Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Paradox: divoké kempování jednotlivců bere svobodu všem. Kdo je na vině?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká národní asociace kempingu a karavaningu

Divoké kempování.

Divoké kempování je stále více oblíbenou, ale také stále více omezovanou činností. Může se stát, že bude časem zcela nelegální.

Článek

Obliba kempování na divoko, tedy kempování „zdarma a kde chci“, poslední roky nabrala na oblibě u majitelů obytných aut všech druhů, ale i u majitelů aut terénních i osobních. Masivní rozmach tohoto způsobu trávení volného času v přírodě nepřinesl jen pohodu kempujícím, ale také mnohé potíže.

Anketa

Kempujete na divoko?
Ano, ale pouze legálně.
58,9 %
Ano. I nelegálně. Nenechám si nic zakazovat.
23,1 %
Ne. Ctím zákony a pravidla.
18 %
Celkem hlasovalo 377 čtenářů.

Z kempování se stala masová záliba a tak se často stávalo a stále, byť méně, stává, že si jeho vyznavači nelámali moc hlavu s tím, jestli je vhodné na daném místě kempovat. Často tak u nich vítězily lokality, které by se daly definovat sloganem "… ale je tu krásně… “ bez uvážení dopadu jejich počínání.

Mnohá nelegálně založená ohniště, pytle se zavěšenými odpadky na stromech, rozježděné cesty nebo prostě vyjeté cesty nové. K tomu jako nechtěný bonus hlasitá hudba nebo hučící elektrocentrály. Reakce místních obyvatel a potažmo i místních samospráv na sebe nenechala dlouho čekat a se stejným odůvodněním přibývala a stále přibývají různá omezení, často v podobě dopravního značení.

U vjezdu do osady jsme osadili závoru, která brání vjezdu cizích aut. Od té doby nám tu nikdo nic neničí. O 90 % se snížilo i množství odpadků v okolí, které jsme museli dvakrát v roce čistit. Nemáme tu asfaltovou cestu, dodávky a obytná auta nám ji ničila. Značku nikdo nerespektoval a tak vše vyřešila až ocelová závora.
Helena Daňková, obyvatelka horské osady v Jizerských horách.

Nutno si uvědomit, co říká zákon o tom, kdo, kam a za jakých podmínek může vjet nebo vstoupit. Jednotlivé státy mají různá pravidla a je nutné je respektovat vždy za každých podmínek. Česko dávno není pro divoké kempování zemí zaslíbenou, přísné podmínky platí i na Slovensku, v Rakousku, Slovinsku, Portugalsku a pomalu se zpřísňují i v Polsku, Chorvatsku, Bulharsku, Itálii, Španělsku, Nizozemsku nebo např. v Černé Hoře. Všechny tyto státy vytáhly do boje proti divokému kempování a jeho negativnímu dopadu na kvalitu života místních obyvatel i přírody.

Dávno lidem nestačí zastavit na okraji obce a udělat si piknik na dece pod stromy. Potřebují křesílka, grily, ohniště, hlasitou hudbu nebo si pustit film přes projektor. Často pak odjedou a na místě po sobě zanechají nežádoucí stopy. Jedna takto nepřístojně chovající se posádka dokáže zajistit nepřátelský postoj celé obce vůči kempujícím. Lidem už nestačí ani zastavit na parkovišti a jít pěšky na výlet. Mnozí kempování „povýšili“ na offroad camping a s terénními vozy a střešními stany vyjíždějí do méně a méně přístupných poloh s příslibem krásného výhledu do údolí a mizivou šancí, že je někdo objeví. Rozježděné louky, poničené cesty a narušený klid v přírodě je netrápí.

Velkou škodnou jsou youtubeři a influenceři, kteří za honbou odběratelů sdílejí sice lákavá, ale nelegální místa ke kempování. Navíc si často pomáhají upravenými fotografiemi a videi s lákavými titulky. Pokud nabádají lidi k něčemu nelegálnímu, mělo by to být postižitelné.
Lenka Pokorná, influencerka v oblasti cestovního ruchu.

Ale nekřivděme všem kempujícím. Mnozí stále vyznávají kempování ve stanu, které zatím nijak neškodí a nijak negativně neovlivňuje názory nekempující veřejnosti. Je poměrně šetrné a na přírodu jako takovou má minimální dopad. Bude to tím, že lidé ve stanu stále přemýšlejí minimalisticky a nevláčí s sebou do přírody nepotřebné věci, jako je metrový reproduktor nebo kempingový nábytek.

Pak je tu mnohem početnější skupina těch, kteří cestují s úctou k pravidlům konkrétního státu, k soukromému vlastnictví jiných , ke společenským normám i k samotné přírodě. Jsou v přesile a přesto prohrávají marný boj s těmi, jenž nerespektování věcí základních považují za sport a chtějí vítězit. Pak se ale nedivme, že už situaci nevyřeší dopravní značení, ale přijmou se nové zákony, tak jako například v Bulharsku, které žádnému druhu kempování nijak nebránilo, teda až na chráněné přírodní rezervace.

Pojem „kempování na divoko“ se stane během pár let nelegální činností na velkém území Evropy. Regulace zasáhne i tento způsob rekreace a nebude na vině jen stát. V mnoha ohledech si za to můžeme sami. Máme totiž mezi sebou generaci, která nebyla ke kempování vedena, ale pouze se svezla na módní vlně. S kempováním prostě jen tak, bez vštípených zásad, začala. Bohužel si tato generace nepřipouští žádná omezení a respekt ke všemu, co je proti jejímu zájmu žít svobodně. Svým falešným pocitem svobody bere svobodu nám všem, kteří kempování milují a jehož kořeny sahají ve spojitosti s respektem a úctou až do dětských let.

Kempování se změnilo u mnohých na soutěž kdo dál, výš, případně hlouběji. Na sociálních sítích o kempování nejsou fotky spokojených rodin, ale fotky jejich aut, vybavení a nejlépe s pozadím, které budou všichni závidět. Z lovu zážitků se tak stal lov selfíček a následných obdivovatelů. Je to ještě kempování jak ho známe z minulosti?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz