Článek
Skromný Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk se narodil v roce 1850 v Hodoníně do rodiny kočího a kuchařky. Proč začínat článek o Masarykově dietě tímto všeobecně známým životopisným údajem? Především proto, abychom si uvědomili fakt, že Masaryk pocházel z velmi skromných až chudých poměrů. V dětství tak doma rozhodně nepozoroval stoly prohýbající se pod váhou jídla a pití. Právě v dětství tak pravděpodobně získal svoji skromnost, která mu vydržela až do smrti.
Masaryk ale nebyl asketa, neznamená to, že by neměl svá oblíbená jídla, která si s chutí užil. Stejně tak se často objevuje, že byl Masaryk abstinent. Ani to není tak úplně pravda, Masaryk samozřejmě nebyl žádný pijan a např. pivo mu prostě vůbec nechutnalo. Víno si ale občas dal, byť zrovna nepředstavovalo jeho nejoblíbenější nápoj. Horoval ale proti nadměrnému pití, nikoliv proti nějaké té skleničce. Abstinentem se stal až po padesátce, kdy alkohol skutečně prakticky odboural.
Svůj vztah k alkoholu ale i tak komentoval slovy: „…abstinence není mým náboženstvím, ale občas se pokouším své spoluobčany upozornit, jak nemírné pití je, stručně řečeno, hloupé…“
Masaryk pak rozhodně nikdy nekouřil, což v jeho době nebylo zrovna obvyklé. Vraťme se ale od pití k jídlu.

Tomáš Garrigue Masaryk vyznával jiné hodnoty než plný žaludek.
Masarykova dieta
Skromný Masaryk jedl třikrát denně. Tento počet jídel si hlídal a nepřekračoval a také nikdy neměl rád vícechodová jídla. O tom, co bylo na jeho stole nejčastěji, mluvil koneckonců i on sám. Svoji typickou snídani popisoval jako kombinaci ovoce, topinku s tenkou vrstvou másla a zavařeninou, trochou slaniny a neslazeného čaje. Občas prý „zhřešil“ a dal si vejce naměkko.
K obědu jedl Masaryk jen několik lžic tzv. bílé polévky, malý kousek masa a zeleninu. K tomu několik soust moučníku a ovoce. Nikdy potom ale nevynechal černou kávu, která byla dost možná jeho jedinou neřestí. A večeře? K té míval kousek buchty s mlékem, v němž byla trocha kávy.
Samozřejmě to neznamená, že by snad Masaryk jedl každý den to samé, jde spíše o ukázku toho, v jakém duchu se nesl jeho jídelníček. Mezi dalšími oblíbenými jídly našeho prvního prezidenta figurovaly také švestkové knedlíky s mákem a pochutnal si také na rybách.

Jídlo může být i uměním, Masarykova střídmost ale také.
V čem byl Masaryk zásadový, to byla absence svačinek mezi třemi hlavními jídly:
„Mezi trojím jídlem nepožívám nic, leda o páté doušek holého čaje, je-li společnost. Žaludek si potřebuje odpočinout, jako každý pracující úd, a toho se mu dostane vyhladověním. Většina lidí si nechává svůj žaludek dřít do úmoru – přejídat se je jako nosit nad své síly těžká břemena,“
Zajímavé je, že tak, jak jedl on sám, jedly i jeho oficiální návštěvy na Hradě. Žádné opulentní večeře se tedy nekonaly. Tomáš Garrigue Masaryk tak odstartoval prezidentské období Pražského hradu ve jménu střídmosti. Je třeba říct, že mnohokrát potom byla tato tradice porušována…