Hlavní obsah
Lidé a společnost

Caitriona Balfe: z přehlídkového mola do světa filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EyeEm, www.freepik.com

Jak se z irské modelky stala světoznámá herečka, která zazářila jako Claire Beauchamp v dramatickém seriálu Cizinka (Outlander)? Cesta nebyla jednoduchá, ale završila ji nevídaným úspěchem.

Článek

Dětství a počátky kariéry

Tato irská modelka a později herečka se narodila 4. října 1979 v Dublinu. Dětská léta prožila ve vesnici Tydavnet v hrabství Monaghan. V 19 letech ji objevil v průběhu vybírání peněz v nákupním středisku v rámci charitativní činnosti modelingový agent společnosti Ford Models. Caitriona během své modelingové kariéry pracovala pro nejrůznější světoznámé značky, jako např. Chanel, Givenchy a Louis Vuitton nebo Hugo Boss či Armani. Nějaký čas žila v Paříži, díky čemuž plynně ovládá francouzštinu. Jelikož ji zajímalo i herectví, tak během kariéry studovala drama na univerzitě v Dublinu. Další jazyky, kterými vládne, jsou němčina a irská gaelština.

Život na přehlídkovém mole

Díky přehlídkovému molu si vydělávala slušné peníze, ačkoliv spolupráce s módními agenturami nebyla vždy úplně ukázková. Stávalo se, že společnosti se opozdily s vyplácením peněz, ačkoliv nadále modelky zaměstnávaly. Objevila se po boku známých modelek, jako je Alessandra Ambrozio, nebo Adriana Lima. Na molo ji museli několikrát upravit bronzovým nástřikem, jelikož mezi ostatními modelkami zářila kvůli světlé pleti.

Caitriona v Ďábel nosí Pradu

Chození v podpatcích bývá pro některé ženy doslova nadlidským výkonem, můžou si gratulovat, když si v nich nohy nezničí (přiznám se, že patřím mezi ně). V případě Caitriony se její um chození v podpatcích dal skvěle využít. Když se natáčel film Ďábel nosí Pradu s Meryl Streep v hlavní roli, byly u modelingových společnosti hledány vhodné modelky jako komparzistky pro záběr v podpatcích. Caitriona byla jednou z nich, ovšem záběr v podpatcích byl doslova záběr pouze na nohy a podpatky, modelčin obličej se ve filmu nevyskytuje. Samotnou modelku výsledný záběr zklamal a přiznala se, že byla tak rozzlobená, že již následující den nepřišla. Možná se tak připravila o možnost popovídat si s Meryl Streep, jen se krátce viděly. Netřeba zmiňovat, že v pozdější době už se tyto dvě herečky staly konkurentkami v boji o filmová ocenění.

Rozjíždí se herecká kariéra

Hereckou kariéru tato nadaná modelka započala ve filmu Stevena Spielbergera a J. J. Abramse Super 8. Dále se objevila ve filmu PodfukářiPlán útěku. Hodně ceněna je také její role ve filmu Belfast. Kromě filmů účinkovala i v seriálech H+Beauty Inside. V roce 2014 byla obsazena do role hlavní hrdinky Claire Beauchamp v dramatickém seriálu Outlander (Cizinka). Obsazení tohoto seriálu bylo poněkud s komplikacemi, tvůrci dlouho nemohli najít požadovanou herečku, která by vyhovovala představám o hlavní hrdince. Jako první dostal roli v tomto seriálu hereččin seriálový první manžel Frank v podání Tobiase Menziese a následoval Sam Heughan pro roli Jamese Frasera, druhého seriálového manžela. Herečka samotná byla obsazena do role Claire Beauchamp čtrnáct dní před natáčením, což pro herečku byla dost velká výzva. Během těchto dvou týdnů musela proniknout kvůli své roli do tajů jezdectví na koni a základů bylinkářství. Herečka se netají svou náklonností ke zvířatům, takže přítomnost koní na place, psa a kocoura si užívala.

Seriál Cizinka se vysílá již 10. rokem a blíží se jeho finálová řada, kterou skalní fanoušci netrpělivě vyhlížejí. Sama herečka naznačila, že každý projekt musí jednou skončit, aby nějaký nový projekt mohl začít. Doufejme, že ji tedy opět uvidíme.

V soukromém životě je Caitriona vdaná za irského hudebního producenta Tonyho McGilla, kterého si vzala v srpnu 2019. Mají spolu syna.

Anketa

Znáte některý z uvedených seriálů, anebo filmů?
Ano, znám, viděl/a jsem.
100 %
Ne, neznám, žádný jsem neviděl/a.
0 %
Názvy znám, ale neviděl/a jsem.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Zdroje:

Kniha Jak se točí seriál Cizinka – oficiální průvodce sériemi 1 a 2 (autor Tara Bennet) – nakladatelství OMEGA 2017

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz