Hlavní obsah
Aktuální dění

Bouřky ničily kempy, lámaly stromy a rozbíjely stany i karavany

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká národní asociace kempingu a karavaningu

Legální kempování v přírodě

Počasí je nevyzpytatelné a lkempující lidé jsou často vydáni napospas svému osudu. Je nutné dodržet jistá pravidla, která mohou zachránit váš život.

Článek

V posledním čase je počasí čím dál více nevyzpytatelné. Bouřková aktivita je silná a jejími nechtěnými průvodními jevy jsou stržené střechy, polámané nebo vyvrácené stromy, poškozená vozidla a zatopené ulice. Bleskové povodně a silné poryvy větru jsou poslední týdny obrovský problém po celém území Evropy.

Severem Polska se přehnala tento týden bouřka, jenž lámala stromy a ničila majetek hned v několika kempech od poloostrova Hel až po Trojměstí. Lidé nestačili balit své stany nebo přístřešky. Karavanisté hlásí četná poškození a v jednom z kempů v Sopotech padl strom na obytné auto tak nešťastně, že ho celé zničil. V Itálii byly zatopené některé obce a záplavy byly tak intenzívní, že sebou voda brala auta, ale i části domů. Podobné věci se děly i ve Francii, Německu, Španělsku nebo třeba na Slovensku.

Naštěstí v Česku zatím tak velké škody nevznikají i když polámané stromy a zatopené ulice v médiích vidíme často. Velkým nebezpečím se stává pobyt právě ve stanech nebo karavanech. Pád stromu či větší větve může kempující lidi zranit a v horším případě usmrtit. Zatím se nám takové neštěstí vyhýbá a škody vznikají především na majetku kempujících i na majetku provozovatelů kempů. Jedním z poškozených kempů byl v letošní plné sezóně i autokemp Kristýna v Hrádku nad Nisou, kde se bouřka taktéž vyřádila, byť padající větve a stromy naštěstí velkou škodu nezpůsobily. Bouřky často doprovází krupobití, které právě na karavanech zanechává nepěkné stopy.

Bohužel i letošní bouřky mají mimo kempy na svědomí mnoho zraněných, ať už je má na svědomí blesk nebo voda, je to vždy tragédie. V Liberci ne dětském dni udeřil blesk do skupiny dětí i dospělých, jinde byly děti ohroženy povodní na táboře a na jiném místě mají záplavy na svědomí utonutí hasiče.

Všichni přece víme, jak se máme při bouřkách chovat. Nemáme vstupovat do rozvodněných toků a pohybovat se po lesích či parcích při nebo po vichřicích. Přesto mnozí riskují, ohrožují svůj vlastní život a pak i život záchranářů, kteří musí vyrazit na pomoc v každém počasí. Buďme zodpovědnějšími a ohleduplnějšími. Nehazardujme se životy nebo zdravím a nečekejme na poslední chvíli. Když přijde opravdová bouřka, doprovázená silným větrem nebo kroupami, máme většinou pár minut na přípravu, využijme je. Nekempujme v terénních propadlinách, u řek nebo potoků, pod stěnami skal nebo v blízkosti vzrostlých stromů. Začne-li foukat silný vítr, uhasme oheň a pokud jsme v kempu s obytným vozem nebo přívěsem, odpojme se v bouřce od elektrické sítě. Neschovávejme se pod stromy a neutíkejme po volném prostranství. Držme se dál od stožárů, vysílačů nebo sloupů vysokého napětí. Dodržování každého z těchto pravidel nám může zachránit život. Mysleme na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz