Hlavní obsah
Umění a zábava

Avatar: Poslední vládce větru vs Avatar: Legenda o Aangovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: F_art1988, www.pixabay.com

Film z roku 2010 zná asi většina z nás. Svět, kde vybraní jedinci ovládají jeden z živlů a chlapec Aang, který má schopnost ovládat všechny živly naráz, označovaný jako Avatar. A pak tu je seriál o chlapci Aangovi, který ukazuje i více minulosti.

Článek

První řada seriálu z tohoto roku, uveřejněná na Netflixu, působí, že bude mít úspěch. Avatar: Legenda o Aangovi má s filmem stejný děj s některými postavami, ale jsou tu navíc některé nové. Uvádí nás také do problematiky reinkarnace Avatara, kdy zjišťujeme, že Avatarů je daleko více a je možné se s nimi hlouběji spojit, poradit se. Když by člověk zhlédl celou první řadu, možná by nabyl dojmu, že samotní jednotliví Avataři by si zasloužili svou vlastní sérii, nebo minimálně Kyoshi, která je předvedena i v bojové scéně, ve které ukáže, čeho je Avatarova moc schopna.

Série byla také natočena v roce 2005 v animované verzi, která má nejvíce ohlasů ze všech zmíněných Avatarů a je rozdělena do několika částí. Také je v ní vidět posun Aanga, boj s národem ohně a Aangův vývoj.

Film Avatar: Poslední vládce větru z roku 2010 minulost tolik neukazuje, ale i tak jde o napínavou podívanou s prvky fantasy a sci-fi. Oproti sérii na Netflixu ale nebyl tak úspěšný, má zhruba poloviční ohlas.

Hlavní postavy a něco málo k nim

Aang, vládce větru a chlapec, který byl sto let zamrzlý v ledovci…

Hlavní hrdina celé série, který žil v době, kdy panoval klid a mír. Ten byl později narušen, když vládci ohně zaútočili na vesnici. Ačkoliv Aang se v té době ve vesnici nenacházel, pro něj to mělo důsledek v podobě pobytu pod vodou, ve které nakonec zamrzl a strávil v zamrzlém stavu 100 let. Později, když je nalezen příslušníky vodního kmene, se probouzí do světa, kde již mezi sebou národy válčí, což je pro něj nepřípustné. Navíc již nežije nikdo z jeho přátel, takže je svým způsobem osamělý, i když se ho ujmou lidé vodního kmene. V průběhu celé série zjišťuje, jak se spojit s jinými Avatary, nebo že to vůbec jde a snaží se za pomoci přátel ovládnout další živly. Jako každý jiný dvanáctiletý chlapec je i on zmatený všemi okolnostmi, nijak mu nepomáhá fakt, že osud světa a mír má v rukou právě on. Ale když je tu on, je tu i naděje, že opět nastane příměří a národy mezi sebou nebudou bojovat.

Katara a Sokka

Sourozenci a příslušníci vodního kmene. On válečník, který brání vesnici, ona vládkyní vody, která ale ještě stále trénuje a snaží se zdokonalit své schopnosti. Právě tito dva naleznou zamrzlého Aanga v ledovci a stanou se jeho přáteli a doprovodem na jeho životní pouti. Katara společně s ním trénuje ovládnutí vodního živlu rozvíjí se. Projeví se jako schopná bojovnice, což se ukáže zejména při boji se Zukem, vládcem ohně. Ačkoliv Sokka vodu neovládá, je také značným přínosem pro Aanga a pro boj s vládci.

Zuko

Princ národa ohně, který chce vypátrat navrátivšího Avatara Aanga, jenž pro něj představuje hrozbu. Utká se i s Katarou, která mu díky výcviku s vodním živlem cestu dál rozhodně neusnadní.

Suki

Příslušnice bojovného řádu Kyoshi, který byl založen na počest Avatarky Kyoshi a má za úkol chránit vesnici před nájezdy nepřátel. Při příchodu Aanga a jeho přátel na ostrov, kde vesnice leží, je nejprve považuje za nepřátele, později se s nimi ale spojí a vytvoří si přátelský vztah se Sokkou.

Avatarka Kyoshi

Avatarka, která předcházela Rokuovi a Aangovi. Byla nejstarší Avatarkou ze všech, dožila se 230 let, měla velké nohy. Když na vesnici útočil v minulosti vládce Chin, zabránila mu ve zničení vesnice tím, že vesnici pomocí svých schopností oddělila od pevniny a vytvořila tak ostrov, na kterém byla vesnice chráněna před nepřáteli. Na její počet byla na vesnici později vystavěna svatyně, zasvěcena právě jí. Je to také ona, která Aangovi při příjezdu vládců ohně na ostrov ukáže, čeho je avatarská moc schopna a válečníky zlikviduje.

Avatar Roku

Avatar, který následoval po Kyoshi a předcházel Aangovi. Zrozený z národa ohně, pomáhal Aangovi během jeho bojů, kdy se cítil provinile, že kvůli své nerozhodnosti nezabránil válkám.

Avatar Kuruk

Avatar, zrozený z vodního kmene, který pro změnu předcházel Avatarce Kyoshi. Bojoval ve fyzickém, ale i v duchovním světě, což mu ale bralo dost sil. Čím více se upínal k duchovnímu světu, kde se snažil bojovat, tím více zanedbával svět venku. Nakonec zemřel mladý ve 33 letech.

Princezna Yue

Princezna vodního kmene, která se uměla pohybovat i v duchovním světě. Stejně jako Suki se i ona spřátelila se Sokkou. Držela ochrannou rukou nad svým národem, bohužel však při obléhání Národem ohně se musela vzdát svého života, aby obnovila vodního ducha, který se podílel na ochraně lidu.

Dalšími známými postavami jsou Azula (Zukova sestra), bojovnice z ostrova Kyoshi Suki, vládce ohně Iroh a nejvyšší vládce ohně Ozai. Některé z těchto postav nebyly ve filmu z roku 2010 zmíněny, v seriálu na Netflixu a v komiksovém zpracování však ano. Ať už byla první řada seriálu na Netflixu úspěšná či ně, chystá se její druhá řada, což někteří fanoušci s napětím očekávají.

Osobně jsem kdysi viděla nejprve film Avatar: Poslední vládce větru, o komiksovém zpracování jsem nevěděla. Po stránce efektů se mi film líbil, ale musím říct, větší dojem na mě udělala série na Netflixu a komiksové zpracování bylo také dle mého názoru velice povedené.

Anketa

Viděl/a jste film, či minisérii Avatara?
Ano, viděl/a jsem obojí. Více mě oslovil film.
0 %
Ano, viděl/a jsem obojí, zaujala mě více série.
0 %
Ano, ale jen jedno z toho.
0 %
Ne, neviděl/a jsem, chci se podívat.
0 %
Ne, neviděl/a jsem.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Zdroje:

Shlédnutí filmu a série na Netflixu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Seriál Avatar: The Last Airbender

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz