Článek
Turisté jezdí na Island objevovat zejména dech beroucí přírodu a málokoho by asi napadlo, že má co nabídnout i po gastronomické stránce. Zářným příkladem je rodinná restaurace Slippurinn. Hned první zajímavostí je poloha restaurace, která tak úplně neleží na Islandu. Tedy ne na tom pevninském. Tento podnik, který se nachází v prostorech bývalé strojírenské přístavní dílny, leží na ostrově Heimaey - součásti Vestmánských ostrovů.
Zážitek začíná už cestou
Jelikož se restaurace nachází na ostrově, varianty jak se sem dostat jsou vlastně dvě. První z nich v rámci domácích letů z letiště v hlavním městě Reykjavíku. Můžete mít jistotu, že vám po cestě moc nevyhládne, protože let trvá pouze 20 minut. Druhá varianta je, aspoň za nás, více romantická. Jak jinak se dopravit na ostrov, který je skrz na skrz protkán rybolovem než lodí? Nalodění na trajekt probíhá v přístavu Landeyjahöfn asi 140 km východně od Reykjavíku. Plavba trvá 40 minut a i na první pohled klidná hladina umí s lodí pěkně pohoupat, hold Atlantik. Po cestě můžete obdivovat vysoké skalní útvary vystupující z tmavého oceánu, mezi nimi i velice známý nejosamělejší dům na světě na ostrůvku Elliðaey.

Trajekt Herjólfur
Chuť Islandu
Jak již bylo zmíněno, restaurace se nachází ve staré budově lodní dílny. Krásný industriální prostor uzpůsoben na restauraci. V interiéru jsou zachovány prvky a dekorace odkazující na minulost. Starý svěrák, kleště různých velikostí, kladiva a další náčiní, kterým zkušení řemeslníci udržovali lodě stálé v kondici. Velká tovární okna nabízejí otevřený výhled na celý přístav pro dokreslení atmosféry. Nic uměle vytvořeného pro efekt, ale realita ve své surovosti i kráse. Nejsme tu, ale kvůli obdivování architektury nýbrž za jídlem. Pokud toho chcete ochutnat co nejvíce, degustační menu je jasná volba. To děláme i my a čeká nás 9 chodů. Výborných chodů!
Lokálnost a sezónnost, pojmy za kterými se neschovává marketing a snaha okouzlit, ale upřímnost. Jelikož oblast není tak bohatá na suroviny, naučily se místní upotřebit vše co jim zdejší prostředí dává: divoké byliny, mořské řasy, vejce mořských ptáků, rostliny, mořské živočichy všeho druhu, ryby - které zpracují ,,od hlavy k patě“, jako zkušení řezníci tu porcují různé druhy ryb, ať už je to treska nebo žralok. K tomu připojte propracované kombinace chutí a postupů pod vedením šefkuchaře Gísli Matt a gastronomický zážitek na úrovni michelinských restaurací je na světě. Celou filozofii úcty k produktu a snahy ho využít celý, nápaditě a chutně odráží nejlépe asi dva pokrmy, které jsme měli čest ochutnat. Chips z kůže tresky, křupavý, jemný bez nepříjemné chuti rybího tuku ochucený práškem ze sušeného droždí, Koji a mořské řasy. Doplněný o zakysanou smetanu a kaviár ze sledě. Druhý pokrm, který mi zůstane v paměti, je bezpochyby výřez ,,rybí líčka“ z tresky. Část uříznutá za hlavou i s malou ploutví, kterou v mnoha restauracích vyhazují nebo jí při nejlepším použijí do rybího vývaru. Zde ji zužitkovali na plnohodnotný pokrm a to ve formě HOT WINGS. Známého to pokrmu rychlých občerstvení , ale z tresky. Obalené v mouce, kukuřičném škrobu a podmáslí pro neodolatelnou křupavost. Po usmažení přelité v domácí hot sauce omáčce a pro zjemnění uzené podmáslí. Prostě bomba.

Cod wings
Jako na návštěvě
Chvílemi zapomenete, že jste v restauraci. Spíše jako na návštěvě u známých, kteří jen tak náhodou vaří úžasné pokrmy. Sám šéfkuchař a spolumajitel vám několik chodů z degustace osobně donese na stůl a odprezentuje. Po závěrečném chodu, tedy dezertu ve formě islandské chlouby sýru skyr, jako pozornost podniku dostáváme výběr místních sušených bylin a můžeme si namíchat vlastní čajový mix. Jelikož jsem sám kuchař nemohu si nevšimnout nabízené kuchařky k prodeji. Kuchařka složená z největších šlágrů, které za dobu působení restaurace Slippurinn vyprodukovala. Beru! Nezbývá než zaplatit účet. Za dvě degustační menu platíme 31.000 islandských korun, tedy asi 5.300 českých korun.

Šéfkuchař Gísli Matthías Auðunsson (vpravo)
Poslední tanec
Na závěr jedna smutná zpráva a to, že se v tomto podniku již nenajíte. Po 14 letech provozu restaurace končí. Samotný důvod je mi záhadou, protože špatným jídlem to nebude. Možná poloha? Asi se v poslední době nenašlo tolik nadšenců gastronomie ochotných cestovat takto komplikovaně na večeři? Bohužel dobrá ekonomika a dobré jídlo nemusí jít vždy ruku v ruce a nebo je důvod úplně jinde, kdo ví.
Nicméně není důvod smutnit. Na ostrov se určitě vypravte a navštivte další podnik tohoto výborného islandského šéfa s názvem Naes.

Mořský ježek, křenový krém, rebarborová granita
Zdroje:
https://www.slippurinn.com/welcome
https://herjolfur.is/en
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vestmannaeyjar