Hlavní obsah
Zdraví

Nebezpeční komáři dokáží podlomit i vaše zdraví. Víte, jak se chránit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock.com

Komár není jen nepříjemný, ale i nebezpečný.

Komárům nahrává mnohem více faktorů než v minulosti. Běžné repelenty již nestačí.

Článek

Jaro se nám přehouplo do léta a s ním nastal čas dovolených či výletů a s nimi spojených aktivit. Ať už zvolíme túry, stanování , grilování nebo posedávání u táboráků, vždy přijde čas, kdy se okolo nás začne rojit dotíravý hmyz. Tím nejdotíravějším a zároveň i nejnebezpečnějším se v posledních letech stává komár. Pro člověka i pro zvířata.

To malé bzučivé nic dokáže potrápit i stokilového statného chlapa a repelenty, které ho majíí odpudit jako by přestávaly být účinné. Počasí, kdy častěji přicházejí lijáky a pak hned vyšší teploty, pozvolné oteplování Evropy i padající teplotní rekordy, to vše komárům nahrává v nekontrolovaném množení. Plošné postřiky jsou nákladné a přestávají být při přemnožení tohoto otravného hmyzu řešením.

Repelenty, kterých je na trhu opravdu mnoho nejsou dostatečnou dlouhodobou ochranou. Síťka, plácačka nebo zaručené babské rady také nejsou uspokojivým řešením. Situace je o to horší, že se k nám dostávají komáři, kteří přenášejí i vážná onemocnění, například žlutou zimnici, horečku dengue nebo západonilskou horečku.

Nebezpečné druhy komárů nemusíme potkat jen na dovolené v Egyptě, itálii nebo Řecku, vyskytují se i v České republice. Odborníci je bedlivě dlouhodobě sledují a rizika vyhodnocují. Člověk si ani nemusí uvědomit, že překonává nějakou nemoc přenesenou komárem. Infikovaný člověk může trpět bolestmi hlavy, kloubů, může dostat vysoké horečky, může také trpět vyrážkami, pocitem nechutenství, pocitem vyčerpání i závratěmi.

Poštípaný bývá od komárů občas asi každý z nás, štípance mohou být nepříjemné obzvlášť u citlivých menších dětí. Podle odborníků je nejůčinnějším prostředkem repelent. Ten má za úkol komáry odpudit, ne každý se ale dá a tak občas najdeme komára přisátého i v místě ošetřeným repelentem. Pokud jsou komáři přemnožení nebo setrváváte na místě s jejich vysokým výskytem, pomáhají repelenty se silnějším zastoupením účinných látek, obzvlášť Permethrinem nebo Tetramethrinem, ten totiž neodpuzuje, ale rovnou tento dotíravý hmyz zabíjí.

Anketa

Proti komárúm používáte radši přírodní nebo chemický repelent?
Preferuji přírodní repelent.
50 %
Preferuji silnější chemický repelent.
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz