení.

Společný pomník krále Richarda II. a Anny České dnes najdete ve Westminsterském opatství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz