Hlavní obsah
Lidé a společnost

Je to již 20 let od smrti jedné z nejznámějších hereček - Heleny Růžičkové alias Škopkové či Heduš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chrissie, AI, PicsArt

Fenomenální herečka, která měla obrovský smysl pro humor. To byla Helena Růžičková, která ztvárnila Škopkovou v trilogii Slunce, seno…

Článek

Helena Růžičková

Helena Růžičková, rodným jménem Málková, se narodila 13. června 1936 a letos by oslavila krásných 88 let. Její maminka se jmenovala Dragica a otec Alois. Helena byla vystudovanou zubní laborantkou, ale již od dětství ji to táhlo do divadla. Už odmala velmi ráda tancovala. Jako mladá se tedy věnovala baletu. Tančila tak dobře, že tancovala i v Národním divadle. Než se dostala k divadelnímu herectví, věnovala se choreografii a byla také jevištní techničkou.

S manželem Jiřím Růžičkou, který byl také divadelní herec, měla jediného syna Jiřího. Ten se jí narodil 8. ledna 1956 v Praze. On sám se snažil dostat se na konzervatoř, ale nikdy nebyl přijat. Začal studovat na škole s ekonomickým zaměřením a chvíli se věnoval práci prodavače. Helena si se svým synem společně zahrála v několika filmech, díky kterým se její syn proslavil. Bohužel stejně jako Helena Růžičková, i její syn Jiří bojoval s nadváhou. V jednu dobu vážil neuvěřitelných 300 kg. Zemřel velmi mladý 20. února 1999 ve 43 letech.

Snad každý zná trilogii Slunce, seno a pár facek, Slunce, seno, jahody a Slunce, seno, erotika, kde Helena naprosto bravurně hrála mámu Škopkovou. I v této trilogii si s ní zahrál syn Jiří. Ve snímku Slunce, seno a pár facek se dokonce skutečně fackovalo. Například facka, kterou v seriálu dala své dceři, kterou hrála Veronika Kánská, byla opravdová a poměrně dost silná. Říkalo se, že Helena neměla ráda mladé a štíhlé dívky, a proto si facku vychutnala. Několik opravdových facek dostal i její filmový syn. Z trilogie se dodnes používá nespočet hlášek, které jsou a zůstanou věčné. Jako například:

„Furt králíka, každej den máme králíka, ani Pinďa už to nežere.“

„Drž to pořádně nebo ti jednu fláknu.“

„Prosím tě, nedýchej na mě, táhne z tebe pivo a smrděj ti nohy! Jdi si ho umejt, dobytku jeden!“

„Ježiši Kriste, samice s tvrdým…“

Její další nezapomenutelná postava je ze série o rodině Homolkových, kde hrála manželku Heduš. Série o rodině Homolkových je pojatá jako ironická komedie. Tady si to Helena také nesmírně užívala. Někdy se však stalo, že se herci nedrželi scénáře a improvizovali. I z této série vzniklo mnoho nezapomenutelných hlášek. Asi nejznámější a nejpoužívanější je

„Hele, Ludvo, to ti říkám, jestli si ten fotbal neprosadíš, tak jsi u mě mrtvej Homolka.“

„Kde bych mohla bejt, kdybych byla tak neztloustla.“

Helena do svých rolí dávala opravdu maximum a byla skvělá komediální herečka. Zahrát však uměla i mnohem složitější postavy, i díla s vážným tématem.

Helena téměř celý život bojovala s obezitou. Kvůli obezitě trpěla i cukrovkou. Kombinace nadváhy a cukrovky jí způsobovala potíže se srdcem. Bohužel v roce 2002 jí byla lékaři diagnostikována rakovina. Byla velkou bojovnicí a snažila se s touhle „mrchou „bojovat ze všech svých sil, a to i přes to, že měla opravdu velké bolesti. Snažila se lékaře poslouchat a všechny léčebné postupy dodržovat. Podstoupila chemoterapii, která jí sundala kila dolů a také během ní přišla o vlasy. Velmi rychle sešla a málokdo by v ní hledal známou Helenu Růžičkovou. Stále se ale snažila i přes všechno utrpení žít, a dokonce plánovala svatbu s mnoholetým přítelem Václavem Glazarem. Svatbu naplánovala na 7. ledna, ale bohužel její smrt přišla jen o pár dní dříve.

Helena Růžičková zemřela 4. ledna 2004. Odešla tak jedna z nejlepších českých hereček.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz